Letitý zástupce ANO: Poslanec hlasoval sám pro sebe, jiný se zaštiťuje ministry… U Babiše začíná bitva o lukrativní místa

19.06.2021 21:11 | Rozhovor

Poté, co jsme upozornili na nedemokratický postup při hlasování v rámci hnutí ANO v Pardubickém kraji, PL vyzpovídaly bývalou předsedkyni oblastní organizace ANO v Ústí nad Orlicí Danu Malinovou a také starostu města Chrast Vojtěcha Krňanského (ANO). Další, kdo dostal slovo, je Miloš Akerman.

Letitý zástupce ANO: Poslanec hlasoval sám pro sebe, jiný se zaštiťuje ministry… U Babiše začíná bitva o lukrativní místa
Foto: Archiv MA
Popisek: Miloš Akerman působil jako oblastní předseda a 1. místopředseda ANO v Pardubickém kraji

Miloš Akerman působil jako oblastní předseda a taky 1. místopředseda ANO v Pardubickém kraji. PL jej vyzpovídaly zejména v souvislosti s tím, proč jsou na tamní kandidátce stále stejné tváře, tedy zejména poslanec Kolovratník. Současně nás zajímal pohled na ústřední postavy hnutí.
 
V roce 2017 jste měl ve volebních plakátech slogan, že se nenecháte zastavit. Koho jste tehdy myslel?
 
V roce 2016 šlo hnutí ANO 2011 poprvé do krajských voleb v Pardubickém kraji s velmi spolehlivým a pracovitým týmem. Byly určité tlaky a informace proti nám, že to nezvládneme, a proto byl slogan „Nenecháme se zastavit“.
 
Pakliže byste kandidoval i letos za hnutí ANO, jaká slova byste použil?
 
Jelikož jsem byl čtyři roky krajským zastupitelem, poslední dva roky uvolněným předsedou kontrolního výboru, mohu zhodnotit spolupráci se zaměstnanci krajského úřadu a uvolněnými funkcionáři též z ostatních politických stran. Hodnotím tuto spolupráci jako velmi konstruktivní a vždy směřující pro rozvoj kraje. Díky těmto zkušenostem bych se vyhnul kritice, která byla vyvíjena na činnost a práci stávajících volených zástupců, ale použil bych následující slogan „Vzájemnou spoluprací dosáhneme nejlepších výsledků pro náš kraj“.
 

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí
 
Můžeme požádat o vaši osobní zkušenost a charakteristiku několika osob z kraje, o nichž jsme v minulosti psali?
 
  • Martin Kolovratník – ve všech oblastech v průběhu volebního období prohlašoval, že do dalšího volebního období již kandidovat nebude. Na Facebooku kritizoval hejtmana Netolického, že neplní svůj slib o kandidatuře, a sám přitom koná to samé. Některým členům znechutil práci v ANO, když se dožadoval jejich podpory pro svoji osobu, a přitom čtyři roky o něm nevěděli. V době začátku pandemie nebyla vidět potřebná aktivita, nebo jsem ji nezaznamenal. Značně viditelný na Facebooku.
  • Jaroslav Kytýr – myslím si, že méně výrazný poslanec. Co se týče jeho osoby, zklamal mě, jak dokázal ovlivňovat členy z oblasti Svitav, i jeho chování při jednání krajského předsednictva, a to z důvodu svého místa na kandidátce. Dokonce zvedl ruku a dal hlas sám sobě. Opět v době pandemie jsem nezaznamenal pomoc pro občany našeho kraje.
  • Jan Řehounek – z titulu funkce v daném výboru ve Sněmovně pomohl s vojenskými posádkami v Chrudimi i v Pardubickém kraji. V Hlinsku nám pomohl s dotací na autobusový terminál. V době pandemie jsem se s ním setkal při cestách krajem, kdy rozvážel roušky jako pomoc obcím. Mám informace od mnoha starostů, že s nimi řešil propad rozpočtových příjmů kvůli covidu a snažil se nalézt jiné možnosti financování jejich akcí.
  • David Kasal – poslanec a zároveň primář dětského oddělení v Chrudimi, který vždy svými preferenčními hlasy přeskočil pořadí kandidátky z pozice dětského lékaře. Pomohl městu Lanškroun s možností výstavby nové polikliniky. U Davida, jako u některých dalších politiků, mi vadí hromadění funkcí. Je třeba si uvědomit, že na sto procent není možné vykonávat několik funkcí, zaměstnání nebo jiných aktivit.
  • František Pilný – nemohu hodnotit, jeho práci nevidím a nekomunikujeme o ní.
  • Dana Malinová – dlouholetá členka hnutí, zdatná ekonomka, předsedkyně rozhodčí a smírčí komise. Jako předsedkyně zná kompletně stanovy hnutí ANO. Myslím, že vždy pracovala pro rozvoj hnutí v našem kraji.

Kandidátka do PSP se neliší od té z roku 2017. Co si jako volič a občan kraje o této změně myslíte?

Pro letošní volby jsme chtěli v rámci Chrudimi pozměnit kandidátku, a to výrazným mladým starostou Chrasti Vojtěchem Krňanským. Tento starosta je velmi aktivní na Facebooku, udělal mnoho práce pro své město. Jeho důvěra v určité osoby, tvářící se jako kamarádi, a zároveň soudní spor obce Chrast s firmami, kde figuruje František Pilný, ho nakonec dovedly k ukončení členství v hnutí ANO. Je evidentní, že někteří poslanci jsou domluveni a dělají vše, aby se do Poslanecké sněmovny dostali opět. Jsou pak schopni kolegu, se kterým v minulosti spolupracovali, hodit přes palubu ve svůj prospěch. Je to smutné a na zváženou.

Jak konkrétně lídr kandidátky Martin Kolovratník v době, kdy jste v ANO působil, pomohl městům a kraji?

Martin Kolovratník se velmi angažuje v oblasti dopravy. V Hlinsku nám pomohl s vybudováním chodníku k firmě, která zaměstnává postižené zaměstnance, kdy tam byl složitý a nebezpečný přístup. V tomto oboru pomohl určitě i jiným městům v rámci kraje. Velmi se zaštiťuje některými ministry, a proto prý musí být na kandidátce, aby dokončil rozdělanou práci s nimi.

Vyvrátíte, že některým lidem na kandidátce nejde, lidově řečeno, pouze o koryta?

Práci poslanců by měl zhodnotit především pan Babiš a Faltýnek. Já z ní mohu mít pouze své pocity, ale nepřísluší mi ji hodnotit.

Kdo z pražské centrály vám byl ochoten v minulosti pomáhat řešit problémy?

Nikdy jsme nepotřebovali pomoc centrály, vždy jsme se snažili řešit problémy v rámci oblasti.

Jak se vyvíjel váš pohled na Andreje Babiše?

Do hnutí jsem vstupoval hlavně z důvodu osoby pana Babiše, kterému jsem věřil. V poslední době pan předseda nemá zřejmě mnoho času na hnutí, asi s ohledem na situaci kolem covidu, a začíná se to projevovat. Někteří členové mají pocit, že mají patent na rozum a nešetří kritikou ostatních. Přitom v jejich regionech vylézají kostlivci ze skříní velmi často. Vždy je jednodušší kritizovat druhého než si zamést před vlastním prahem a uznat, že všichni děláme chyby. Je nutné se z nich ale poučit a neopakovat je.

A Jaroslav Faltýnek? 

Když Jaroslav Faltýnek vykonával funkci 1. místopředsedy, měla práce smysl a dokázal řešit problémy. Nehodlám hodnotit současnou situaci kolem jeho osoby, to musí řešit jiní.

Jak se změnilo ANO v kraji od roku 2017?

ANO v kraji by mělo mít silnou vůdčí osobnost, která dokáže kraj sjednotit, motivovat a rozvíjet. Oblast Pardubice počtem členské základny v současné době přehlasuje všechny ostatní oblasti SY, UO, CR, což nemá dobrý vliv na členy ostatních oblastí. Začíná se více a více projevovat politikaření, jako je tomu v ostatních politických stranách, což jsme asi nechtěli docílit. Zároveň tím dochází k množícímu se ukončování členství, a to je škoda.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…