Lezeme do prdele čínskému drakovi, vracíme se do totáče, ulevil si Karel Schwarzenberg. Pak nám vysvětlil, proč se obává velkohubého Trumpa

19.11.2016 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Když se něčeho obáváte, tak nejste překvapeni.“ Tak hodnotí vítězství Donalda Trumpa pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg. Promluvil i o demonstracích u příležitosti výročí 17. listopadu a prozradil také, co si myslí o návrhu na obnovení trestného činu za veřejné hanobení prezidenta republiky. „Vracíme se do totáče,“ vzkazuje kníže.

Lezeme do prdele čínskému drakovi, vracíme se do totáče, ulevil si Karel Schwarzenberg. Pak nám vysvětlil, proč se obává velkohubého Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Kdybyste mohli po odstoupení Gustáva Husáka říct, koho si přejete za prezidenta republiky, kdo by to byl?

hlasovalo: 13490 lidí

Vítězství Trumpa v amerických volbách bylo pro mnohé velkým překvapením. Překvapilo to a zklamalo i vás?

Já vám něco řeknu, když se něčeho obáváte, tak nejste překvapení.

Čeho jste se nejvíc obával?

Asi většina mého života byla ve dvacátém století. A tam jsem viděl, co natropí velkohubí mužové. Já je nemám rád. U nás ani tam.

Jak se podle vás kvůli tomuto vítězství změní světová politika?

To uvidíme. Podívejte se, já nejsem prorok. Samozřejmě každý politik něco v kampani říká a něco potom udělá, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Asi jisté změny v politice budou, na začátku na každý pád. Pak se seznámí s realitami tohoto světa a pak uvidíme.

Jak to vidíte ve vztahu k Rusku? Trumpovi odpůrci tvrdí, že nový americký prezident bude právě Rusku nadbíhat...

Podívejte se, já si pamatuji, když se George Bush setkal v Lublani s Putinem a pravil, že se mu podíval do očí a věří mu. Rozumíte, všichni prezidenti, nebo mnoho amerických prezidentů si myslelo, že když oni nastoupí, že nastaví nový stát Rusko. Byli to Bush, Obama... Já se obávám, že tam Trump zažije obdobné zklamání jako jeho předchůdce.

Objevily se i informace, že by údajně mohlo oslabovat NATO, že Evropa zůstane sama a těžko tak bude čelit ruským hrozbám. Máme se něčeho takového bát?

Ne. Myslím, že nemusíme. Ale v tom do jisté míry má Trump pravdu, že bude trvat na tom, aby Evropa dělala víc pro svoji obranu. Od 50. let vlastně převzala Amerika ochranu Evropy. Šťastně jsme s tím žili, nejdříve západní Evropa, potom také my. Nicméně ovšem jsme to mazaně využívali ke snížení vlastních výdajů na obranu. Teď se musíme seznámit s novou realitou, že obrana Evropy bude ležet hlavně na nás samotných. Což je vlastně normální stav věci.

Američanům to nějaký čas vyhovovalo, jak to bylo, protože tudíž určovali všechno i v Evropě, co se týče vojenských věcí. To se všechno teď mění. Budeme se muset naučit sami se o sebe starat.

Jak se podle vás Trump postaví k terorismu, k migrantům a k situaci v Sýrii?

To nemám tušení, já nejsem prorok. Jak jeden anglický politik říká, prorokování je obtížné, obzvláště má-li se to týkat budoucnosti.

Když jsme u migrantů. Ohledně volného pohybu osob i kancléřka Merkelová naznačila, že by mohl být zpřísněn, aby dotyční nezneužívali sociální systém. Povede se to, a je tato myšlenka správná?

Podívejte se, já jsem proti zneužívání dávek. Nicméně, nejsem přesvědčen o tom, že hlavní ponuka pro ty lidi jsou sociální dávky. Pokud se jedná o uprchlíky ze Sýrie, tam každý uprchne, protože nechce být zabit, poněvadž tam zabíjí každý každého. Pak jsou samozřejmě také ekonomičtí migranti. Ti ale chtějí mít práci, aby vydělávali, aby mohli založit rodinu a podporovat i ty příbuzné, kteří jsou doma. I Merkelová pochopila, když zahájila iniciativu investice do Afriky, že je důležité přinést tam investice, podpořit tam průmysl, aby lidé mohli vydělávat doma. To je pro budoucnost strašně důležité.

Vraťme se k volbě amerického prezidenta. Kdo měl opravdu radost ze zvolení Trumpa a také ho už i před jeho vítězstvím podporoval, byl prezident Miloš Zeman. Co podle vás mají tito dva pánové společného?

Vystupují poměrně obdobně. Měli podobnou volební kampaň. Oba se cítí jako zástupci těch dolních deseti tisíc a jsou velcí demagogové a populisté, oba.

Když jsme u Miloše Zemana, co říkáte na návrh, že by bylo hanobení hlavy státu trestné?

Vracíme se do totáče.

Oslavy 17. listopadu byly tentokrát nejen v Praze poměrně bouřlivé. Co si myslíte o tom, že se prezident Zeman žádných oslav nezúčastnil, na žádném shromáždění nevystoupil?

Pochopitelně. Myslím, že v zážitku z předešlých oslav bylo od něho moudré se stáhnout do Lán. Poněvadž obávám se, že ta překvapivě velká účast na demonstracích nejenom v Praze, ale i v menších městech svědčí o tom, že lidi se probudili a vidí to nebezpečí, které tady je.

A to nebezpečí vidí podle vás konkrétně v čem?

V ohrožení naší svobody. Na jedné straně, promiňte, jak se leze do prdele čínskému draku, a na druhé straně právě některé ty nové zákony, které se vynořují. To je prostě návrat někam jinam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…