Liberecká univerzita nechce studenty z Ruska. Mluvčí nám k tomu řekla více

21.04.2014 14:34

ROZHOVOR Několik mrtvých způsobil vpád vojsk Varšavské smlouvy vedený Sověty v Liberci v srpnu 1968. Jejich památník je umístěn u liberecké radnice. Nad ním nedávno aktivisté umístili plachtu s karikaturou diktátora připomínající ruského prezidenta Putina. Další odvážné a průkopnické gesto reagující na ruskou velmocenskou politiku přichází z liberecké Technické univerzity. Nebude propagovat své studijní programy v Rusku. O důvodech vedoucích k tomuto rozhodnutí mluvily ParlamentníListy.cz s mluvčí univerzity Jaroslavou Kočárkovou.

Liberecká univerzita nechce studenty z Ruska. Mluvčí nám k tomu řekla více
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Putin na liberecké radnici

Technická univezita oznámila, že zastavuje propagaci svých studijních programů v Rusku. Chápu to správně, že jde o určité nesouhlasné gesto vůči politice Ruska, konkrétně jeho anexi Krymu?

Je to určitý ohlas na tyto události. A také proč propagovat univerzitu v takové nestabilní oblasti. Neříkáme, že vůbec nebudeme přijímat ruské studenty, pokud se přihlásí. Ani že nebudeme vyučovat ruské studenty, kteří už u nás jsou. Nebráníme se vůbec proti tomu, aby u nás studovali vzdělaní Rusové. Akorát tam nebudeme utrácet peníze za propagaci.

Chtěl jsem se zeptat rektora na jeho osobní názor, ale je nedostupný. Zeptám se tedy vás. Vy nesouhlasíte s ruskou anexí Krymu?

Já s ruským postupem na Krymu také nesouhlasím. Pana rektora musím omluvit. Včera byl novinářům k dispozici, dnes má někde důležité jednání. Takže to není tak, že by se schovával. On si za svým postojem stojí. Možná je mu nepříjemné a mně to také vadí, když vidíme titulky, že univerzita odmítá ruské studenty. Tak to není a nikdo to neřekl. Vzdělané lidi odmítat nebudeme. Ale je to určitý postoj k tomu, co se děje. Myslím si osobně, že se nemůžeme tvářit, jako že se nic neděje.

Neobáváte se, že se konflikt ještě vyhrotí a nestabilní situace se stane ještě nestabilnější?

Necítím se kompetentní k tomu, abych hodnotila mezinárodní situaci. Nejsem politolog. Můj osobní názor je, že mám strach, kam až můžou jít. Je to ale můj lidský strach, který nemá s gestem univerzity nic společného.

Budou vás s podobným gestem následovat i jiné univerzity?

Předně – nikoho jsme k následování nevyzývali. Jde o postoj každého jedince.

Takže je s tímto gestem liberecká univerzita první mezi vysokými školami v České republice?

První jsme asi určitě. Teď je to takové vzbuzení vášní, protože někdo pustil informaci, že nechceme ruské studenty. Což, opakuji, není pravda. Máme jich tady teď 77 a pokud budou plnit své studijní povinnosti, budou tady studovat i nadále. Nikdo je vylučovat nebude.

Pro stávající ruské studenty se tedy nic nemění...

Mohu zodpovědně říci, že k nim přistupujeme úplně stejně jako k jiným studentům.

A jak jste říkala, budete přijímat i nové ruské studenty, pokud se přihlásí?

Ano. Jenom tam nebudeme dělat propagační akce. Vyjadřujeme tím určitý postoj, ale není to uplatňování kolektivní viny. Pokud studenti přijedou, budou mít víza v pořádku a bude odpovídat jejich úroveň vzdělání, tak se přijmou jako každý jiný.

Osobně si myslím, že my jako „Západ“ bychom měli dát Rusku najevo, že s jejich současnou politikou nesouhlasíme, včetně různých gest. Nicméně se mohou objevit kritické námitky, že podobná politická gesta na akademickou půdu nepatří. Co vy říkáte na tento argument?

Ano, tyto námitky se objevují. Že je univerzita akademická půda a politika na ni nepatří. Kdyby se to bralo takto doslova, nebyl by Listopad 1989. Nemůžeme se přeci úplně od dění oddělit. Nepolitickou půdu si představuji tak, že nedáme prostor pro politické kampaně. Odmítli jsme jako první přednášky politiků před volbami. Pak nás následovali i další. Protože prezentace politiků není nic jiného než volební kampaň a k tomu jsme prostor nedali. A to je nepolitická akademická půda. Ale tím, že zavřeme oči před těmito věcmi, které se dějí, to není nepolitičnost. To je ignorance.

V tomto s vám naprosto souhlasím. Obávám se, že značná část veřejnosti momentálně trpí tímto zavíráním očí a ignoranstvím, nebo dokonce ruský postup bagatelizují, či s ním souhlasí...

Bohužel. Ale myslím, že čas ukáže, že naše gesto bylo správné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…