Libor Rouček: Slováci, smekám. Jste schopnější než my. Čaputovou podpoří Německo i Francie

02.04.2019 13:10

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Smekám před Slováky klobouk,“ gratulace posílá bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček všem Slovákům v souvislosti se způsobem volební kampaně i k samotnému zvolení nové prezidentky. „Pětimilionový národ je politicky mnohem schopnější, efektivnější se v Evropě prosadit než desetimilionová Česká republika.“ Slovensko podle Roučka dnes předehnalo Česko, Maďarsko i Polsko. Předpokládá, že celá V4 by mohla mít do budoucna v Evropě větší slovo. „Snad se nad tím všichni zamyslí a uvidí příležitost. Slovenská prezidentka bude hrát velkou roli. Všude se o ní mluví, bude mít podporu v zemích, jako jsou Francie a Německo,“ uvedl Rouček.

Libor Rouček: Slováci, smekám. Jste schopnější než my. Čaputovou podpoří Německo i Francie
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Slovensko má novou prezidentku. Co říkáte na volbu Zuzany Čaputové?

Chtěl bych pogratulovat Slovákům k vedení kampaně. Je pravda, že v prvním kole kandidáti jako Kotleba hnali kampaň do konfliktu a netolerance, ale celkově proběhla kultivovaně. Hlavně druhé kolo, kde byli dva proevropští kandidáti. Chci Slovákům pogratulovat jak k vedení volební kampaně, tak ke zvolení Zuzany Čaputové.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

Ozývá se, že Slováci jsou proevropštější než Češi. Že jejich politická kultura je vyspělejší, když byli schopni zvolit takovou kandidátku, že odmítají ten český, „hospodský“ styl. Jaké rozdíly vidíte v české a slovenské atmosféře?

Je pravda, že Slováci jsou proevropštější. Už tím, že mají euro. Podle průzkumů jsou tři čtvrtiny, 70 procent lidí, s eurem spokojené. Euro je řadí do tvrdého jádra, do srdce Evropy. Když si to porovnáme s naší republikou, euro nemáme a 70 procent lidí je proti. Slováci mají v osobě poraženého kandidáta místopředsedu Evropské komise. Pětimilionový národ je politicky mnohem schopnější, efektivnější se v Evropě prosadit než desetimilionová Česká republika. To je jeden důvod k zamyšlení.

Slováci se nebojí, a tak to bylo i s Andrejem Kiskou, zvolit člověka, který je otevřený do Evropy, do světa. Smekám před Slováky klobouk. Za první republiky i v padesátých, šedesátých, sedmdesátých letech byla česká část republiky progresivnější a teď, 25 let po rozdělení, docházíme k závěru, že roli, kterou jsme měli my, převzali Slováci. Gratulace Slovákům.

Proč podle vás Slováci takto volí? Jistě hraje roli určitá diskreditace Smeru… do jaké míry se může na rozhodování Slováků ještě odrážet zkušenost s premiérem Vladimírem Mečiarem?

Jako mluvčí vlády v roce 1998 pamatuju, když tenkrát v České republice vyhrála ČSSD a na Slovensku po letech mečiarismu vyhrála křesťanská demokracie a Mikuláš Dzurinda. Zavládlo nadšení. Tenkrát se nejen český premiér Zeman, ale také maďarský premiér Orbán a polský premiér Buzek snažili, aby se Slovensko přidalo k zemím V4 a společně jsme vstoupili do EU a NATO. Nepodařilo se to v případě NATO, Slovensko vstoupilo až pět let po nás, ale v roce 2004 po skončení éry Mečiara bylo Slovensko připraveno společně do EU vstoupit. Teď Slovensko nás, Maďary i Poláky předehnalo.  
Strana Smer si bude muset celý uplynulý rok vyhodnotit. I v prezidentských volbách se ukázalo, že lidé chtějí vidět novou tvář, otevřenější, liberálnější.

Liberální voliči ze Slovenska i z Česka vyjadřovali po zveřejnění výsledků radost, že alespoň v některé zemi V4 jsou věci „v pořádku“. Odmítli Slováci volbou Čaputové euroskeptický a národovecký směr zbylých zemí V4? Změní se nějak spolupráce v rámci V4?

Visegrádská čtyřka sehrála velmi důležitou roli při vstupu našich zemí jak do NATO, tak do EU. Má velký potenciál. Společně máme poměrně dost hlasů při hlasování. Je nás 65 milionů. Důležité je, abychom nebyli v Evropě za potížisty a hráli pozitivnější, konstruktivnější roli. Jak už jsem zmínil, i když je Slovensko z V4 nejmenší, má největší vliv. To neznamená, že bychom měli kývat na všechno, je jasné, že si máme hájit své zájmy, ale být konstruktivní, mít vlastní návrhy, posouvat jak sebe samotné, tak celou V4 a celou Evropu dopředu.

Evropa je pod obrovským tlakem, Čína nebo Spojené státy na nás ekonomicky nečekají. Sami se musíme starat, abychom v globální soutěži uspěli. Jako Visegrádská čtyřka můžeme hrát větší roli. Doufám, že i s novou slovenskou prezidentkou, i tím, že Česká republika převezme 1. července předsednictví ve V4, by se směr mohl trošku změnit, trochu bychom se mohli posunout a hrát větší roli, než v současnosti hrajeme. Maďarsko je izolované, a jak ukázalo i hlasování před čtrnácti dny, je izolován i Viktor Orbán. To není dobré jak pro Maďarsko, tak pro nás. Snad se nad tím všichni zamyslí a uvidí příležitost. Slovenská prezidentka bude hrát velkou roli. Všude se o ní mluví, bude mít podporu ve velkých zemích, jako jsou Francie a Německo.      

Zazněly i komentáře o tom, že Andrej Kiska byl podobný politik, měl podobný elektorát jako Zuzana Čaputová, ale nic výrazného se nestalo. Přesto věříte, že u nové prezidentky to může být jinak?

Může to být jinak i díky tomu, že je to žena. Jak v evropské, tak světové politice moc žen nemáme. Zvolení každé ženy do významných pozic je vítáno jak v mateřské zemi, tak v celé Evropě. Je to pozitivní změna. Je nejen příjemného vzhledu, ale je vzdělaná a inteligentní, což vím z vlastní zkušenosti. V tomto to bude změna.

Vy jste se osobně setkal se Zuzanou Čaputovou?

Osobně jsem se s ní nesetkal, ale dobře znám některé lidi z Progresivního Slovenska. Konkrétně Michala Šimečku, který byl mým asistentem v Evropském parlamentu. Nejen předvolební kampaň, ale celé její působení v minulých letech svědčí o tom, že se obklopuje znalými, vzdělanými, otevřenými, proevropskými lidmi.  

Sociolog Michal Vašečka pro Respekt uvedl, že pro Slováky je důležité, aby byl prezident reprezentativní, což Čaputová coby krásná žena splňuje. Lidé ji prý volí mnohdy kvůli tomu. Naopak Čechům je podle Vašečky jedno, co si o nich kdo myslí v cizině. Jak je to podle vás s prvním dojmem nebo tím, jak reprezentant státu prostě vypadá?

Je dlouholetá zkušenost, že politička, která dobře vypadá, má plus a volební body to přináší. Jistě samo o sobě to nestačí. Ale Zuzana Čaputová nejenže je hezkého a příjemného vzhledu, ale je pracovitá a inteligentní. Má vlastnosti, které jí pomohly volby vyhrát.

V Süddeutsche Zeitung šli dál a psali, že v Zuzaně Čaputové na politické jeviště na Slovensku vstupuje nositelka nadějí. „Ve střední Evropě se něco srovnatelného nestalo od doby, kdy se Václav Havel po sametové revoluci stal prezidentem Československa.“ Jak vám zní srovnání s Václavem Havlem?

Myslím si, že Zuzaně Čaputové bude toto srovnání lichotit, ale to, co bylo v roce 1989, tím, kým byl Václav Havel… to je neopakovatelné. Roky bojoval proti minulému režimu, platil za to tvrdou cenu, byl roky ve vězení. Dodnes je symbolem pádu a porážky komunismu. Zuzana Čaputová při vší úctě je zvolena v naprosto jiném období. To neznamená, že nemůže hrát velmi pozitivní roli jak pro Slovensko, tak pro celou Evropskou unii.

Mimochodem, před pár dny se v souvislosti s osobností Václava Havla objevilo i jiné srovnání. V rozhovoru pro XTV prohlásil Ondřej Hejma, že Václav Klaus ml. je Václavem Havlem naší doby. „No jistě, bojuje proti úřadům, říká, že nemáme svá národní práva, bojuje sám proti větrným mlýnům jako Don Quijote a nikdo mu nevěří, všichni se mu smějou, budou říkat, že je zmanipulovanej, placenej ze zahraničí, zkrachovanec, zaprodanec, to všechno známe z dob Václava Havla.“ Jak vám zní toto srovnání?

Tohle srovnání je naprosto ujeté. Václav Havel je symbol boje proti komunismu, pádu komunismu, byl to člověk liberální, otevřený, chtěl, aby byla Česká republika otevřená světu, otevřená do Evropy. Václav Klaus mladší je pravý opak. On je národovec, mnohdy jdou jeho přirovnání až do antisemitismu, je proti EU.

První cesta Zuzany Čaputové povede do České republiky. Jak byste si přál, aby setkání s českým prezidentem dopadlo?

Přál bych si, aby se země co nejvíce sblížily. Slovensko je otevřená, proevropská země. Přál bych si, aby se Česká republika posunula v tomto směru. První návštěva bude samozřejmě zdvořilostní. Prezidenti navážou na tradici, seznámí se. Miloš Zeman fandil druhému kandidátovi, ale je dost realistický a pragmatický, takže samozřejmě volbu uznává a s tímto oba k prvnímu setkání budou přistupovat. 

O víkendu volili prezidenta také na Ukrajině. Do druhého kola by podle výsledků z více než dvou třetin volebních okrsků měli postoupit herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj a současný šéf státu Petro Porošenko. Přesvědčivě zatím vede Zelenskyj se 30,45 procenta hlasů následovaný Porošenkem se 16,22 procenta hlasů. O čem svědčí tyto výsledky?

Pokud jde o Ukrajinu, Ukrajina přes veškeré problémy, které má, ať už je to obrana teritoriální integrity, neutěšená ekonomická situace, sociální situace, korupce, která v zemi bují, ukázala, že je demokratickou zemí. Volby byly svobodné. Jestli u nás někteří lidé pořád poukazují na to, že je Ukrajina fašistická, tak je vidět, že nic dobrého Ukrajině nepřejí, nejsou schopní vidět ukrajinskou realitu a hrají ruskou, kremelskou notu, kdy se Kreml snaží Ukrajinu diskreditovat a izolovat. Lidé jsou politikou unavení, ale to, že první kolo voleb vyhrál nepolitik, oblíbený komik, tradiční politici jako Julia Tymošenková skončili v poli poražených, ukazuje, že nejen Slováci, ale i Ukrajinci hledají nové tváře a přejí si, aby přišli mladí, otevření lidé. V tom jsou volby podobné. Ukrajina má svobodné volby a za to mají Ukrajinci můj obdiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…