Lidé chudnou, nemohou utrácet, ekonomika klesá. Jednoduchá matematika

05.11.2023 17:00 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Lidé reálně chudnou. A když chudnou, nemohou zvyšovat útraty. Když škrtí útraty, ekonomika musí klesat. A české reálné mzdy propadly nejprudším tempem mezi 38 zeměmi OECD. „Samozřejmě, že to není náhoda. Souvisí to s tím, že máme jednu z nejvyšších inflací. Ta je přímým důsledkem výrazného navýšení množství peněz v oběhu od začátku covidových let,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová s tím, že peníze do oběhu dlouhodobě tlačila jak centrální banka, tak také – a to hlavně – vláda. Možná však lidé na chudnutí nebudou tolik myslet, když se budou řídit radou Rakušanova úřadu a věnovat se nahlašování spoluobčanů.

Lidé chudnou, nemohou utrácet, ekonomika klesá. Jednoduchá matematika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu se česká ekonomika ve třetím čtvrtletí propadla více, než se čekalo. Meziročně ztratila 0,6 procenta, zatímco se předpokládal pokles jen o 0,3 procenta. Mezičtvrtletně měla vykázat nulový růst, ve skutečnosti klesla o 0,3 procenta. Co se za horšími, než očekávanými výsledky skrývá především?

Je za tím především skepse běžných spotřebitelů, neochota utrácet. Ta je zase hodně ovlivněná vysokou inflací, protože inflace je tak vysoká, že ani rostoucí mzdy a zisky firem ji nestíhají kompenzovat. Tedy lidé reálně chudnou. A když lidé chudnou, nemohou zvyšovat útraty. A když lidé škrtí útraty, ekonomika musí klesat. Snadná matematika.

Jak říkáte, lidé chudnou. Reálná mzda klesá už sedm čtvrtletí za sebou, což je nejdéle v historii samostatné republiky. Zaujalo mě, že se české reálné mzdy propadly nejprudším tempem mezi zeměmi OECD. Někdo nejhorší být musí, ale proč to mezi 38 ekonomicky velmi rozvinutými státy světa je právě Česko? Je to náhoda? Nebo, co dělají v těch ostatních 37 zemích lépe? A lze už brát k odpovědnosti Fialovu vládu, jejíž funkční období se celé překrývá s propadem reálných mezd?

Samozřejmě, že to není náhoda. Souvisí to s tím, že také máme jednu z nejvyšších inflací. A ta velmi vysoká inflace je zase přímým důsledkem velmi výrazného navýšení množství peněz v oběhu od začátku covidových let. Peníze do oběhu dlouhodobě tlačila jak centrální banka, tak také – a to hlavně! – vláda. Trend odstartovala Babišova vláda, ale Fialova vláda v něm pokračuje. Takže brát k odpovědnosti musíme vlády obě. Obě se podílely na tom, že mezi lidi bylo uvolněno příliš mnoho peněz skrze státní přerozdělování, a to vyvolalo inflaci a chudnutí lidí.

V ekonomii platí jakýsi zákon zachování energie, který říká, že peníze nelze vyrobit z ničeho. Vlastně mu můžeme rozumět tak, že čím víc peněz lidem rozdáme z cizího, tím víc všichni zchudnou. A to proto, že rozdat z cizího znamená někoho obrat. Takže čím víc peněz rozdáme, tím víc lidí současně musíme o peníze obrat. A protože peníze dáváme těm, kteří neumí sami tvořit, a bereme je těm, kteří hodnoty tvořit umí, výsledkem nutně musí být zchudnutí celé společnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nejste ruský troll ? dnes na primě skvělá konečná a ubožák bartošek , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 05.11.2023 17:09:50
dnes bartošek zahnaný na primě do kouta konečnou začal hystericky vykřikovat , že je putinův vyslanec a komunista ( to soudruh pavel není a nikdy nebyl ,)

|  9 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…