Lukáš (TSS): Od revoluce uplynulo přes 30 let a my jsme se vrátili oklikou zpět. Tohle musí přestat!

01.10.2021 18:22 | Rozhovor

Emeritní hejtman Libor Lukáš nedokáže sedět v koutě a nehodlá se smířit s tím, kam jsme se nejen kvůli covidu dostali po více jak třiceti letech od Sametové revoluce, „Podnikatelé a živnostníci jsou považováni za zloděje a podvodníky, aktivním lidem jsou házeny klacky pod nohy, vláda si usurpuje vrchnostenskou roli a významně reguluje naše životy. Normální je zaklekávání ze strany úřadů, donášení, zastrašování, nátlak a všudypřítomná byrokracie. Svoboda je nyní v době covidí silně omezována, a co je strašné, tak lidé opět žijí ve strachu. Tohle musí přestat a já tomu chci být aktivně nápomocen. I proto jsem se také rozhodl kandidovat do nadcházejících voleb,“ říká v rozhovoru Lukáš, který je lídrem formace Trikolora Svobodní Soukromníci ve Zlínském kraji.

Lukáš (TSS): Od revoluce uplynulo přes 30 let a my jsme se vrátili oklikou zpět. Tohle musí přestat!
Foto: archiv TSS
Popisek: Libor Lukáš a Zuzana Majerová Zahradníková.

Máte za sebou bohatou a relativně úspěšnou politickou kariéru. Co Vás vedlo k tomu spojit svou politickou budoucnost s Trikolórou?

Stále zastávám stejné konzervativní hodnoty jako před lety. Mé názory jsou opřeny především o kořeny a tradice vycházející z židovsko-křesťanské kultury, které fungují už tisíce let. Občanští demokraté se postupně přetvářeli spíše v liberálně rozkročenou stranu, což mi nevyhovuje. Proto jsem rád kývnul na spolupráci, když mne Václav Klaus mladší oslovil s programem, který stojí především na konzervativních hodnotách. Pomáhal jsem mu s budováním Trikolory od jejího počátku až do chvíle, kdy z vedení Trikolóry nečekaně odešel.

Pakliže mám být konkrétní a zmínit několik programových priorit, pak musím např. sdělit, že manželství rozhodně není pro všechny a 154 druhů pohlaví rovněž nemáme, protože podle mne existuje jen muž a žena, a ti spolu a dětmi tvoří tradiční model rodiny. Scestné myšlenky o budování jiné společnosti nechci ani poslouchat. Dále zastávám model menšího vlivu státu s malou byrokracií a více svobody pro zodpovědné a tvořivé jednotlivce. Chci, abychom žili ve svobodné a bezpečné zemi, zůstala nám česká koruna a byrokraté nám nenutili další a další nesmyslné nápady z Bruselu (např. Green Deal s drahými elektrickými auty). Měli bychom se připravovat na konec Evropské unie, který dříve či později podle mne nastane, protože se tento politický slepenec rozpadne.

Jak hodnotíte jako pravičák 31 let od listopadu 1989?

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Jsem frustrován a snad i zklamán. Vždy jsem bojoval za svobodu a po revoluci jsem si jako většina konzervativně smýšlejících osob myslel, že zde svobodu už máme na věky. Nyní ale vidím, že jsem to neodhadl dobře. Uplynulo přes 30 let a my jsme se částečně vrátili oklikou zpět. Podnikatelé a živnostníci jsou považováni za zloděje a podvodníky, aktivním lidem jsou házeny klacky pod nohy, vláda si usurpuje vrchnostenskou roli a významně reguluje naše životy. Normální je zaklekávání ze strany úřadů, donášení, zastrašování, nátlak a všudypřítomná byrokracie. Svoboda je nyní v době covidí silně omezována, a co je strašné, tak lidé opět žijí ve strachu. Tohle musí přestat a já tomu chci být aktivně nápomocen. I proto jsem se také rozhodl kandidovat do nadcházejících voleb.

Jak hodnotíte předvolební politickou spolupráci formace Trikolora Svobodní Soukromníci?

Velmi dobře. Jsou zde lidé, které spojují obdobné názory a především zastávají principy zdravého selského rozumu. Chtějí otočit politickým kormidlem směrem k normálnímu světu. Mám radost, že se v případě tohoto politického projektu nejedná účelové spojení, které se ihned po volbách rozpadne, jak je tomu zřejmě u jiných koalic (PirStan, SPOLU).

Jak vidíte politickou situaci v České republice po říjnových parlamentních volbách?

Chci být optimistou a věřím, že občané naší země již nedovolí, abychom se řítili dále doleva směrem k totalitě, a to nejen té covidové. Současná vláda napáchala velké množství chyb. Především pak na dětech, které jsou naší budoucností. Tyto chyby současných elit nás budou stát hodně a doplatíme na ně všichni. Na denním pořádku byla opatření v rozporu se zákonem, soudním verdiktům se naši hlavouni jen vysmívali. Tohle je elita, která by nám všem měla jít vzorem? Opravdu si to nemyslím. Proto věřím a doufám, že volby tento chaos, Kocourkov a Absurdistán zastaví a my se opět vydáme směrem, který je v roce 2021 žádoucí. Ke svobodě, podpoře aktivních lidí a úctě k tradicím.

Představme si, že formace Trikolora Svobodní Soukromníci překročí 5% hranici v České republice a vy jako č. 1 ve Zlínském kraji se stanete poslancem. Na co se chcete v parlamentu jako zkušený  politik zaměřit především?

Oblastí je mnoho, ale jde o to, aby poslanec především loboval za lepší život občanů v kraji, za který byl zvolen. Ale teď konkrétně. Mé jméno je dlouhodobě spojováno s dopravou a na tuto oblast bych se chtěl zaměřit, jelikož je zde co napravovat. Jde o hlemýždí tempo ve výstavbě dálnic na Moravě, tj. dálnice D49, D1 a D55, jejichž přípravu brzdí byrokracie a ekologické spolky.

Je třeba komplexní legislativní zásah – za nezbytné totiž považuji změnit špatné zákony, které umožňují kdejakému aktivistovi - jednotlivci, aby opakovaně a v zásadě do nekonečna vstupoval do povolovacích procesů. Vždyť jen v případě zmíněné dálnice D49 se stavební povolení vydává dlouhých 13 let a stále není pravomocné. Opakovaně jej zpochybňují právě aktivisté.

Proces přípravy strategických projektů v ČR je obecně nenormální, zdlouhavý a de facto neřiditelný. Tyto projekty jsou v područí úředníků. Jedině razantní úpravou legislativy můžeme docílit zkrácení lhůt při přípravě staveb. Musíme však mít takové zákony, které hájí především zájmy naprosté většiny občanů a nedopřávají tolik sluchu ekoteroristům. Přijde vám snad normální, aby například deset tisíc lidí muselo bojovat peticí za stavbu dálnice D136 Přerov – Říkovice? Mně rozhodně ne a nebudu tomu jen nečinně přihlížet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…