Mám doma zásoby vody a trvanlivého jídla. A mince ze vzácných kovů. Přijde změna, ale bude nutný větší šok, říká známý český pravičák

03.08.2015 19:54

ROZHOVOR Lidé si nakonec uvědomí, že příčinou jejich neštěstí jsou přebujelý státní aparát a přílišné propojení korporací se státem. Aby se systém odrazil ze dna, musí dojít k většímu šoku, ke kterému se schyluje nyní v Řecku, domnívá se Vít Jedlička, prezident a zakladatel státu Liberland a člen Svobodných. Neustálá omezení a zákazy jsou podle jeho slov to, co ničí dobře fungující ekonomiku a volný obchod. V Česku už si žádnou vinici nezaložíte, vyčerpali jsme kvóty, zdůrazňuje. Automatizace výroby se neobává, lidé se přesunou do poskytování služeb.

Mám doma zásoby vody a trvanlivého jídla. A mince ze vzácných kovů. Přijde změna, ale bude nutný větší šok, říká známý český pravičák
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Liberlandu Vít Jedlička přednáší na VŠE

Diskutuje se o tom, že do budoucna nebude potřeba pracovní síla – automatizace a robotizace ve výrobě. K výrobě bude podle některých katastrofických odhadů třeba tak málo lidí, že je volný trh nebude moci zaměstnat, a pokud nebudou moci zůstat bez prostředků, bude se o ně muset postarat stát, třeba tím, že jim práci zařídí. Pak ale bude muset razantně zvednout daně. Co říkáte celé této konstrukci? Její kritici se jejím proponentům smějí coby zpátečníkům, kteří zapomínají, že podobné procesy se děly při průmyslové revoluci. Ještě radikálnější zastánci této teorie naopak tvrdí, že nadbytek lidí se vyřeší pouze a jedině válkou.

Naprostý opak je pravdou. Tam, kde je relativně svobodný trh, není žádný problém se zaměstnaností. Stačí se podívat na země v Evropě, které jsou mimo Evropskou unii. Švýcarsko žádnou vysokou nezaměstnaností netrpí. Pokud se stát nesnaží vše regulovat, ekonomika ani lidé nemají potíže. Boj se stroji jsme již zažili během průmyslové revoluce. Zabránilo se nástupu parního stroje? Nikoliv. Pokrok nezastavíte a lidé místo toho, aby se věnovali těžké práci na poli nebo v továrně, se přesunou do sektoru služeb, tak jako to vidíme v moderním světě.

Co si myslíte o tom, jak řekl Paul Mason, že se přicházející vlna automatizace v současnosti záměrně odkládá, protože naše sociální infrastruktura si neporadí s jejími následky?

Myslím si, že to je nesmysl. Automatizaci naopak stát výrazně pomáhá vysokým zdaněním práce. Je daleko výhodnější postavit někam prodejní automat než člověka, za kterého musíte platit vysoké sociální, zdravotní a jiné daně.

Je určitým řešením přehnané spotřeby a výroby lidstva takzvaná sdílená ekonomika? Tedy například kdy více lidí či rodin sdílí jedno auto? Takových projektů jsou stovky a s různorodým zbožím.

Ano a vidíme, jak se například Uber nebo Wundercar prosazuje oproti klasickým taxíkům. Proti tomu stojí stát, který se snaží tyto služby všude možně potlačovat. Ať už je to zákaz AirBnB v Californii nebo Uber v západní Evropě nebo dokonce i v Las Vegas, kde jsem nedávno byl. Amerika bývala země svobody.

Takzvaní preppeři si připravují zásoby jídla, vody, vlastní způsob výroby elektřiny a mnoho dalšího, aby se tak připravili na příchod přírodních katastrof, výpadků elektřiny, ale i konec světa ve smyslu sluneční erupce nebo války. Slyšela jsem, že i Vv máte vlastní zásoby, je to tak?

Vždy je dobré být samostatný a investovat do toho určitou část peněz. Některá trvanlivá jídla nakupuji velkoobchodně, takže ušetřím a ještě jich mám doma dost velkou zásobu. Udržuji si také doma zásobu vody. Netušíte, jaký to byl problém, když nám na Vinohradech vypnuli na týden vodu. Vždy je také dobré mít u sebe nějakou hotovost, popřípadě mince z drahých kovů.

Mason také řekl, že dnes jsou informace to, co podvrací kapitalismus, a čeká nás takzvaný postkapitalismus, kde budou právě informace hrát hlavní roli. Souhlasíte s tím?

Informace už dávno hrají hlavní roli. Postkapitalismus se taky nazývá korporátní socialismus, kdy místo svobodného trhu vidíme, jak peníze od chudých tečou prostřednictvím státních dotací do kapes bohatých, kteří vlastní různé korporace.

Milan Zelený – českoamerický ekonom – nedávno v rozhovoru pro Českou pozici řekl, že jsme už vyčerpali čtyři oblasti – zemědělství, průmysl, služby, stát – a nikam dál se už ekonomika transformovat nemůže. Proto se podle něj budeme metamorfózovat do lokální ekonomiky autonomizací regionů, lokalit, lokální technologie, lokální výroby, lokální samosprávy a čeká nás snaha osamostatnit se jako ve Skotsku, Katalánsku nebo severní Itálii. Je pravdou, že například v České republice přibývá lidí nakupujících lokální potraviny a lokální výrobky. Je to správná cesta? A opravdu jsme vyčerpali zmíněné oblasti?

Je potřeba si uvědomit, že to je především stát, který brání rozvoji zemědělství, průmyslu a služeb, a to vysokými daněmi a množstvím nesmyslných regulací. Vezměte si například všechny zemědělské kvóty, které na nás Evropská unie uvalila. Víte například, že Česká republika už vyčerpala kvótu pro množství vinic? Žádnou novou si už na našem území nezaložíte. Je mi vcelku jedno, odkud produkt pochází. Vybírám si na základě kvality. Co se týče vlády, je podle mě rozhodně vždy lepší mít malé lokální vlády než jednu velkou globální. To mě také vedlo k založení Liberlandu.

Domníváte se, že dojde k velké změně v celém fungování světa? Dožijeme se toho?

Ano, sám se snažím k této změně přispět.

Milan Zelený také řekl, že starý systém se bude bránit a obrana starého systému se vždy řešila válkou. Ale zároveň dodává, že transformace by se udála i bez války, ale my stále zbrojíme. Bude další válka?

Dělám vše proto, aby nebyla. Transformace totiž především probíhá v našich hlavách.

Uvedl také, že politický systém se nevzdává dobrovolně, ale když pochopí, že už není východisko, jde to velmi rychle. Totéž podle něj platí pro Evropskou unii. Její dnešní moc je pofidérní a je jen otázkou času, jak dlouho jednotlivé státy budou chtít moc předávat. Jakmile se však ukáže, že regiony jsou silné a že trend se dal do pohybu, bude trvat pár let, než se to celé zhroutí. Co na to říkáte?

My v Liberlandu to vidíme podobně. Evropskou unii je potřeba zredukovat zpět z evropské vlády na zónu volného obchodu.

Jsou tyto ukazatele počátkem konce kapitalismu? Uvědomujeme si už více než dříve, že jsme v pasti kolísajících měn? Byly by lokální měny lepší?

Kapitalismus už tu s výjimkou několika málo zemí více než sto let nemáme. To, co se chýlí ke konci, je éra korporátního socialismu. Může to bohužel ale ještě několik desítek let trvat. Lidé si nakonec uvědomí, že příčinou jejich neštěstí je přebujelý státní aparát a přílišné propojení korporací se státem. Nejspíš k tomu bude potřeba nějaký větší šok, ke kterému se schyluje například v Řecku. Systém se musí odrazit ode dna, aby mohlo dojít k pozitivní změně. Kryptoměny jako například Bitcoin se nakonec stanou reálnou alternativou zdánlivě nezastavitelných tiskáren centrálních bank.

Hovoří se také o tom, že může dojít k rozkvětu ekonomiky naprosto nezávisle na systému díky 3D tiskárnám, spojování se pomocí internetu lze snižovat náklady nebo také sdílenou ekonomikou – například auto dohromady se dvěma rodinami… Co si o tom myslíte?

Liberland je vlastně takový projekt. Je to globální národ lidí, kteří věří, že stát může fungovat na základě dobrovolnosti, a ne státního vynucení. Je to místo, kde stát nikdy nebude zakazovat sdílení například aut prostřednictvím webových aplikací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …