Martin Bursík hrozí Putinovi: Teď se ukázalo, proč byl křik proti radaru. Vyžeňme ruské firmy, skončeme s ruským plynem

23.06.2014 10:57 | Zprávy

ROZHOVOR Ty, kdo obviňují Evropskou unii, že udělala chybu, když začala jednat s Ukrajinou o přístupové smlouvě a ohrozila tak zájmy Ruska, označil bývalý vicepremiér a exministr životního prostředí Martin Bursík za pátou kolonu Putina. „To je podle mne rétorika lidí, kteří jsou nějakým způsobem propojeni nebo napojeni na Ruskou federaci, nebo je tam ještě nějaký sentiment z minulosti,“ uvedl předseda Liberálně ekologické strany, který na podzim kandiduje v Praze do Senátu, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz k situaci na Ukrajině.

Martin Bursík hrozí Putinovi: Teď se ukázalo, proč byl křik proti radaru. Vyžeňme ruské firmy, skončeme s ruským plynem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující sněm Liberálně ekologické strany (LES) v Národní technické knihovně(NTK)

Co říkáte na Porošenkův mírový plán, kde se mluví o odzbrojení, o zárukách pro ruské ozbrojence k opuštění země, o budoucí decentralizaci Ukrajiny i ochraně ruského jazyka prostřednictvím dodatku k ukrajinské ústavě?
Dalo se očekávat, že Porošenko přijde s nějakou iniciativou, jejímž cílem bude stabilizovat situaci, celkově ji uklidnit. Je to z nouze ctnost. Pořád mám problém smířit se s tím, že část Ukrajiny je okupovaná ruskou armádou na základě referenda, o jehož nelegitimitě není pochyb, a ukrajinská vláda nad Krymem ztratila kontrolu.

Měla by tedy podle vás kyjevská vláda trvat na tom, aby se jí Krym, který byl přičleněn k Rusku v rozporu s mezinárodním právem, vrátil? Řada vojenských expertů říká, že situace s Krymem už je nevratná a že Krym zůstane součástí Ruska.
Myslím, že Ukrajina má méně nástrojů než Evropská unie, vyjednávací pozice Ukrajiny je slabší. Evropská unie má 550 milionů obyvatel, je pro Rusko významným obchodním partnerem. Podle mého názoru v postoji k okupaci Krymu selhala Evropa. Postoj Evropy k anexi Krymu měl být výrazně principiálnější, od počátku měly být přijaty razantnější sankce směrem k Rusku. Vzkaz ruskému prezidentovi Putinovi měl být mnohem důraznější, Evropa mu měla dát najevo, že v našem pojetí demokracie je naprosto nepřípustné, aby nějaká armáda vstoupila na území jiné suverénní země a zabrala její část.

Ustavující sněm strany Martina Bursíka:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…