Martin Komárek se po křiku kvůli Mynářově oslavě na Hradě neudržel: Ti takzvaní komentátoři...

24.06.2017 15:00

ROZHOVOR „Sociální demokracie, kterou v minulých volbách zachránila jen koalice s hnutím ANO a lidovci, musí projít zásadní, hlubokou proměnou, o čemž už přede mnou psal i Miloš Zeman ve své knize Vzestup a pád ČSSD,“ říká bývalý politický komentátor a dnešní poslanec parlamentu ČR za hnutí ANO Martin Komárek. Podle něj ale není vůbec jisté, zda volby dopadnou tak, jak nám nyní ukazují výsledky některých agentur. Mohou se prý vyskytnout na poslední chvíli před volbami nové aféry ve stylu známé Kubiceho zprávy. Navíc volební výsledky bývají u některých stran naprosto neodhadnutelné a někdy také dost bizarní...

Martin Komárek se po křiku kvůli Mynářově oslavě na Hradě neudržel: Ti takzvaní komentátoři...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Předvolební průzkumy agentur zcela jasně signalizují, že vítězem parlamentních voleb by se mohlo stát hnutí ANO. Jenže to se i se ziskem okolo 30 procent hlasů nemusí dostat do vlády a může skončit v opozici. Problémem zřejmě bude najít partnera do vládní koalice. Kdo by se, podle vašeho názoru, jim mohl stát?

Na to je otřepaná, nicméně pravdivá fráze, že koalice se tvoří vždy až po volbách. Já bych nechtěl utvořit koalici s komunisty, to je ale můj osobní názor.

Hodně se mluví o dvojkoalici lidovců se Starosty, ke kterým má Andrej Babiš hodně blízko, i podle jeho vlastních slov z různých mítinků. Jenže podle dosavadních průzkumů toto uskupení často nezískává ani potřebných deset procent pro vstup do parlamentu. Kdo by tedy připadal dále v úvahu jako potenciální kolega ANO v příští vládě? Anebo si myslíte, že Andrej Babiš by byl schopen dohodnout se na menšinové, jednobarevné vládě s podporou i jiných stran?

Aniž bych se chtěl nějak holedbat, tak jsem před několika lety předpověděl, že potencionálním partnerem hnutí ANO jsou Starostové a nezávislí, jestliže se odtrhnou od TOP 09. Předpovídal jsem také, že TOP 09 se nedostane do parlamentu, a že Starostové posílí. Asi jsem se tentokrát mýlil, a to zřejmě proto, že Petr Gazdík je už značně vyhaslá osobnost a není v současné době, kdy strany potřebují silného vůdce, tím, kdo přitáhne lidi. Ale přeju Starostům, aby si ještě svůj výsledek polepšili. Pokud se dostanou společně s lidovci do Sněmovny, pak budou nejpřirozenějším partnerem hnutí ANO.

Vyhlídky pravicových stran uspět ve volbách a sestavit vládu, pokud se podaří zmíněné dvojkoalici dostat se do Sněmovny, jsou přece jen reálnější než u stran levicových. Pravice by potom byla schopná dát dohromady téměř třicet procent hlasů stejně jako Andrej Babiš. Tím pověstným jazýčkem na vahách se může stát hnutí SPD Tomia Okamury. Domníváte se, že i to je možný scénář nastávajících parlamentních voleb?

Je si třeba uvědomit, že průzkumy, které se dělají ještě čtvrt roku před volbami, blíže nenapovídají, jak volby skutečně dopadnou. Podle mých odhadů, které ale statistici potvrzují, se tak 30 procent lidí rozhoduje až na poslední chvíli, tedy v den voleb.

A ještě jedna připomínka – Tomio Okamura je velmi schopný obchodník, ale obchoduje s mizerným zbožím. Já si nepřeju, aby se dostal do Sněmovny, byť jako bývalý komentátor a politolog si uvědomuji, že tam nejspíš znovu zasedne. A to i přes fakt, že on obchoduje se strachem i předsudky a tímto způsobem se politika dělat nemá. Nicméně výsledky voleb bývají mnohdy dost bizarní...

Pokud hnutí ANO skutečně uspěje, na které oblasti se nejvíce zaměří? A co byste navrhoval v této souvislosti vy sám?

Andrej Babiš nyní napsal svou vizi 2035, je pod ní podepsán, a je to především jeho dílo. I když, jak to fungovalo i v jiných případech, podílel se na tom i tým spolupracovníků, který tam také přispěl. Je to dobré čtení, nicméně já si myslím, že zásadní věcí pro naši budoucnost je reforma českého školství, a to od základního stupně až po vysoké školy. Jelikož naší výhodou musí být kvalifikovaná, inteligentní a flexibilní pracovní síla i schopní podnikatelé. My totiž nemáme naftu ani moře.

Dalším směrem, na který bychom se mohli zaměřit, zač bych se dost přimlouval, je zlepšení úrovně turismu a v souvislosti s tím zejména vzestup resortu kultury, který naši zemi bude lépe prodávat v zahraničí než jméno Jaromíra Jágra. Kulturní odvětví je u nás dlouhodobě zanedbané a vinu na tom má většina ministrů, kteří tuto oblast vedli, snad kromě dvou výjimek. Kvalitní, živá kultura se může stát naší velkou výhodou.

Sociální demokracie se nyní stále více zmítá ve svých vnitřních problémech a i navenek se dopouští vůči veřejnosti velkých chyb, jako třeba prohlášení předsedy Senátu Milana Štěcha na adresu drobných živnostníků. Domníváte se, že ČSSD si bude muset projít stejnou proměnou svého stylu v opozici, jako se to stalo ODS, aby zas v budoucnu získala větší přízeň lidí?

Nechci se zase vychloubat, ale i v tomto případě jsem předpovídal, že jak ODS, tak i ČSSD jsou ideově i personálně vyčerpané, a že vznikne nové hnutí, které bude mít dominantní postavení na naší politické scéně. To lze ověřit v článcích v Mladé frontě, kde jsem dříve působil.

I sociální demokracie, kterou v minulých volbách zachránila jen koalice s hnutím ANO, musí projít zásadní hlubokou proměnou, o čemž už přede mnou psal i Miloš Zeman ve své knize Vzestup a pád ČSSD. Ale znovu podotýkám, o čem tady mluvím, platí tak na 90 procent, jelikož v politice je možné zvrátit všechno i na poslední chvíli, jako byla například Kubiceho zpráva, podivné inzeráty v Blesku a podobně. Stoprocentní předpovědi tady dávat nelze.

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

V médiích jste se vyjádřil, že chcete po volbách z vysoké politiky odejít. Proč jste se tak vlastně rozhodl? A jak posuzujete vaše čtyřleté působení v Parlamentu ČR, co se vám povedlo, a kde jste naopak neuspěl. A plánujete se vrátit k novinařině, tedy konkrétně zpět do MF Dnes, kterou ovládá svěřenecký fond vašeho stranického šéfa?

Musím vás opravit, já jsem neřekl, že končím v politice, ale že nechci kandidovat v těchto parlamentních volbách. Stále jsem velkým fandou hnutí i jeho členem a budu mu chtít přispět svými zkušenostmi i v budoucnu, protože si myslím, že ANO může u nás obnovit stát takovým způsobem, aby začal opravdu normálně fungovat, což se dnes neděje, a někteří politikové spíše svým občanům škodí.

Co se týká mého návratu k novinařině, tak jsem se mnohokrát vyjádřil, že existuje jen cesta z novinařiny k politice, ale zpátky už ne, a to jsem se znovu mýlil. Dostal jsem totiž nápad založit si noviny jednoho muže, kdy budu zároveň redaktorem, šéfredaktorem, vydavatelem i redakčním poslíčkem. Už jsou k dispozici na síti, slavím s nimi týdenní výročí, a ohlasy jsou zatím spíše pozitivní. Mám pouze externího výtvarníka - Petra Urbana - na politické karikatury, protože kreslit neumím.

V minulých dnech se rozvinuly diskuze o tom, jestli bylo fér poskytnout Vratislavu Mynářovi, vedoucímu kanceláře prezidenta Zemana, část hradních pozemků k oslavě jeho padesátin. Podle názorů některých komentátorů z toho vyčnívá papalášská protekce, jelikož si lze těžko představit, že by si pro tyto účely pronajímala prostory okolo Hradu i široká veřejnost. Co si o tom vlastně myslíte?

Je to úplná prkotina. Ti takzvaní komentátoři se snaží jen jakýmkoliv způsobem uškodit Miloši Zemanovi, který si z nich dělá legraci, ale bohužel, čím dál tím hrubším způsobem.

Jaký názor zastáváte na postoj české vlády a zvláště premiéra Sobotky na uprchlické kvóty, které nám znovu nutí z Bruselu, a kvůli nimž bylo proti Česku zahájeno sankční řízení. Měli bychom se podvolit a přijmout několik stovek migrantů, kteří stejně od nás postupně odejdou a nevytvářet si problémy s Evropskou komisí a posléze s celou EU, anebo máme pevně trvat na svém odmítavém stanovisku, protože jde o správný princip?

Jedna připomínka k tomuto tématu – hlasování o uprchlických kvótách proběhlo v souladu s Lisabonskou smlouvou, kterou jsme i my přijali a podepsali a hlasování bylo tedy platné. Druhou věcí ale zůstává, že v tomto případě nemělo dojít k hlasování podle Lisabonské smlouvy, nýbrž mělo se hlasovat konsensuálně, tedy na základě obecné shody všech zúčastněných. Protože veřejnost v některých zemích na to není vůbec připravena, například i u nás. Postoj vlády, politických stran i prezidenta je tedy v tomto smyslu správný. Pojďme se s Evropskou unií domluvit na jiných řešeních, kdy budeme například přijímat uprchlíky z těžce zkoušené Ukrajiny. A dále potom v horizontu příštích let i desetiletí, kdy do Evropy budou určitě proudit další migranti, že si je budeme vybírat sami na základě našeho rozhodnutí, a nikoli, že nám to nařídí EU, což je právem každého suverénního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…