Mě bude urážet nějaký bývalý agent StB, co přišel ze Slovenska a sám je zloděj, že kradu? John Bok o nedospělých smradech v politice

21.10.2017 9:48

„Momentálně není v naší zemi rizikem žádná ze stran. Babiš je sice nečitelným, ale domnívám se, že ANO postupně bude ztrácet svou jednotu. Už nyní tam jsou proudy různých názorů. Ani Okamura nebude mít takovou převahu, aby svou xenofobní politikou mohl ovlivňovat to, co se bude v naší zemi dít,“ říká aktivista a předseda Spolku Šalamoun John Bok na dotaz ParlamentníchListů.cz ohledně voleb do Poslanecké sněmovny. Podle něj nebude ani nijak špatné to, když v „nové Sněmovně“ bude silněji zaznívat kritika vůči EU. „Páni politici jako je Juncker a další si sice hrají na Evropany, ale v podstatě jsou strůjci centralistické, dogmatické moci, kdy vzniká nová elita, nová oligarchie na nadnárodní úrovni,“ vysvětluje.

Mě bude urážet nějaký bývalý agent StB, co přišel ze Slovenska a sám je zloděj, že kradu? John Bok o nedospělých smradech v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Sledoval jste, jak se poslanci a ministři chovali při mimořádné schůzi Sněmovny k lithiu? Jak to na vás působilo?

Celé mi to připadalo zvláštní a jen mi vrtá hlavou, kdyby nebylo před volbami, zda by se tímto tématem zabývali taky. A stejnou měrou. Najednou začnou vytahovat, šťourat... Já tyto hry beru trošku na lehkou váhu, protože po nějaké době se ukáže, že to téma není pro politiky zas až tak horké. Přestane je to bavit jako děti hračky. Mně politici opravdu připadají jako nedospělí smradi, kteří za každou cenu teď chtějí tuto hračku, ale po chvilce ji už nechtějí. Sice nic o té australské firmě, o níž se v memorandu píše, nevím, ale podle mých informací je to letitá firma, která se zabývá geologickým průzkumem a těžením nerostů po celém světě. Navíc se není co divit, že je to zrovna australská firma, když je Austrálie plná nerostů! Shodou náhod mí dobří přátelé v Anglii mají syna, který se zabývá právě nerosty a horninami a dělá průzkumy i v Austrálii. A on na to téma jednou zmínil, že Austrálie, co se týče nerostného bohatství, má budoucnost.

Tady u nás to nikdo dosud nedělal a navíc dobývání a zpracování lithia má speciální procesy, a dokonce i chemické, přitom právě v Austrálii jsou ve vztahu k tomu v předstihu. No a pokud je někdo v takovémto předstihu, a má na to hlavně i finanční prostředky, tak pak v tom nevidím problém. Proč by taková firma nemohla být kvůli tomu s českým státem v úzkém vztahu? Samozřejmě, že je nutné ohlídat, aby na tom všem nebyl český stát krácen, aby mohli být v tomto procesu zaměstnaní i čeští lidé, a aby se tento nerost nevyvážel hned ven, ale aby se tady u nás zpracovával a vyvážely se hotové výrobky jako jsou baterie. Beru to tak, že dosud je to jenom hra o lithium. A navíc o memorandu nikdo z nás nic podrobného neví. Vy ano? Já tedy ne! A dokonce to není ani právní a závazná smlouva. Jenže jak chcete udělat dobrou smlouvu, když se do toho najednou začnou motat politici, ti různí „babišové“, kteří si na tom honí triko?

Jaký tipujete výsledek voleb?

Spočítal jsem si, že kdyby Babiš nedostal nadpoloviční většinu hlasů k sestavení vlády, tak by pak mohly vytvořit koalici ODS, TOP 09, Starostové a lidovci – i když zrovna lidovci budou nejspíše prostituti jako vždy a půjdou k silnějšímu... Když by se tam přidali Piráti... Všichni počítají zvláštně, ale namísto koalice ANO, KSČM a SPD by tady mohla být pravicová koaliční vláda, čtyř až pětikoaliční. Když ale Babiš vyhraje, tak se podle mne zase nic tak hroznýho nestane, i když si pořád myslím, že jeho styl politiky a jeho označování, že tady všici kradneme je zcela mimo. Já jsem nikdy nekradl a uráží mě nějakej Babiš, kterej sem přišel ze Slovenska, bývalý agent StB, který je sám jeden z největších zlodějů!

Babiš krom toho dost často poukazuje na to, že je i český stát vykradený. Vždy při tom používá expresivní slova, zvláště když hovoří o OKD. Jak se vám to poslouchá? Nabrali jsme opravdu po roce 1989 tak špatný směr, že jsme kvůli rozkrádání státu někde, kde jsme rozhodně být nechtěli?

Asi je pravda, že jsme tam, kde jsme být nechtěli. Ale vezměte v potaz, že tady čtyřicet let vládla totalita a pak přišel kapitalismus a tržní hospodářství a nikdo na to nebyl připravený. Byly na to připravené jen nomenklaturní komunistické kádry, které byly u lizu, věděly něco o ekonomii, i když to byla řízená ekonomie, nicméně měly kontakty, kamarádi byli v bankách, takže mohly získávat úvěry a byly na startu. Podívejte se třeba, jak dopadl takový Junek – určitě nedopadl nijak špatně a ani dnes nemá holý zadek, (Václav Junek je český podnikatel, bývalý agent StB a bývalý předseda představenstva zkrachovalého chemického konglomerátu Chemapol, pozn. red.), přitom tihle zmetci zhuntovali český chemický průmysl, který byl v Evropě a hlavně v rámci RVHP nejrozvinutější.

Měli jsme i ocelářství. Kladno a podobně. Na Ostravsku to sebral nějakej Ind, což se mi nelíbí, chtělo to spíše jen sehnat nějaké investice, podobně jako se to podařilo škodovce, která zaměstnává dnes spousty lidí... Na Škodě Auto ale má podíl někdejší předseda české vlády Pithart. A takových úspěchů je hodně a stojí za tím i práce drobných podnikatelů, kteří mají firmy. A ty třeba vyrábějí něco pro nemocnice, jinde zase pro průmysl. Máme svobodu a demokracii. A to je to hlavní!

V minulých volbách byl tématem boj proti korupci...

Je jasné, že korupci se nevyhne nikdo. I v zavedených demokraciích mají korupci. Třeba v Anglii, v Itálii, ale i ve Francii mají ohromné skandály, ale my koukáme jen do toho svého hnojiště a nejsme schopni vnímat, že i tohle přináší svoboda a demokracie. Korupce existovala, co existuje lidstvo. Za komunistů ale taky bujela korupce, akorát, že byla drobná. Soudruzi mezi sebou, zelináři, výměnný obchod, klientelismus atd. Nic se nezměnilo. Demokracie totiž nezaručuje, že bude všude ráj na zemi. Člověk má ale dodržovat zákony a být odpovědný sám za sebe. Za totality jsme odpovědnost za sebe skoro ani neměli, dost často za nás totiž rozhodovali různé uliční výbory a když jste chtěl dostat dítě na školu, tak jste musel mít dobrý politický profil a pocházet z dobré společenské vrstvy, tedy nejlépe z dělnické třídy a proletariátu. Když byl váš tatínek doktor, nedej bůh, když byl předtím podnikatel, tak jste to měl pošpiněný po zbytek života.

Dnes nic takového není. Asi lidi zapomínají. Já jsem naopak rád, že jsem se dnešní doby dožil. Moje děti mohou dělat co chtějí, jak chtějí, mohou chodit na jakoukoliv školu, když na to budou mít. No a když budou mít holý zadek, tak dokonce mohou vystudovat za stipendium. když budou pracovití a šikovní. Dokonce mohou studovat i v zahraničí. Pořád se necháváme zavlékat do toho ošklivého, ale přitom je v naší společnosti mnoho pozitivního. Mnoho věcí jsme od roku 1989 zvládli a dnes jsme fungující společnost. Podívejte se, jak se vylepšila města, jak se zlepšilo životní prostředí... Pouze na Ostravsku to tam hnojí ten Ind se svou fabrikou... Ale politici s tím nedělají nic, protože jsou to prostituti.

Takže byste se zřejmě podepsal pod slova Miroslavy Němcové, která řekla: „Žijeme v nejúžasnější době, v jaké česká společnost kdy žila. Máme bezvadné ekonomické podmínky, neustále se zlepšující; na každé vesnici, na každém náměstí ve městě je vidět, kam se ten život pohnul. Opravené domy, fungující a dobře vybavené školství, systém zdravotnictví, který nám v řadě států závidí.“

To bych podepsal. Právě kvůli paní Němcové a kvůli panu Fialovi – i když to není žádná hvězda –, uvažuji o tom, že budu volit ODS. Taky mám ve své zorném poli TOP 09, Starosty a lidovce. V ODA jsou podle mě nečitelní lidé a taky pochybuji, že se do Sněmovny vůbec tato partaj dostane. Jen nechci, aby byli babišovci silní. Socani mě zase zklamali, přestože vykřikují, jak byla jejich vláda úspěšná. On je ale celý svět po krizi vcelku úspěšný, no tak se to pak odráží i na naší společnosti. Děje se to hlavně díky tomu, že tady máme šikovné a pracovité lidi a že se společnost opírá o soukromé podnikání.

Která z politických stran by podle vás byla největším rizikem, kdyby se dostala do Parlamentu?

Kvůli rozložení sil není momentálně v naší zemi rizikem žádná ze stran. Babiš je sice nečitelným, ale domnívám se, že ANO postupně bude ztrácet svou jednotu. Už nyní tam jsou proudy různých názorů. I když je diktát Babiše v ANO stále silný – a určitě má dost svých věrných ovcí a kariérních zoufalců –, přesto tam jsou osobnosti. Ani Okamura nebude mít takovou převahu, aby svou xenofobní politikou mohl ovlivňovat to, co se bude v naší zemi dít. V danou chvíli tak nemůže u nás žádná ze stran vyvolávat extrémní nebezpečí. U nás to totiž není tak hranaté, jako třeba v Maďarsku. Vidět ale katastroficky není pro společnost zdravé... Ovšem všimněte si, že i v Rakousku a ve Francii se ozývají hlasy, které mají dost EU plné socanů, kteří svou politickou korektností ujíždějí do přehnanosti, až skoro do fanatismu. Jedno ale vím! Že spousta lidí bude naštvaných a spousta lidí bude remcat. I kdyby tady byli v ráji a na nebi, tak budou remcat.

A co komunisti? S nimi nechce spolupracovat nikdo, prý se stále nedokázali vymanit z okovů své minulosti.

To je pravda. Ale Babiš podle mě s nimi spolupracovat bude. Oni nikdy od roku 1989 nebyli u moci, ale přesto, nebo právě proto, nikdy nepropadnou korupční akcentaci. Protože mají vnitřní disciplínu a jsou spokojeni s tím, co mají. Ale budou jistě usilovat o to, aby tady byl více sociální stát. Komunisti si ale nikdy pořádně neklekli za své zločiny, které v minulosti napáchali, i když je teď jejich strana složená už z jiných lidí, nežli byla někdejší KSČ. A ti, co s ní něco společného ještě pořád mají, by se měli celé společnosti omluvit a ne si vyskakovat jako ta jejich stalinistická šílenkyně Semelová. Vcelku si ale myslím, že komunisti nejsou nějakým nebezpečím, ba dokonce bych řekl, že jsou méně nebezpeční nežli Babiš.

Zlepšila se podle vás během tohoto volebního období víra ve spravedlnost a vymahatelnost práva?

Myslím si, že je pořád tato věc Potěmkinovou vesnicí. Z toho, co předvádí třeba ministr spravedlnosti Pelikán a spol., mi vstávají vlasy na hlavě. To, že chtějí posílit moc státních zástupců, je totiž nebezpečná akcentace. Státní zástupci jsou volně řečeno advokáti státu a nemohou dostat takovou sílu a nezávislost, jakou mají soudy. Soudy mají mít nezávislost na politické moci a na různých vztazích k moci státu, mají být nezávislým garantem a přitom tam jsou taky mnohá selhání. Takové ty pokračující akce jako jsou „čisté ruce“ a další boje proti korupci velmi často sklouzávají k rovině zneužívání, k politické šikaně, anebo k diskvalifikaci.

Třeba pro mne je pořád akce proti paní Nagyové-Nečasové umělým případem. Jde tam o kabelky, o zlaté dárky a o to, že oslovila vojenské zpravodajství. Jenže když někomu řeknu, aby zabil mého šéfa, tak tím přece z něj nesnímám odpovědnost a nepředávám ji tímto aktem jen sám sobě! Ten druhý, komu ten úkol dávám, se může přece sám rozhodnout, zda to udělá, ale já si mohu říkat, co chci. Záměrně to takto zlehčuji... nehledě na to, že paní Nagyová neměla pravomoci a nebyla tím, kdo by mohl zneužít pravomoci úřední osoby, neboť byla jen šéfkou kabinetu ministerského předsedy. Jediné pravomoci tak měla v rámci Úřadu vlády. Vojenští zpravodajci se ale hájí tím, že měli povinnost ji poslouchat. Neměli! Vojenské zpravodajství se má zabývat jen vojenskými oblastmi a nikoliv ochranou politických činitelů a jejich rodinou. Od toho je tady ministerstvo vnitra a jeho příslušný odbor ochrany ústavních činitelů. Navíc si myslím, že Petr Nečas tady v celé věci vykázal absolutní nezpůsobilost být ministerským předsedou a ukázal i svou nesoudnost.

A ona vymahatelnost práva? Ta je stejná, jako byla kdysi, dokonce musím konstatovat, že jsem zklamaný některými soudy a jejich výroky. Takže, ba naopak se to ještě zhoršilo. Vím, o čem mluvím, protože jezdím po soudech a do věznic.

Co když v těchto volbách zvítězí strany, které haní EU, strany, které jsou protiimigrační a dávají najevo pachuť nad kroky, které učinila Angela Merkelová ve věci migrační krize?

Migranti pro mne nejsou momentálně zajímavým tématem, ale je to určitě populární problém, není to žádná legrace. Ovšem jakmile se to zvrtne do demagogie a do politického zjednodušování obrazu světa, tak je to nebezpečné. Populisté anebo krajní extremisté ale tématu zneužívají, dost často jen proto, abychom tady měli ploty kolem dokola jako kdysi, protože je tady přece riziko, že se může něco stát! I Vašek Havel po 11. září 2011 řekl, že může nastat situace, kdy se budeme muset zříci některých svých svobod. No a pak byly zavedeny větší kontroly a brutálnější odposlechy. Já jsem ovšem tehdy řekl, že radši budu riskovat, že mne ti zmetci zabijou, ale že je dosti scestné kvůli většímu bezpečí připravovat obyvatelstvo o svobody. Sledování, jako to dělali bolševici, je totiž cesta do pekel.

Když kdysi udělala IRA na ministerskou předsedkyni Margaret Thatcherovou atentát, tak ministr vnitra chtěl v Anglii zavést občanské průkazy. Okamžitě! Ty totiž v Británii nemají. Ale Thatcherová ho za to sprdla a řekla mu, že dokud bude ministrem její vlády, tak se nic takového zavádět nebude. Kvůli zločincům a gangsterům přece nebudou občané omezováni. „Jste to především vy, kdo musí zlepšit kvalitu své práce!“ vyčetla mu. A to považuji za velmi moudré a státnické a odpovídající demokratickému politikovi, jakým železná dáma byla. A nám chybějí takovéto železné lady...

Podstatná část občanů má pocit, že EU, případně západní státy, s nimi nakládají jako s občany druhé kategorie. Ať už jde o platy, nebo o rozhodování o našich životech... Měl byste k tomu dovětek?

Já jsem taky kritický k Evropské unii, neboť mne štve její diktát, který je velmi podobný diktátu za totáče. Páni politici jako je Juncker a další si sice hrají na Evropany, ale v podstatě jsou strůjci centralistické, dogmatické moci, kdy vzniká nová elita, nová oligarchie na nadnárodní úrovni. Oni ignorují fakt, že já mám právo ve své kuchyni a ve své koupelně žít tak, jak chci já, a že oni nemají právo mi vnucovat své normy, jak to tam má vypadat, přestože si myslí, že je to tak správné. Maličkosti, jako je pomazánkové máslo, pak odráží velikosti. Proto chce Británie ven z EU! A nechtějí to ani tak důchodci z města, jako spíše venkov, kde však nebydlí křupani, ale dost často majetní lidé. Ti, co byli pro brexit, vycházejí dokonce ze základní mentality Angličanů: Oni jsou ochotni být s kýmkoliv ve společenství, ale ne za předpokladu, že budou poslušnými ořezávátky.

Nebude tak podle mne chybou, když se do našeho Parlamentu dostanou strany, které na diktát ze strany EU poukazují. Spíš to bude dobře. EU se totiž nemůže chovat jako bývalá Moskva! Ona se musí chovat tak, že bude mít úctu ke všem účastníkům společenství, ať jsou malými nebo velkými. V EU chce „nová elita“ vytvářet nový druh Evropanů, ale to já jsem možná větší Evropan, nežli oni! Když bude Evropa mnohobarevná, mnohostrukturální, tak to bude dobrá cesta. Ovšem jakmile začneme jít do univerza, tak o čem to bude? To už předpovídal Orwell, i když si myslel, že to musí být jen o totalitním systému. Ale jak vidíte, tak to může být i o sofistikované totalitě...Vezměte si třeba Španělsko. Celá EU tady drží hubu a nepodpoří Katalánce a říkají jim, že musí být poslušní, přestože mají právo na sebeurčení. Když chtějí být Katalánci samostatní, tak proč jim to nedovolit? Přece už brexit ukázal, že je třeba přinutit EU, aby sloužila Evropanům a ne sobě!

Prezident Miloš Zeman je v médiích přítomen neustále a po volbách zřejmě bude ještě víc, protože půjde o sestavování vlády. Jak hodnotíte jeho poslední kroky? Má šanci být znovuzvolen?

Poslední dobou skoro přestávám komentovat, co Zeman říká. Je mi jej spíše líto a myslím si, že to, co předvádí, je také vina těch zmetků kolem něj, kteří se jej drží. Oni moc dobře vědí, že mohou dopadnout špatně, až půjdou z Hradu.Třeba ten mluvčáček Ovčáček. Směšná, drzá figura! Já si myslím, že ti, co Zemana volili, tak že řada z nich jej už volit nebude. Těch, kteří nevolili v těch minulých přímých volbách – a nevolili tak ani Karla Schwarzenberga, ale ani Miloše Zemana – je docela dost. Plných 48 procent voličů! A tohle množství lidí teď k volbám jít může, ovšem Zemana třeba volit nebude a tak je šance, že se pan Drahoš, anebo někdo jiný, opravdu prezidentem stane. A Zeman dopadne jak sedláci u Chlumce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…