Milenecký trojlístek a tajné služby. Europoslanec o kauze Nagyová

07.07.2013 22:37

ROZHOVOR Jak vnímá zahraničí naši politickou krizi? Jde skutečně o skandál s mezinárodním dopadem nebo jeden z mnoha, které mají obdobu i v jiných státech? ParlamentnímListům.cz to prozradil europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Podle něj se jedná o vnitřní záležitost ČR a Evropský parlament má na starosti daleko důležitější úkoly.

Milenecký trojlístek a tajné služby. Europoslanec o kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

To, co se děje na politické scéně České republiky, je pouze naše vnitřní záležitost, pokud nedochází k nějakému porušení ustanovení Evropských smluv?

Kriminální otázky týkající se politiků jsou řešeny národními orgány, a co se týká jmenování úřednické vlády nebo rozpuštění parlamentu, všichni se pohybují v rámci Ústavy České republiky.

Pokud je v členském státě dodržena ústavnost, nemají žádné evropské orgány sebemenší důvod se situací zabývat. Evropský parlament má, řekl bych z hlediska Evropské unie a nakonec i z hlediska České republiky, daleko důležitější úkoly: vyjednat a schválit víceletý finanční rámec, rozpočet Unie pro rok 2013, dokončit vyjednávání o společné zemědělské politice a další a další věci. Pro nás je situace na české politické scéně jistě významná a všichni bychom chtěli její rychlé řešení, tedy předčasné volby, ale svět ani Evropa se kvůli tomu skutečně nezastaví.

Přece jenom, čelil jste v souvislosti s aférou Nečas - Nagyová  nějakým nepříjemným otázkám nebo narážkám?

Evropská média nenechala skandál bez povšimnutí a kolegové se pochopitelně ptali. Ale nezaznamenal jsem rozhodně žádnou aroganci nebo výsměch, spíše snad určitý úžas a pobavení. Ono je přece jen zvláštní, když se do mileneckého trojlístku zapojují tajné služby, a ještě se při tom nechají chytit policií. Nakonec celá ta aféra vychází jako šestáková absurdita z nějakého paperbacku. Ale na druhou stranu, co je to například proti Berlusconiho aférám nebo skandálu s rekonstrukcí ústavy v Maďarsku Orbánovou vládou. Nečasova vláda ostatně nikdy v EU dobré jméno neměla, jejího odchodu myslím nikdo litovat nebude a České republice to na mezinárodním a evropském poli jen a jen prospěje.

Jaké východisko vidíte vy sám ze současné krize? Jste také pro předčasné volby? Jakou šanci dáváte Rusnokově vládě?

Tohle už je daleko vážnější otázka, než sama aféra. Pokud najde Poslanecká sněmovna sílu ke svému rozpuštění, budou vypsány předčasné volby a z nich vzešlá vláda se začne chovat racionálně, obraz České republiky se jedině zlepší. Bude to znamenat, že Česká republika má zachované samočisticí mechanismy a že funguje zcela v rámci ústavního pořádku. Nějaké další kejkle na hraně ústavy nikdo nedokáže pochopit ani doma, ani v zahraničí. A upřímně řečeno, smysl takových kroků nedovedu pochopit ani já. Samozřejmě, že designovaný pan premiér Rusnok je velmi obratný člověk a dovedu si představit situaci, ve které jeho vláda nakonec důvěru získá. Nepochybuji ani o tom, že je schopen sestavit efektivní vládu. Pochybuji ale o tom, že je to dobré pro naši zemi. Předčasné volby by byly přesně tou katarzí, kterou Česká republika potřebuje.

Jak v této souvislosti  hodnotíte dosavadní práci prezidenta Miloše Zemana?

Myslím, že na jakékoli hodnocení je třeba počkat po ukončení této politické situace.

Dovolte ještě otázku k vaší práci. Co vás nyní nejvíce zaměstnává?

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, jehož jsem členem, má strašně širokou působnost. Teď řešíme například osud systému EU ETS, tedy tak zvaných emisních povolenek, finišuje projednávání tabákové směrnice či směrnice o zdravotnických pomůckách, jistě si pamatujete na nepříliš dávný skandál s prsními implantáty. Ale v těchto dnech mne úplně nejvíc zaměstnává projednávání zprávy o přístupu ke genetickým zdrojům a sdílení přínosů z jejich využívání, protože jsem stínovým zpravodajem za sociálně demokratickou frakci.

Za složitým názvem se skrývá uplatnění tzv. Nagoyského protokolu mezinárodní Úmluvy o biologické rozmanitosti. V praxi a hodně zjednodušeně si pod tím můžete představit umožnění výzkumu exotických rostlin a živočichů a sdílení výsledků aplikací takového výzkumu. Jde například o právo dostat se do deštného pralesa a hledat tam lék proti rakovině nebo obezitě a na druhou stranu povinnost podělit se o výnosy z jeho pozdějšího prodeje, pokud jste měli úspěch. Je to jistě méně zábavné než české aféry, nicméně z mnoha hledisek důležitější, jako vše, co může ovlivnit evropskou konkurenceschopnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…