Mladý lidovec, kterého na sjezdu zvolili místopředsedou: Máme moderní kanály, mládežnické organizace. To ale neznamená změnu pilířů

05.04.2019 20:05

ROZHOVOR Nové tváře si zvolila do svého vedení na svém sjezdu KDU-ČSL. Jednou z nich je náměstek jabloneckého primátora pro ekonomiku, jedenatřicetiletý Štěpán Matek, který se stal místopředsedou strany. „KDU-ČSL s mladou generací dlouhodobě komunikuje všemi moderními kanály. Máme dvě mládežnické organizace a spoustu dobrovolníků z řad studentů. Moje zvolení tento trend jen kopíruje,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Jako sportovní trenér si všímá, že financování sportu významně ovlivňují nejrůznější lobby. „Nemyslím, že do sportu jde málo peněz, problém je, že ty peníze většinou skončí na nesprávném místě,“ myslí si.

Mladý lidovec, kterého na sjezdu zvolili místopředsedou: Máme moderní kanály, mládežnické organizace. To ale neznamená změnu pilířů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

Na víkendovém sjezdu jste byl zvolen místopředsedou KDU-ČSL. Novým předsedou se stal Marek Výborný, zcela nové je vedení strany. Prostě velké změny. Co si od nich slibujete?

Výsledek stranických voleb reflektuje vůli delegátů a širší členské základny. Ti zřejmě chtějí nové tváře. Změna ve vedení neznamená změna pilířů, na kterých KDU-ČSL stojí.

Co podle vás signalizovala reakce Mariana Jurečky, který po prohře v klání o post předsedy odmítl výzvy kandidovat na místopředsedu?

S Marianem Jurečkou jsem nemluvil osobně. Mohu tedy vycházet z jeho slov, že respektuje vůli delegátů a že nechce stát v cestě změnám.

Jak je schopna KDU-ČSL komunikovat s mladou generací? Znamená vaše zvolení – je vám 31 let – snahu o vylepšení v tomto směru?

KDU-ČSL s mladou generací dlouhodobě komunikuje všemi moderními kanály. Máme dvě mládežnické organizace a spoustu dobrovolníků z řad studentů. Moje zvolení tento trend jen kopíruje.

V únoru jste se stal také krajským předsedou KDU-ČSL v Libereckém kraji. Jak se vlastně žije lidovcům na „drsném severu“, kde na rozdíl od jiných oblastí nemají na růžích ustláno? Setkáváte se často s předsudky vůči KDU-ČSL, viz nedávné vyjádření v té chvíli ještě předsedy strany Pavla Bělobrádka „nejsme strana středověku“? Co udělat pro zlepšení pověsti strany v tomto regionu?

Každý kraj má své výhody i nevýhody. V konečném důsledku je volební výsledek hlavně o konkrétních lidech a o poctivé systematické práci.

Hodně diskutovaným tématem poslední doby je takzvané „manželství pro všechny“. K tomu bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl: „Podporu státu si zaslouží jen svazek muže a ženy, protože představuje nejstabilnější prostor pro výchovu dětí." Co si myslíte vy?

Je mi 31 let. Jsem svobodný a bezdětný. Člověk by si měl udělat názor, až když má vlastní zkušenost.

Objevují se zprávy o ochlazování ekonomiky. Společnosti jsou prý zdrženlivější, co se týče investic. Jak lze hodnotit činnost vlády, činí dost preventivních opatření? Nerozhazuje příliš?

Fiskální politika je nyní plně v rukách vlády a důsledky zvolené strategie se teprve projeví v budoucnu. Nemohu ji nyní plně hodnotit.

Jste trenérem jabloneckých plavců, také jsme vás zaznamenal v běžeckých výsledcích. Navíc je Jablonec brán jako město sportu – biatlon, atletika, fotbal, Pelta… Jak je to s financováním českého sportu? Je kolem toho spousta nářků, jak to z vlastní zkušenosti vnímáte vy?

Financování sportu na všech úrovních je, bylo a bohužel i bude významně ovlivňováno nejrůznějšími lobby. Nemyslím, že do sportu jde málo peněz; problém je, že ty peníze většinou skončí na nesprávném místě. Naprostou prioritou by mělo být sportování mládeže v jakémkoli odvětví sportu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…