Modré zóny považuji za blbost, říká senátorka Veronika Vrecionová

15.09.2016 18:26

ROZHOVOR „Modré zóny považuji za blbost. Znepříjemňují život nejen Středočechům, ale i Pražanům. Myslím, že se tento nesmyslný systém musí změnit, nejde takto z lidí žijících ve středních Čechách dělat občany druhé kategorie,“ reaguje Veronika Vrecionová na fakt, že řidiči osobních aut, kteří dojíždějí za prací do Prahy, mají vinou modrých zón stále menší možnosti zaparkovat.

Modré zóny považuji za blbost, říká senátorka Veronika Vrecionová
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Mezi roky 1990–1993 jste pracovala v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla, dnes se často mluví o tom, že s prezidentem Havlem skončilo šťastné období českého státu, jaký na to máte názor vy?
 
Práce v Kanceláři prezidenta byla skvělá zkušenost, ale určitě si nemyslím, že po skončení prezidentského mandátu Václava Havla nastal konec světa. Všechny roky od roku 1989 byly a jsou krásné. Něco se podařilo, něco méně, ale já jsem ráda, že jsem se konce komunismu dožila a mohla ve svobodné a demokratické zemi prožít většinu svého života. Věřím, že doba totality se již nebude nikdy opakovat.
 
Letos v říjnových volbách budete obhajovat svůj mandát v senátu, jak moc složité bylo rozhodování, zda do toho půjdete znovu?
 
Jednodušší by zcela jistě bylo nekandidovat, popř kandidovat v jiných barvách. Měla jsem nabídku kandidovat za jiný subjekt, ale odmítla jsem ji. Jsem ale bojovnice, která se nevzdává, přestože je situace složitá. Myslím, že v době vlády triumvirátu Zeman, Babiš, Sobotka je hodně v sázce a je naší povinností proti této vládě bojovat. Vláda projídá současnou prosperitu, nemyslí na budoucnost, málo investuje do zdravotnictví, školství či do důstojného života seniorů, a to je třeba změnit. I proto kandiduji.
 
 
Jak moc velký vliv má podle vás senát v současném politickém životě naší země?
 
Není frází, že senát je pojistkou demokracie. Poslanecká sněmovna často schválí legislativní zmetky a je na senátu, aby je opravil. V tom je síla senátu a mělo by to být tak i nadále. V současné době, kdy máme socialistického prezidenta, socialisticko-populistickou vládu i dolní komoru, je třeba udělat vše, aby se alespoň v senátu změnil poměr sil. Proto doufám, že v těchto volbách pravice v senátu posílí.
 
V horní komoře působíte jako místopředsedkyně výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Co největšího se vám v minulém volebním období ve vašem výboru podařilo zařídit?
 
To souvisí s předešlou otázkou. V celém výboru jsme bohužel pouze dva členové za ODS. A tak i přes mou veškerou snahu nepřijímat nebo alespoň zmírňovat socialistické návrhy, které omezují podnikání, zavádějí spoustu nového papírování a postihují slušné a pracovité lidi či např. dokonce svobodu slova, nebývám úspěšná.
 
 
Kdo bude ve volbách vaším největším soupeřem, jaké šance si dáváte?
 
Myslím, že největším soupeřem bude kandidát ČSSD Stanislav Huml. Na souboj jsem ale připravená, věřím, že bude veden férově a slušně.
 
Jak se díváte jako Středočeška na vyhrůžky pražského magistrátu, že nepustí do Prahy velké nákladní automobily a že řidiči osobních aut, kteří dojíždějí za prací do Prahy, mají vinou modrých zón stále menší možnosti zaparkovat?
 
Modré zóny považuji za blbost. Znepříjemňují život nejen Středočechům, ale i Pražanům. Myslím, že se tento nesmyslný systém musí změnit, nejde takto z lidí žijících ve středních Čechách dělat občany druhé kategorie.
 
Spolu s 20 členy senátu jste podepsala stížnost proti cenzuře internetu, se kterou jste se obrátili na Ústavní soud, a požadujete zrušení zákona, které ministerstvo financí prosadilo, jak se zatím situace vyvíjí?
 
Společně s Ivanem Bartošem z Pirátské strany a Markem Antošem z organizace Přichází Cenzor jsem byla iniciátorkou této stížnosti. Nepovažuji za šťastné, aby úředník ministerstva financí mohl cenzurovat weby, které se mu nezdají. Nechme na soudech, ať rozhodnou. Internet beru jako svobodné médium, které by nemělo být cenzurováno, pokud není porušován zákon.
 
Jak velké šance dáváte tomu, že zákon bude doopravdy zrušen?
 
Věřím, že velkou. Snad odpovědným dojde, že cenzura nemá ve 21. století místo.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…