Může to Kalousek a jeho tým dělat lépe? On to určitým směrem buldozeruje. Chceme to ale takto, nebo ne? ptá rebelský krajský předseda topky

31.01.2017 11:13

ROZHOVOR „Prvotní není sestřelit Miroslava Kalouska. Ale říci si, co jsme udělali špatně a proč nám jdou preference dolů. My jsme si to nevyříkali, tato sebereflexe tady nebyla. Měli bychom ji udělat, vyhodnotit si, proč to takto dopadlo a jak to udělat lépe. A teprve pak si můžeme položit otázku: Může to takto lépe dělat pan Kalousek a jeho tým lidí?“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz takzvanou Jabloneckou výzvu požadující svolání mimořádného sněmu a odstoupení vedení strany liberecký krajský předseda TOP 09 Petr Pošmourný (který je v tomto případě mluvčím jablonecké organizace TOP 09).

Může to Kalousek a jeho tým dělat lépe? On to určitým směrem buldozeruje. Chceme to ale takto, nebo ne? ptá rebelský krajský předseda topky
Foto: TOP 09
Popisek: Liberecký krajský předseda TOP 09 Petr Pošmourný

V Jablonecké výzvě chcete vyvolat mimořádný sněm a vyzvali jste vedení strany, aby odstoupilo. Předpokládám, že jste mířili hlavně na Miroslava Kalouska. Proč? Je to proto, že je bývalý ministr financí pro mnoho voličů jako předseda příliš kontroverzní a kvůli němu topku nevolí více lidí?

Ano. Je to jeden z důvodů. Kdyby to nebylo na sněmu spontánní a jednoznačné, tak bychom do toho nešťourali a neřešili to. Protože chápu, že to teď stranu mediálně poškozuje. Na druhou stranu daleko víc nás poškozují jiné věci. Topka je u běžných lidí zařazena do škatulky strany jednoho muže – Kalouska – a všichni ostatní dělají, co on nařídí, jakoby takový Kalouskův fanklub. Což tak není. Myslím, že by měli vědět, že ve straně jsou normální lidi, kteří se nebojí něco říci, a našemu předsedovi děláme oponenturu. Ať už s větším, či menším úspěchem.

Byly pro vás impulsem k tomuto konání krajské volby? Vy jste dokonce prozradil na Facebooku, že jste se dozvěděl od některých členů topky, že ji ani nevolili...

Bohužel ano. To pro mě bylo zdrcující. Pojal jsem to i jako svoji vinu, že člověk nedokáže prezentovat, co strana říká. Je to samozřejmě i chyba na straně našich krajských, regionálních orgánů. Na druhou stranu když před lidmi obhajujete něco, čemu sám nevěříte, tak to nemá úplně vypovídající hodnotu. A teď nemluvím o tom, že bych nevěřil našemu hodnotovému desateru či programu. To v žádném případě ne. Což jsou dvě věci, díky kterým v topce pořád jsem a které dávají topce jakousi naději. Ale jsou to takové záseky. Nikdo nechce, abychom měnili témata každých čtrnáct dní jako současný ministr financí. Ale jestliže ve straně pracujeme třeba na krajských volbách, jezdili jsme na předsednictva, programové rady, řešili si nějaká témata, směřování kampaně – a pak se někdo probudil a bylo to úplně jinak.

Tím tedy myslíte tvrzení, které máte také v té výzvě, že vedení dělá věci, se kterými regiony nesouhlasí...

Ano. To jsou věci, na které ani nemáte možnost reagovat. Chápu ty pohnutky, myslí si, že to dělají dobře. Vystřelí něco ad hoc, aniž by to prodiskutovali. Já to potom musím členům vysvětlovat. Byli jsme natěšení na krajské volby – popisoval jsem jim, jak hledáme témata a shodu, členové byli do toho zatažení. Potom témata byla úplně jiná a členové z toho byli demotivovaní. I když jsme odvedli v kraji relativně dobrou kampaň, panu Gáborovi tam nasázeli hesla, která tady v kraji nikoho nemohla zaujmout. Členové se mě ptali, co to je za přiblblá hesla...

Anketa

Který z okolních národů vám vadí?

68%
4%
hlasovalo: 15086 lidí

Co se dělo v topce po neúspěšných krajských volbách?

Většina krajů přijala usnesení, že žádají po celostátním vedení sebereflexi. Někteří dokonce tam měli i ostrou formulaci, že žádají Kalouska, aby zvážil setrvání ve funkci. Ve finále celá sebereflexe byla, že pan Kalousek rozdal papírky; a pak následovala dvouhodinová óda jeho skalních příznivců, kteří začali brečet – ježišmarjá, co budeme dělat, když tu ten Mirek nebude, vždyť bude konec světa. Takže to hlasování dopadlo tak, jak dopadlo. Členové byli s touto formou sebereflexe velmi nespokojení. 

Miroslav Kalousek je výrazná politická osobnost, která ale není přijatelná pro širší spektrum voličů. Je ale v topce někdo, kdo je nejen přijatelnější, ale zároveň i výrazný? A napadá mě také, proč někteří europoslanci zvolení za topku, nejsou jejími členy, třeba Jiří Pospíšil či Luděk Niedermayer? Nestálo by za to je přesvědčit, aby do topky vstoupili a zapojili se i do vedení?

To máte určitě pravdu. Ale já se snažím přesvědčit členy, kterým vysvětluji naši iniciativu – to prvotní není sestřelit Miroslava Kalouska. Ale říci si, co jsme udělali špatně a proč nám jdou preference dolů. My jsme si to nevyříkali, tato sebereflexe tady nebyla. Měli bychom ji udělat, vyhodnotit si, proč to takto dopadlo a jak to udělat lépe. A teprve pak si můžeme položit otázku: Může to takto lépe dělat pan Kalousek a jeho tým lidí? Je to taková schizofrenní situace, protože první, co se každý zeptá, je: A kdo místo Kalouska? V první fázi je to jedno. Dnes topka vyprofilovanou osobnost, která by ho okamžitě nahradila se vším všudy, nemá. Otázka je, jestli ji vůbec potřebuje. Jestli potřebujeme takového buldozera? Nebo potřebujeme více řidičů nákladních aut? Rozumné věci musíme prezentovat rozumně, s určitou nonšalancí. Jak je kdysi prezentoval Karel Schwarzenberg. Pan Kalousek to dnes buldozeruje určitým směrem. Musíme si říci: Chceme to takto buldozerovat, nebo nechceme?

Prostě se obáváte, že jestli se nic nezmění, dopadnete ve volbách na podzim špatně.

Ano. Ale nejenom. Bohužel, členové – a to mluvím za jabloneckou organizaci – to takto necítí, nejsou motivovaní a nehnou pro to prstem. To je nejhorší.

Nebo mnozí nezaplatí letos stranický příspěvek...

Nebo tak.

Podpořila vás i místopředsedkyně Jitka Chalánková. Od ní je tu taková výtka, že topka se profiluje jako konzervativní strana, a teď od toho jakoby ustupuje. Je tohle také jeden z problémů?

Určitě. Řešení najdete vždy na konkrétních případech. Jako je třeba migrace. To je nejtypičtější příklad toho, kdy je topka rozpolcená. Na jedné straně se předsednictvo usneslo, že kvóty nechceme a někteří europoslanci tento návrh podpořili. Takže voliči říkají – vy je nechcete, ale vlastně chcete. A my to okomentujeme vyjádřením, že tam sice jsou za topku, ale nejsou členy strany, takže nás nemusí poslouchat. A vlastně tu ani žádní migranti nejsou. My říkáme, že jsme proevropská strana a že chceme konstruktivně Evropu opravit a podílet se na jejím řízení. A tvrdíme, že tu migranti nejsou. Doufám, že vidíte tu disproporci. V Evropě migranti jsou a nelze tvrdit, že u nás jich je pět a půl.

Rozumím. Když je někdo proevropský a zároveň tvrdí, že u nás žádní migranti nejsou, tak si protiřečí. Protože v Evropě je migrantů opravdu hodně...

Tak. Jak správně říká Nina Nováková, musíme u dětí rozvíjet hodnoty, které jsou konzervativní. Takové naše tradice, kulturu. Trošku si protiřečí i pan čestný předseda. Říká, že musíme pomáhat válečným uprchlíkům. To nikdo nezpochybňuje. Ale musí se ještě dodat, že těch je menšina. Jednoznačně musíme oddělit ekonomické migranty od válečných uprchlíků. Je vždy potřeba říci i to ale. Jak říká pan Kalousek, ďábel je skrytý v detailu. A to jsou detaily, které nám unikají. Kvůli tomuhle jsem vystoupil z takového fóra na Facebooku, jmenuje se to Kavárna TOP 09, kde jsem tyto názory prezentoval. A byl jsem za strašného rasistu... To jsou takové detaily, které se sčítají. Potom lidé na té nejnižší úrovni mají pocit, že se na jejich názor nikdo neptá. Pak Kalousek mi říká, ať jezdím na předsednictva, že tam mohu tyto názory prezentovat. Ale jsou každý týden od deseti dopoledne, kdy jsem v práci, a nebudu si kvůli nim brát dovolenou. Bylo slíbeno, že jednou měsíčně bude odpoledne. No ale není.

Když jste mluvil o té kavárně, je rozšířený termín pražská kavárna. Vy jste uváděli ve své výzvě, že vedení je v pražské bublině. Ale topka je silná hlavně (a možná jen) v Praze. Takže není to vlastně i záměr?

Částečně to může korespondovat. Na druhou stranu jsem panu Kalouskovi říkal, že by vedení mělo do regionů jezdit častěji, nejen před volbami. Upozorňoval jsem ho: musíte jezdit po členské základně, lidé jsou dezorientovaní. Naše výstupy jsou negativní, je to pořád Antibabiš. Musíte jim to vysvětlit, trošku s nimi komunikovat a nabudit je.

Nakousl jste téma Antibabiš. Neříkám, že by se neměl předseda hnutí ANO kritizovat, ale všeho moc škodí. Trochu to někdy vypadá, jako by to bylo hlavní téma topky...

Tohle se trochu mění. Jsou si toho vědomi a snaží se to nějakým způsobem pootočit. Ale když něco dlouho tvrdíte, tak lidé si vás zařadí do nějaké škatulky. A pak je hrozně těžké se z ní vymanit. Současný ministr financí – byť nám to přijde úchylné – říká každých čtrnáct dní něco jiného, takže si ho lidé ani nemohou zařadit do nějaké škatulky.

Vy máte na Facebooku u Jablonecké výzvy takovou hlášku z oblíbené pohádky S čerty nejsou žerty, „Je to rebel! Dva vojáky zhmoždil a ostatní dokonce zesměšnil! ... Doživotí, pane kníže, doživotí... Ať jde na vojnu... na sedm let.“ K tomu jste připsal, že sedm let v topce už máte za sebou. Nutno ale zdůraznit, že tohle není vaše soukromá „rebelie“, ale rozhodnutí celé jablonecké organizace TOP 09.

Ano. Respektuji demokratickou diskuzi. Když se něco dohodne, držím basu. Na jednu stranu mě tohle netěší, protože jsou reakce jak příjemné, tak i nepříjemné, hlavně z vedení. Jenom držím basu s tím, co naši členové chtějí. V sobotu jsem o tom s panem Kalouskem chtěl mluvit, ale jediné, co ho zajímalo, bylo, jestli už máme tu třetinu, která je potřebná ke svolání mimořádného sněmu.

Neočekáváte, že za svoji iniciativu budete „zaslouženě odměněni“? V sousedním Liberci před nedávnem zrušili místní organizaci hnutí ANO včetně všech zastupitelů i primátora. Vy sice jste TOP 09, ale neobáváte se podobného osudu?

Šli jsme do toho i s vědomím případných možných následků. Nicméně už o víkendu vznikla další výzva na Praze, Podolská výzva, se kterou jsem srozuměn. Doufám tedy, že dojde k diskuzi uvnitř strany a povzbudí ji to ke zlepšení činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…