Naplňování Rekonstrukce státu probíhá hůř, než jsme čekali, trpce konstatoval její liberecký krajský ambasador Pavel Felgr

08.09.2014 23:45

ROZHOVOR „Naplňování Rekonstrukce státu probíhá hůře, než jsme čekali. Bohužel někteří poslanci po svém zvolení zjistili, že body Rekonstrukce státu pro ně nejsou najednou takovou prioritou, někteří dokonce porušili slib, který dali voličům. To je případ pana poslance Horáčka (TOP 09), který jako jediný z klubu hlasoval proti návrhu zákona o rozšíření pravomocí NKÚ," vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Pavel Felgr, ambasador Rekonstrukce státu v Libereckém kraji.

Naplňování Rekonstrukce státu probíhá hůř, než jsme čekali, trpce konstatoval její liberecký krajský ambasador Pavel Felgr
Foto: Archiv P. Felgra
Popisek: Pavel Felgr

„I poslanci za ANO se k bodům Rekonstrukce státu staví rezervovaně. Jejich předvolební heslo Nekecáme, makáme se bohužel pomalu otáčí a dochází k přehazování odpovědnosti mezi ČSSD a ANO za to, proč se zákony nedaří prosadit. Jsem přesvědčený o tom, že pokud by pro ANO byly zákony Rekonstrukce státu takovou prioritou, jak o tom mluvil pan Babiš těsně po volbách, mohlo by jejich přijetí v podobě, která by dávala smysl, již dávno prosadit. To se týká zejména registru smluv, který se pokusila `vykostit` Adriana Krnáčová, náměstkyně ministra vnitra a  kandidátka na primátorku Prahy za ANO," doplnil Felgr, který v komunálních volbách kandiduje za Změnu pro Liberec.

Změna pro Liberec připravila tzv. Desatero pro liberecké politiky - deset principů dobré správy města (předpokládám, že jako krajský ambasador Rekonstrukce státu jste se na něm významně podílel i vy). Co je jeho smyslem?

Desatero pro Liberec vychází z principů Rekonstrukce státu a Desatera, které připravilo před komunálními volbami v roce 2010 Oživení. Jedná se o soubor 10 principů, nebo chcete-li cílů, ke kterým by Liberec měl směřovat. U každého z bodů je naznačená cesta, jak k tomu cíli dojít. Neříkáme, že to je cesta neměnná, jsme připraveni jednat o jiných cestách, pokud povedou ke stejnému cíli a budou třeba jednodušší nebo rychlejší. V tom je právě podobnost s Rekonstrukcí státu, kde bylo předloženo 9 bodů (budoucích návrhů zákona) a předběžný obsah zákona, o kterém se bude rozhodovat poté ve sněmovně. Nemohu tedy souhlasit s názorem Ondřeje Červinky (ODS), že se jedná o „nedotažený a nedomyšlený konglomerát volebních hesel, proklamací a cílů".

Mají něco podobného i jinde (myslím hlavně města srovnatelná velikostí Liberci)?

Ano, Desatero pro Liberec bylo inspirací i pro jiná města - někde ho převzali v téměř nezměněné podobě (Ostrava, Šumperk), jinde ho upravili pro potřeby obce (Žďár nad Sázavou) a jinde na něm ještě pracují (některá menší města Pardubického, Královéhradeckého a Jihomoravského kraje). Ve všech těchto městech je Desatero představováno jednou kandidátkou jako základ pro povolební koaliční jednání.

Jak se staví k Desateru vaši političtí konkurenti? Všiml jsem si, že ho kritizovali lídr Starostů Hron i ODS Červinka. Co říkáte na jejich výtky a našel se i někdo, kdo s Desaterem souhlasí?

Překvapuje mne postoj pana Hrona - Starostové pro Liberecký kraj vždy deklarovali podobné cíle, a proto jsme s Jaromírem Baxou očekávali, že jednání s nimi bude nejjednodušší, protože se na většině shodneme a budeme jen upravovat cesty k některým cílům. Bohužel schůzka se zástupci SLK neproběhla a ani z jejich strany není snaha o to se sejít. 

Kritika od pana Červinky vyšla den po schůzce, na které jsme s Jaromírem Baxou vysvětlovali naše názory na některé body (na některé ani nedošlo a domluvili jsme se, že se k nim ještě sejdeme). Místo toho přišla kritika, která v některých bodech značně kulhá na obě nohy, ale vnímám ji jako názor lídra ODS.

Schůzka proběhla také se zástupci ANO a Nového směru. Schůzka se zástupci ANO byla velmi konstruktivní a myslím, že bychom na některé věci mohli mít společný pohled a najít cestu k jejich realizaci. Rádi bychom se sešli i s dalšími zástupci stran, do voleb je ještě dost času a chtěli bychom znát jejich pohled na tento projekt.

Blíží se komunálky, v nichž kandidujete za Změnu pro Liberec. Jaké jsou největší problémy Liberce, které je potřeba urychleně řešit?

Problémů je celá řada - asi největším je dluh, který Liberec tíží, ale to je už trochu ohraná písnička (byť pravdivá). Velkým problémem je bezpečnost ve městě, s tím souvisí zbytečně velký počet heren. S hazardem jde totiž ruku v ruce kriminalita, ale to by bylo na samostatný rozhovor. Problémem jsou také místa ve školách a školkách, chybějící hlavní architekt, který by dával městu jasný směr a tvář, podobně jako tomu je v jiných městech, například v Litomyšli. Ale mohli bychom ve výčtu pokračovat ...

V Libereckém kraji byla zrušena protikorupční komise pod vedením lídra Změny Jana Korytáře. Oprávněně? Souhlasíte s tím?

Komise jsou poradním orgánem rady a je to rada, která rozhoduje o jejím zřízení i zrušení. Bylo pro mne překvapením, že pro zrušení komise hlasovali 3 ze 4 radních za Změnu pro Liberecký kraj. Být v jejich pozici, ruku pro zrušení komisí bych nezvedl, protože se domnívám, že jak protikorupční komise, tak komise pro veřejné zakázky měly svůj smysl.

Vládnoucí koalice v Libereckém kraji - Starostové a Změna pro LK - se pohádala kvůli tendru na autobusovou dopravu. Můžete srozumitelně a stručně říci váš pohled na tuto záležitost?

Nevím, jestli se to dá stručně, ale pokusím se. Předložené nabídky některých uchazečů byly pro kraj poměrně výhodné a znamenaly by v dalších deseti letech úsporu až půl miliardy korun ve srovnání s cenami, za které jezdí dopravci dnes. Rada na svém zasedání, tuším že 12. srpna, vyloučila několik uchazečů o zakázku na 10 let - jednoho z oblasti Západ, dva z oblasti Východ a jednoho z oblasti Sever. Tím ale v oblasti Východ nezbyla žádná nabídka a soutěž by se zde musela opakovat. Není tedy pravda, že schůzka Zuzany Kocumové, Jaromíra Baxy, Jana Korytáře a dalších se zástupci ICOMu byla důvodem, proč by měla být zakázka zrušena.

Jak probíhá naplňování bodů Rekonstrukce státu? Třeba nejkrásnějšího zákona Jana Farského o registru smluv? Zdá se, že některým starostům obcí se do něj příliš nechce...

Naplňování Rekonstrukce státu probíhá hůře, než jsme čekali. Bohužel někteří poslanci po svém zvolení zjistili, že body Rekonstrukce státu pro ně nejsou najednou takovou prioritou, někteří dokonce porušili slib, který dali voličům. To je případ pana poslance Horáčka (TOP 09), který jako jediný z klubu hlasoval proti návrhu zákona o rozšíření pravomocí NKÚ. Neobstojí jeho tvrzení, že podepsal „ducha zákona" - pan poslanec byl členem i předchozí sněmovny, kde se návrh zákona již projednával, takže o „duchu zákona" v tomto případě nemůže být řeč.

Bohužel i poslanci za ANO se k bodům Rekonstrukce státu staví rezervovaně. Jejich předvolební heslo „Nekecáme, makáme" se pomalu otáčí a dochází k přehazování odpovědnosti mezi ČSSD a ANO za to, proč se zákony nedaří prosadit. Jsem přesvědčený o tom, že pokud by pro ANO byly zákony Rekonstrukce státu takovou prioritou, jak o tom mluvil pan Babiš těsně po volbách, mohlo by jejich přijetí v podobě, která by dávala smysl, již dávno prosadit. To se týká zejména registru smluv, který se pokusila „vykostit" Adriana Krnáčová, náměstkyně ministra vnitra a  kandidátka na primátorku Prahy za ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…