Naštvaná starostka z ODS: Tři roky nám vládl pan Kalousek

27.08.2013 11:23

ROZHOVOR Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS) letos získala titul Nadějná politička. Přes všechny své úspěchy ale nemá příliš důvodů k radosti. Zneklidňuje ji situace v ODS i v celé společnosti. A podobně jako její kolegyně z Karlovarského kraje se nebojí otevřeně promluvit. Nešetří ani zakladatele ODS Václava Klause, ani expremiéra Petra Nečase. Doslova ji vytočilo, že ze strany nebyla vyloučena Jana Nagyová.

Naštvaná starostka z ODS: Tři roky nám vládl pan Kalousek
Foto: archiv Jany Vildumetzové
Popisek: Jana Vildumetzová

Ačkoliv jste jako starostka velmi úspěšná, netajíte se zklamáním nad současnou politickou situací...

Současnou politickou situaci vidím velice špatně. Lidé, i já, jsme jí znechuceni, úcta k politikům se ztrácí. Lidé navíc přestávají věřit, že se někdy něco změní a že do parlamentních lavic konečně zasedne někdo, kdo bude něco dělat pro lidi a ne jen pro sebe. Díky tomu se otevírají dveře extremistickým a populistickým politickým stranám. A to je velmi vážná věc.

Myslíte si, že by české politice pomohl návrat Václava Klause?

Václavu Klausovi jsem vždy fandila a vážila si ho. Byla jsem šťastná, když byl zvolen prezidentem. V poslední době ale bylo vidět, že jeho popularita coby prezidenta postupně klesala. Po vyhlášení amnestie úplně až na dno. Myslím si, že Václav Klaus ODS nezachrání a řadě členů by jeho návrat vadil právě kvůli  zmiňované amnestii. Ani nevíte, jaké úsilí musíme my starostové  vynaložit, společně s policií, na řešení mnoha problémů zejména v oblasti majetkové trestné činnosti a občanského soužití. A když se podaří, že je pachatel vypátrán, odsouzen a konečně nastoupí výkon trestu, tak je nakonec propuštěn na svobodu. Mnoho lidí považuje  poslední amnestii za velice nespravedlivou vůči spořádaně žijícím občanům a zejména vůči těm, kteří jsou oběťmi trestné činnosti.

Bohužel, neslavně skončila také  vláda Petra Nečase, kterou devadesát procent občanů nakonec odmítlo. Někteří  vaši kolegové z ODS  ji však považují za dosud nejlepší. Jak ji vidíte vy? 

Vláda Petra Nečase to nezvládla, tedy spíše Petr Nečas to nezvládl. Voliči si ho více vážili pro jeho morální vlastnosti, čestnost, přístup k rodině, vztah k  náboženství, ale Petr Nečas bohužel neuměl příliš vládnout a ještě se obklopil špatnými lidmi. Tak nám tady více jak tři roky vládl pan Kalousek a vše muselo být podle něj. Lidem by ani tak nevadilo, že se zvýšily daně. Mnozí  dokáží pochopit nutnost zastavit zadlužování státu, ale nikdy nespolknou ty  nekončící korupční kauzy.

Někteří členové vaší strany se rozcházejí i v názoru na vyloučení členů ODS kvůli hlasování o důvěře Rusnokově vládě a myslí si, že  z ODS měli být spíše vyloučeni Jana Nagyová a Petr Nečas...

Já s vyloučením členů, kteří nás zradili, plně souhlasím. A jsem velice rozhořčena, že nebyla do dnešního dne vyloučena paní Nagyová. Je ostuda, že ji příslušné místní sdružení nevyloučilo a navrhuje jen pozastavení členství.

Další názorové rozpory mezi členy ODS se týkají prezidenta Miloše Zemana a není žádným tajemstvím, že ho někteří z nich volili...

Pan prezident je velice chytrý lišák. Rozehrál politickou šachovou partii, která mu zatím vychází. Samostatnou kapitolou jeho působení je jeho kancléř. V životě jsem neviděla kancléře, který by neustále mediálně vystupoval. Kancléř by podle mého názoru měl být prezidentovi neustále po boku  a zároveň by měl být nestranný a ne, že bude dělat kampaň politické straně SPOZ. Pan prezident složil slib, že svůj úřad bude zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. My politici bychom tento slib měli mít na zřeteli každý den. Ale podle mne prezident Zeman tento slib v žádném případě nedodržuje.

Nedávno jste se přiznala, že  post starostky opustíte, i když jste starostkou úspěšnou. Máte namířeno do Prahy, kde jste zvítězila v konkurzu na funkci do Svazu měst a obcí. Není to pro vás nakonec vysvobození nejen proto, že jste ve své funkci čelila pronásledování, ale i proto, že ODS je de facto na dně a její skandály poškozují velmi dobrou práci mnoha starostů?

Moc bych si přála, aby se ODS odrazila ode dna a jsem přesvědčena, že má ve svých řadách pořád mnoho schopných osobností, které chtějí něco dělat pro lidi a ne pro sebe. Určitě to bude těžké, ale voliči si musí uvědomit, že strany musí mít v Poslanecké sněmovně opozici. Jinak si budou dělat, co chtějí a dopadne to ještě hůře než nyní. Nemluvě o znovuzískání moci komunistů. Obávám se, že mnozí strašně rychle zapomněli na komunistický režim. Na novou pracovní pozici odcházím, ale v politické straně zůstávám, i když se mi také mnoho věcí nelíbí. Utéct do jiné politické strany opravdu nepovažuji za správné.  ODS nyní  musí co nejrychleji najít nového lídra, na němž hodně záleží. Osobně bych na takového lídra navrhovala a podporovala Jiřího Pospíšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…