Nebyla to náhlá smrt. Radek John promluvil o velkém trápení Ivety Bartošové

04.05.2014 15:15

NA HRANĚ S XAVEREM Bývalý šéf Věcí veřejných a kandidát do EP Radek John přibližuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč se rozhodl jít do evropských voleb. Lidé podle něj význam těchto voleb nedoceňují a neuvědomují si, že europarlament bude ovlivňovat naše životy čím dál tím víc. Očekávat se prý rovněž dá pozitivní změna, kdy levicové vedení EP by nyní mohl vystřídat eurorealistický proud.

Nebyla to náhlá smrt. Radek John promluvil o velkém trápení Ivety Bartošové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věci veřejné představily kandidáty do Evropského parlamentu

Proč jste se rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu?
Eurokomisařka pro vnitřní bezpečnost Cecilia Malmström chystá nařízení, podle něhož by všichni občané EU nesměli držet zbraně, a to ani pro sebeobranu, myslivost či sportovní střelbu. Chystá se tak odzbrojit potenciální oběti agresorů. To mě tak nadzvedlo, že jsem si říkal, je třeba dělat všechno pro to, aby k tomuto nedošlo. Věci veřejné už několik let v českém Parlamentu prosazují zákon o právu na sebeobranu jakýmikoliv prostředky v případě, že agresor vnikne do příbytku oběti. V nejbližší době se o něm bude hlasovat. A najednou by nás evropští byrokraté zcela odzbrojili a vydali napospas útočníkům? To nesmíme připustit. Stejně jako další zákazy, příkazy, regulace a vůbec násilnou centralizaci Evropy i proti vůli jednotlivých států.

Je šance změnit tlak evropských institucí vůbec reálná?
V době mého působení v Parlamentu jsem zjistil, že čím dál víc zákonů, regulací a nařízení přichází z EU již hotových a český Parlament s nimi už nemůže nic udělat. Říká se tomu harmonizace s právem Evropské unie. Naše rozhodovací moc slábne a posiluje legislativní moc EU, což je velké nebezpečí, když si vezmete, že všichni čeští europoslanci dosud byli pouze kývači, kteří odkývali prakticky všechno, co jim předložili. Potencionální nesmysly evropských byrokratů je třeba zastavovat už v EU, protože v našem Parlamentu už se zastavit nedají. Nejhorší na tom je, že čím větší vliv Evropský parlament má, tím méně se o to český občan zajímá. Lidé si myslí, že jich se třeba volby do europarlamentu netýkají, pravda je ale bohužel taková, že se nás všech týkají víc a víc. Protože europarlament bude víc a víc ovlivňovat naše životy.

Jak vidíte své naděje na úspěch?
Agentura Herzmann zveřejnila před týdnem průzkum, že volební potenciál Věcí veřejných je 5,6 %, což by znamenalo, že by mohl uspět jeden europoslanec. Na europarlamentu je příjemné to, že se tam nedostává velká skupina lidí, která se pak štěpí a drobí, ale člověk tam ručí sám za sebe. Jde o to, jestli budou občané volit spíš osoby než strany. A zda budou volit takové kandidáty, kteří nejsou vlezdobruselští, neodkývají úplně všechno a budou se snažit vzdorovat nesmyslným regulacím a tuhé centralizaci.

O čem budou vypovídat výsledky evropských voleb?
Poslední dvě období vládla v EP levice, která směřovala k centralizaci. V celé Evropě se teď klima mění a začíná převažovat počet eurorealistů, kteří jdou proti centralismu. Musíme hájit národní zájmy svých zemí. Současný vývoj nám dává naději, že se podaří zastavit sérii nesmyslných regulací. Takže doufám, že výsledky letošních evropských voleb budou vypovídat o vzrůstajícím eurorealismu, který by měl nahradit například vlezdobruselismus současné české vlády.

Co se stane, když fatálním vítězem voleb do europarlamentu bude Andrej Babiš?
Hnutí ANO říká, že bude umět věci prosadit, neříká ale jaké. Je tam velké riziko, jestli europoslanci ANO nebudou ve stejném střetu zájmů, jako je Andrej Babiš, a zda to, co budou prosazovat, nebude v zájmu velkých firem typu Agrofertu. Další věcí je, že voliči rádi vyvažují. Pokud vidí, že Babiš má dnes největší vliv v ČR, mohli by se snažit posílat do dalších volených institucí lidi, kteří pod vedením Andreje Babiše nejsou. Jinak hrozí, že tady nakonec vznikne zase vláda jedné strany a Agrofertistán.

Očekáváte, že se stane uvnitř ANO něco podobného jako kdysi u Věcí veřejných?
Očekávám, že se to stane později, protože Andrej Babiš má víc peněz, větší vliv a větší moc. Hnutí bude moci udržet pohromadě déle. Štěpit se to začne, až se zjistí, že jejich volební sliby jsou nesplnitelné. Andrej Babiš sliboval, že najde sto miliard, které se tady kradou, místo toho přichází jen další zadlužování. Až dojde k tomuto zklamání, začnou pnutí, kterým bude muset ANO čelit, podobně jako tomu bylo i u jiných stran, které se do Parlamentu dostaly. Štěpily se VV, zelení, problémy měla ODA. Byl by zázrak, kdyby se tyto problémy ANO vyhnuly.

Kdo se kdysi tak fatálně seknul, že jste mezi sebe přijali figury jako je paní Kočí nebo pan Škárka?
Když jsem do VV přišel, už tam oba dva pracovali a Škárka byl předsedou. Říkal jsem už tehdy, že Škárka je divný, ale bylo to v té době neřešitelné. Do hlavy nikomu nevidíte a při sestavování kandidátek byste musel každého posadit na detektor lži a ptát se ho, jak by zareagoval na nabídnutý úplatek, viz 120 milionů, které měla mít Kristýna Kočí podle svých slov přichystané na novou stranu.

Na druhou stranu, jakou váhu má to, jestli něco řekne Kristýna Kočí?
Její slova nejsou jediný signál, že byla uplacena, aby VV velmi účinně rozbila. Stranu se jí podařilo fakticky zničit, přičemž jsme vůbec nevěděli, že její tatínek podniká se státem. Až nyní vyplývá, že pan Šiška z MPSV tatínkovi Kristýny nabízel, že pro něj „cinkne“ veřejnou soutěž v hodnotě několika set milionů korun. Netušili jsme, že Kristýna pochází z prostředí, proti kterému jsme bojovali. Je to nevýhoda nových stran. V zavedených stranách se lidé přece jen znají už léta.

V jaké kondici je politik Vít Bárta?
Protože je workholik, přemýšlí už o komunálních volbách. Je to člověk svrchovaně politický s komplexem mesiáše. Rozhodně by chtěl jednou mít tady někde pomník za to, že změnil něco k lepšímu. Pracovat na tom bude podle mě ještě na smrtelné posteli.

Podařilo se mu očistit?
Policie sice v této chvíli vyšetřuje Kristýnu Kočí i Jaroslava Škárku pro křivé obvinění, nicméně uplynuly mezitím tři roky, takže je to dnes už víceméně jedno. Vít Bárta chtěl z pozice ministra dopravy rozbít stavbařskou mafii. Nyní už nemá šanci dodělat věci, které kvůli křivým obviněním dodělat nemohl. Je dobře, že boží mlýny melou, bohužel melou tak pomalu, že po těch letech už jde pro veřejnost o zcela nezajímavou věc. A stavbařská mafie byla zachráněna.

Podnikatel Roman Janoušek dostal tři roky natvrdo, co na to říkáte?
Jsem zastánce proslaveného „padni, komu padni“. Před mým nástupem na Ministerstvo vnitra nebyli vyšetřováni žádní vlivní lidé, je dobře, že tento proces započal. Zbytek je na soudu. Je skutečně třeba dát signál, že mezi námi neexistují rovní a rovnější. Z tohoto pohledu je to dobrá zpráva. Národ nepředpokládal, že bude odsouzen. Dokonce se objevovaly vtipy, že odsouzena nakonec bude poškozená vietnamská žena za to, že napadla automobil poklidně čekajícího občana. Jsem rád, že k tomuto nedošlo a soud prokázal nezávislost a neovlivnitelnost.

Co soudíte o náhlé smrti Ivety Bartošové?
Hrozné na tom je to, že její smrt nebyla náhlá. To, co dělala s Ivetou Bartošovou média, nešlo vydržet. Tlak, pokud o někom neustále vychází negativní zprávy na prvních stránkách, je obrovský. Kdo to nezažil, neumí si to představit. Říká se, že Iveta Bartošová s bulvárem spolupracovala, určitě do jisté míry ano. Podle mě si ale nemyslela, že i tak nakonec vyjde pokaždé strašný článek s příšerným titulkem, kde dopadne opět a znova katastrofálně. Zachránit ji mohl pouze někdo, kdo by ji odvezl mimo realitu České republiky, stranou zájmu médií.

Dá se říct, že jí zabili novináři?
Myslím, že nemohla dál kvůli tlaku médií. Lidé by se měli podívat zpětně na titulky článků a posoudit, zda by v něčem podobném sami žít dokázali. Ti, kteří říkají: „Nějaké negativní články, to je toho", nevědí, o čem mluví, protože to nezažili na vlastní kůži.

Vlastní zkušenost s rozebíráním osobních věcí na prvních stránkách bulváru máte i vy sám, pod vlak jste ale nikdy neskočil.
Je to smrtelně nepříjemné. Člověk má z toho depresi a říká si, zda má vůbec cenu v tomto státě žít. Nejhorší je, když jde o zcela vylhaná obvinění, vy zareagujete pravdivou odpovědí, tu ale nikdo nezveřejní. Když se pak takovýchhle nesmyslů sype na člověka 20 týdně, tak se to nedá vydržet.

Kdybyste byl šéfredaktor bulvárního deníku a dostal do ruky dehonestující fotografie pomočené slavné zpěvačky, zveřejnil byste je, nebo ne?
V Británii mají velmi přísná pravidla, co média smí a co nesmí. Tady nemá nikdo zájem taková pravidla nastavit, protože se všichni médií bojí, aby nespustila kampaň proti dotyčnému. Ve chvíli, kdy jde o dehonestaci lidské osobnosti, měla i Iveta Bartošová právo na své soukromí, a stejně jako se netisknou fotografie všech ostatních pomočených občanů, neměla by se tisknout ani její fotografie. Jako šéfredaktor bych toto nepustil, za což by mě vyhodili, protože zisk listu by šel dolů.

Martin Michal, manžel Heleny Vondráčkové, tvrdí, že podíl na smrti Ivety Bartošové nese stát, protože nebyl schopen regulovat bulvár, souhlasíte s tím?
Je pravda, že všichni politici se bulváru bojí. Když se totiž rozjede antikampaň a mediální obraz se absolutně nekryje s realitou, není kde to vyvrátit. Je dobře, že nastává doba Facebooku, protože pokud tam má člověk velkou skupinu lidí, může aspoň pro část veřejnosti lži vyvracet. Já se o to snažím poté, co mi média skoro nikdy neotiskla mou odpověď na jejich nepravdivá tvrzení.

Reportéři ČT odhalili pozadí kauzy OKD. Měl by na základě toho premiér Sobotka odstoupit?
Vláda tehdy konala skutečně buď neuvěřitelně hloupě, nebo byly ve hře úplatky. Tato aféra dohání pana Sobotku ke zdi. Bylo by ještě třeba zjistit, zda byla tehdejší vláda tak hloupá, nebo byly černé toky peněz. Po těch letech je to sice mnohem složitější, i tak by se ale o to orgány činné v trestním řízení pokusit měly.

Otázka je, zda by měl pan Sobotka odstoupit. Jak by to probíhalo například ve Švýcarsku nebo Británii?
V západních zemích by takový politik odstoupil sám a ještě dříve, než by ho k tomu stihnul někdo vyzvat. To se tady u nás ale skutečně čekat nedá.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…