Nejdříve nám zavedli kvóty na počet dojnic, pak na výrobu cukru, teď na imigranty. Poslední kapka, vypálil proti Bruselu Mach

17.06.2017 13:36

ROZHOVOR "Když zavedli kvóty na migranty, Češi cítí ohrožení bezpečnosti. Může to být pro mnohé poslední kapkou. Tenhle diktát kvót, nevybíravý postoj Evropské komise, evidentní výhrůžky, to lidem otvírá oči o tom, co je současná Evropská unie," říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz předseda Svobodných Petr Mach. Vysvětluje v něm také, co jeho stranu definuje.

Nejdříve nám zavedli kvóty na počet dojnic, pak na výrobu cukru, teď na imigranty. Poslední kapka, vypálil proti Bruselu Mach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach

Nejdříve se zeptám na záležitost, na kterou už jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odpovídal. Ale teď zrovna je hodně aktuální a v Česku ji rozebírají - jak vím z vlastní zkušenosti - lidé v hospodách, v obchodech, prostě prosákla do běžného hovoru lidí stojících mimo politiku. A to je fakt, že Evropská komise se rozhodla proti Česku zahájit soudní řízení pod hrozbou pokuty za to, že nechceme přijímat migranty na základě kvót. Nemůže být tohle klíčovým faktorem v postoji Čechů k EU? V Česku podle mého totiž převládá mínění, že sice EU kvůli mnohému kritizujeme, ale stále si říkáme pragmaticky, že je členství v ní pro nás hlavně z ekonomického hlediska výhodnější. Trend ale jde tím směrem, že si Češi začínají stále více považovat bezpečnosti, že tu nemáme silnou muslimskou komunitu a tudíž ani teroristické atentáty. Nepomáhají Jean-Claude Juncker a jeho kolegové tlačením na pilu těmto tendencím, že Češi budou na EU pohlížet stále více negativněji?

Řekl jsem to v projevu v Evropském parlamentu v úterý. Když jsme do EU vstupovali, tak nám zavedli kvóty na počet dojnic. Tomu jsme se posmívali, že mají takový hloupý socialismus v zemědělství. Poté, když nám zavedli kvóty na výrobu cukru a museli jsme zavřít cukrovary, to už jsme byli naštvaní. Ale teď, když zavedli kvóty na migranty, tak Češi cítí ohrožení bezpečnosti, a to už je vážná věc. Může to být pro mnohé poslední kapkou, kdy brali Evropskou unii dosud jako nějaké nutné zlo, či že to jinak nejde, nebo že přes veškerou byrokracii stojí za to tam být. Tenhle diktát kvót, nevybíravý postoj Evropské komise, evidentní výhrůžky, to lidem otvírá oči o tom, co je současná Evropská unie.
 
Tenhle posun byl vidět i na vyjádření bývalého prezidenta Václava Klause, který tento týden uvedl, že nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie. S tím patrně budete souhlasit?
 

Anketa

Je Jean-Claude Juncker dobrý předseda Evropské komise?

1%
99%
hlasovalo: 8520 lidí
 
Ano. Říkám to odpradávna. Ten posun vidím nejen u Václava Klause, ale i u naší vlády. Na počátku odsouhlasila dobrovolné přijímání migrantů - v uvozovkách dobrovolné, když na Českou republiku tlačili, že když to nepůjde dobrovolně, tak po zlém. Ještě před rokem se Česká republika nechtěla přidat k žalobě Maďarska a Polska na neplatnost rozhodnutí o kvótách. Teď už oficiálně vláda konstatovala, že nebude přijímat migranty podle bruselských kvót. Ani ty takzvaně dobrovolně nasmlouvané. Takže tento postoj je vidět u veřejnosti, Václava Klause i vlády. Já říkám pořád to stejné.
 
Sám jste ekonom. Co byste řekl Čechovi, kterému se tento nátlak nelíbí, ale bojí se, že by nás odchod z Evropské unie hodně poškodil? Co by odchod pro Českou republiku znamenal?
 
Doporučil bych, aby naše vláda nečekala, až se EU chaoticky rozpadne. Nemusí chystat referendum o vystoupení, to asi po ní nemůžeme chtít. K tomu musí zvítězit ve volbách jiné politické strany. Ale pokud by se vláda chtěla chovat zodpovědně, měla by začít zpracovávat nějaký scénář pro případ, že se Češi rozhodnou pro vystoupení, nebo že se EU rozpadne. Abychom nebyli překvapeni. Bylo by dobré, kdyby vláda připravila scénář, co by se stalo den poté. 
 
 
Tento týden zaujala také rošáda ve vedení ČSSD. Co jí říkáte?
 
Sobotka se dostal do pasti. Komentoval jsem to v momentě, kdy řekl, že dává Babišovi ultimátum, že buď věrohodně vysvětlí své záležitosti, nebo vyvodí důsledky. Tehdy jsem psal, že je Sobotka v pasti, buď Babiše odvolá z vlády a udělá z něj mučedníka a vloží mu vítězství do klína, nebo sám ze sebe udělá vola. Dopadlo to, jak to dopadlo. A teď místo jednoznačného premiéra a vůdce před volbami mají triumvirát. To znamená, že jsou pro voliče naprosto nesrozumitelní. Řekl bych, že budou jejich preference dále klesat. 
 

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí
 
Jak mobilizují Svobodní na volby? Podle vašeho vyjádření jsou pro vaši stranu volby do Poslanecké sněmovny ty hlavní, mnohem důležitější než do Evropského parlamentu. I proto, že tam vás všichni přehlasují a není šance nic prosadit...
 
Říkám to od začátku. I teď. Pro nás jsou to důležité volby, i pro naše voliče. Ti nechodí k evropským volbám, protože vědí, že nás tam přehlasují. Že europarlament často hlasuje o nesmyslech. Bohužel ale i o tak vážných věcech jako jsou migrační kvóty. Voliči oprávněně vědí, že naše volby jsou nejdůležitější. Je to náš parlament, který určí, kdo nám bude vládnout. Náš parlament schvaluje rozpočet, nepřímo určuje, jaké budou důchody, jaký bude stav silnic. Schvaluje zákony, jestli se zakáže kouření a podobně. Prostě náš parlament je nejdůležitější a pro Svobodné jsou to nejdůležitější volby. Budu za Svobodné lídrem v Praze. Aby se Svobodní do parlamentu dostali, musí překonat pětiprocentní hranici samozřejmě nejen v Praze, ale ve všech krajích. Takhle to budu voličům říkat. Že jsou to opravdu důležité volby, a že do nich jdeme čistě a jasně jako Svobodní bez nějakých kompromisů.
 
Čím chcete voliče zaujmout? Co byste vypíchl z vašeho programu?
 
Už když jsme vznikli, byli jsme stranou, která na jedné straně odmítala všelijaký druh bruselského diktátu. Ať je to euro, či různé kvóty. Chceme referendum jako měli v Británii, aby se občané vyjádřili, jestli chtějí takovouto EU, nebo z ní odejít. Zároveň jsme stranou, která chce nechat lidem peníze v jejich kapsách. To znamená odstranění všemožných nespravedlivých dotací na straně jedné a snížení daní na straně druhé. To nás jako Svobodné definuje.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…