Nejsem kapr, jsem štika. Ministr Mládek pohovořil o jízdě na tygrovi, krocení šmejdů a o tom, jak se jedná s Babišem

18.06.2015 17:28

ROZHOVOR Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) pro ParlamentníListy.cz jmenuje řadu svých konkrétních úspěchů na poli podpory českého exportu, který je podle něho na cestě k dalšímu rekordu. „Kdybych byl líný kapr, tak sedím za pecí. Ale jako štika jdu příležitostem naproti,“ zmiňuje ministr Mládek v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým.

Nejsem kapr, jsem štika. Ministr Mládek pohovořil o jízdě na tygrovi, krocení šmejdů a o tom, jak se jedná s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Slyšíte o sobě rád, že jste létající ministr? Co to vlastně znamená?

Musím říci, že od vás to slyším poprvé, nicméně byl bych špatný ministr, kdybych nevnímal, jak důležitá je pro naši ekonomiku podpora exportu. Snažím se v tom dělat maximum a českému exportu se nebývale daří. Jsme na dobré cestě k dalšímu rekordu exportní výkonnosti okolo 145 miliard euro. K tomu patří prosazování ekonomických a obchodních zájmů České republiky v zahraničí. Kdybych byl líný kapr, tak sedím za pecí a čekám, ale jako štika se snažím jít příležitostem naproti. S sebou na zahraniční cesty, pokud je to možné, beru delegace českých podnikatelů; tyto návštěvy nám pomáhají zorganizovat Hospodářská komora ČR nebo Svaz průmyslu a dopravy a další podobné instituce. A zatím jsem nezaznamenal žádnou negativní reakci od těch, o které jde, především od českých exportérů. Naopak. Oceňují, že se jim snažím otevírat dveře, které by jinak zůstaly zavřené.  

Jak byste sám sebe hodnotil v roli ministra z pohledu zahraničních investic směrem do ČR?

Loňský rok byl zcela rekordní, co se zahraničních investic týče. Hned po svém nástupu jsem zabránil nesmyslnému slučování agentur na podporu podnikání CzechInvest a CzechTrade, které zahájily předchozí pravicové vlády. A CzechInvest vloni zprostředkoval a realizoval rekordních 147 investičních projektů, což bylo více než obdobné agentury v Polsku, Maďarsku a na Slovensku dohromady… Do České republiky tak přitekly investice v celkové výši 87 miliard korun, které by měly přinést celkem 16 000 nových pracovních míst! Nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, které se dlouhodobě potýkají s vysokou nezaměstnaností. Přišli sem investoři jako Nexen Tire a Hyundai Mobis.

Letošní rok bude pro nás obtížnější, protože máme jiné podmínky než okolní postkomunistické země, ale snažíme se udržet nasazené tempo a ukazovat formou investičních pobídek a připraveností průmyslových zón zahraničním investorům, proč si pro svou investici mají vybrat právě Českou republiku.

Sdílíte názor, že se České republice nedaří čerpat evropské peníze? 

Pokud vezmeme Českou republiku jako celek, pak je to možné konstatovat. Ale pokud vezmu svůj resort a programy, které máme v gesci, tedy Operační program Podnikání a inovace (OP PI) a nově Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), pak jsme naprosto na špici mezi všemi ministerskými programy. To jsou jasná ověřitelná fakta. Jsme resortem, který má jako jediný stále šanci, že nebude vracet žádné peníze. Jsme suverénně prvním ministerstvem, které vyhlásilo výzvy v novém programovacím období v programu OP PIK a začalo s přijímáním žádostí. O to více mne těší, že OP PIK je zaměřen hlavně na malé a střední podniky.   

Jak budou vypadat budoucí výzvy vašeho resortu?

V našem případě už nejde o budoucí výzvy, ale v podstatě o realizované výzvy. V Operačním programu OP PIK je připraveno celkem 15 výzev, které nabízejí možnosti financování podnikatelských projektů. Jejich cílem je dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích. Takže ne Česká republika jako montovna, ale Česká republika jako technologicky vyspělá ekonomika s vysokou přidanou hodnotou s novými technologiemi.

Jak moc se budou týkat malých a středních podnikatelů?

Nový program OP PIK rozdělí ve čtyřech prioritních osách celkem 120 miliard korun. Prioritní osou č. 1 je Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace, dalšími osami je Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků, tedy projekt jasně určený malým a středním podnikatelům, třetí osa se týká účinného nakládání s energiemi a rozvoje energetické infrastruktury a čtvrtá rozvoje vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií. Takže všechny investice skutečně směřují do zvýšení kvality, aplikace výzkumu a rozvoje malého a středního podnikání.   

Často vám bývá připomínán výrok na adresu živnostníků jak to vidíte dnes? Byla to chyba?

Ano, a už jsem se za ni mnohokráte omluvil a činím tak i nyní. Ten výrok nebyl šťastný, opomenu-li, že byl poněkud vytržen z kontextu a pak si dál žil svým mediálním životem, a je používán vždy, když po ruce nejsou žádné jiné věcné argumenty. Myslím, že vše, co jsme dosud na MPO udělali, vedlo k reálné podpoře a rozvoji malého a středního podnikání. Sám jsem byl několik let osobou samostatně výdělečně činnou a vím, o čem to je…

Často slyšíme od různých ministrů, že jejich resort nemá dost peněz. Budete též žádat Andreje Babiše, aby vám přidal?

Ano, to už jsem také okamžitě avizoval. Pro příští rok by se měl snížit rozpočet našeho ministerstva o 1,654 miliardy korun na 21,81 miliardy korun. Pro nás je pokles pod úroveň roku 2015 skutečně neúnosný a nemůžeme s tím souhlasit. Rozpočet je udržován na minimální úrovni a zajišťuje v podstatě pouze plnění základních funkcí resortu. Jenže naším cílem musí být, v souladu s programovým prohlášením vlády, hospodářský růst, vytváření investičních příležitostí pro naše i zahraniční investory a podpora exportu. Ve všech těchto oblastech jsme nyní skutečně úspěšní, ale jde o to, udržet si tuto pozici i pro další léta. Potřebujeme podporovat strategické investiční akce, rozvoj technologických center a center strategických služeb. Snížením rozpočtu je ohroženo i fungování podřízených organizací, jako je Česká obchodní inspekce, která pracuje pro české spotřebitele, ale i úspěšných a efektivních agentur na podporu podnikání CzechInvest a CzechTrade.      

Státní energetická koncepce a národní akční plán rozvoje jaderné energetiky: Co to pro naši energetickou bezpečnost a budoucnost znamená? Jak to bude s limity prolomení těžby hnědého uhlí? 

Jsem nesmírně rád, že se nám po několika letech konečně podařilo prosadit aktualizaci státní energetické koncepce jako strategického dokumentu, který dává podobu rozvoji naší energetiky na příští desítky let. Snažíme se v něm reagovat na aktuální situaci ve světě a potřeby ve snižování fosilních paliv, na druhou stranu ale samozřejmě musíme využívat zdroje, jež máme k dispozici a které technologicky zvládáme. Počítáme tedy s jadernou energetikou jako pilířem výroby energie, energetický mix doplňují nárůst využívání obnovitelných zdrojů a snižování podílu tuhých paliv. To nám pomůže splnit evropské klimatické závazky.

Co se týče limitů, čekáme ještě na důležité studie, které jsme zadali, aby se vláda mohla zodpovědně rozhodnout pro nejlepší možnou variantu případného prolomení limitů. Takže se pokusím vyvrátit další mediální zkratku o tom, že Mládek chce zbourat Horní Jiřetín. Jan Mládek jako ministr průmyslu a obchodu musí naslouchat všem argumentům a vážit všechny alternativy, protože činíme dlouhodobé rozhodnutí.

Vaše ministerstvo má ve své působnosti též tzv. ochranu spotřebitelů. Jak se v této věci daří, když např. stále slyšíme o tzv. šmejdech?

O šmejdech bohužel budeme slyšet stále. Vždy se najde někdo, kdo nehraje fér. Ale je jen na nás, jak jim dokážeme vzdorovat. Tím mám na mysli především vzdělávání našich spoluobčanů v oblasti jejich spotřebitelských práv, ale i finanční gramotnosti. Naše ministerstvo připravilo návrh novely zákona o ochraně spotřebitele, který považuji za velmi progresivní. Přináší řadu instrumentů, které jsou na straně spotřebitelů, a zvyšuje například pravomoce České obchodní inspekce. Přináší mimo jiné institut mimosoudního vyrovnání – konciliaci – která umožní nespokojeným spotřebitelům bránit jejich práva za pomoci ČOI jako arbitra mimosoudní cestou.  

Dotklo se vás jako ministra vlády, když byl váš kolega Chládek odvolán na základě článku v novinách?

Řekl jsem mnohokrát i v souvislosti s mou osobou, že ministerská funkce není nároková a politika je jako jízda na tygrovi. Rozhodnutí pana premiéra Sobotky plně respektuji.

S jakým pocitem od té doby otevíráte ráno noviny?

Víte, já už toho mám v politice za sebou tolik, že jsem si musel vypracovat jistý odstup a nadhled nad všemi těmi mediálními zkratkami vytrženými z kontextu a ještě mnohem závažnějšími nepravostmi, které svět médií provázejí. Když udělám něco špatně, nemám problém s tím, že mě za to média properou, ale na lži a nenávist se mi stále nějak špatně zvyká…

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…