Noviny jsou jen protiruská propaganda. USA zkazí, na co sáhnou a Putin se chová rozumně, říká Klausův exporadce Haas

10.07.2014 4:49

ROZHOVOR Podle Tomáše Haase, bývalého poradce prezidenta Klause, premiérů Topolánka a Fischera, česká média o krizi na Ukrajině neinformují, je to jen propaganda. Spojené státy podle něho zkazí, na co sáhnou a USA i Evropě vládnou diletanti. Jediný, kdo se chová racionálně, je Vladimir Putin. A ODS nemá svou vlastní zahraniční politiku.

Noviny jsou jen protiruská propaganda. USA zkazí, na co sáhnou a Putin se chová rozumně, říká Klausův exporadce Haas
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Jak hodnotíte to, jak česká média informují o konfliktu na Ukrajině?

Problém je, že česká média vůbec neinformují. Česká média pouze produkují propagandu. Pokud chceme informace, musíme je lovit na internetu a v západním tisku. Co vidíme v televizi, je jednostranná propaganda.

Je v tom podle vás rozdíl mezi soukromými a veřejnoprávními médii?

Veřejnoprávní jsou ještě horší než ta privátní. Privátní média už nyní skoro neexistují. Babišův press je fakticky vládní tisk. Zrovna ParlamentníListy.cz jsou jedny z malá médií, kam se občas dostane informace, která není z toho propagandistického mlýna, jenž vidíme v televizi.

Jak se díváte na současnou situaci na Ukrajině? Myslíte si, že Ukrajina násilně ty dvě odtržené republiky připojí?

Ukrajina to vojensky zřejmě dokáže. Ale to znamená, že ta válka se změní na válku partyzánskou. Ti takzvaní separatisté – a nechci je nazývat separatisty, protože nevěřím, že všichni jsou separatisté – takže ti východoukrajinští rebelové se nevzdají. Ukrajinská armáda sice bude schopna obsadit města, letiště a podobně, ale pochybuji, že bude schopna kontrolovat celé území Ukrajiny. Ta válka nepřestane, jenom se změní její charakter.

Takže tam bude neustále doutnat nějaký gerilový boj...

Ano, to si myslím. Nelze to ukončit bombardováním. Čím víc násilně se to kyjevská vláda snaží potlačit, tím více podpory rebelové u obyčejných lidí získávají.

Nezdá se vám, že nyní dává Rusko a Vladimir Putin od těch rebelů ruce pryč? Původně měl Putin od dumy schváleno, že může ruská armáda mimo území Ruska zasáhnout na ochranu Rusů či rusky mluvících obyvatel, a nyní bylo toto odvoláno. Nemůže mu to uškodit ve veřejném mínění? Proč to dělá?

Pokud můžu věřit uveřejněným průzkumům, tak dvě třetiny Rusů si intervenci Ruska na Ukrajině nepřejí. Čili jemu by spíš uškodilo, kdyby ji podnikl. Ale myslím si, že to neměl a nemá v úmyslu. Když si vyžádal souhlas od dumy, tak to byla preventivní hrozba, a invazi neměl v úmyslu uskutečnit, to jsem psal již tehdy. Upozorňoval jsem, že není v zájmu Ruska obsadit či rozvrátit Ukrajinu. Když dnes někde čtu, že Putin chce rozvrátit Ukrajinu, tak to je obrovský nesmysl. Žádný stát na světě si nepřeje nestabilitu ve své sousední zemi. To přece ohrožuje, ekonomickou, vojenskou i politickou bezpečnost. Něco takového si Putin nepřeje. Já si myslím, že Putin na Ukrajině intervenovat nebude a nikdy to v úmyslu neměl.

Myslíte si, že Putin bude schopen se domluvit s Porošenkem? Porošenko má svůj byznys i v Rusku...

Myslím, že to nebude mít velký vliv. Možná jako malá páka na Porošenka. Ale Porošenko je dnes už tak daleko, že se na to nemůže ohlížet. Nedomnívám se, že něco ohrozí rusko-ukrajinské vztahy. Spíše se domnívám, že ukrajinská vláda nemusí ani vydržet do té doby, než by upravila vztahy k Rusku. Na Ukrajině se totiž rapidně situace zhoršuje. Čteme sice o úspěších armády a jak vítězí na všech frontách, ale to je úplný nesmysl. Tam dochází ke stále horší eskalaci násilí a odporu ke kyjevské vládě. Spíše se obávám, zda kyjevská vláda vůbec přežije.

Na Ukrajině mají být parlamentní volby, ale je se domnívám, že k těm volbám nedojde, protože ty národní gardy a neonacistické bojůvky jsou silnější a silnější. Vláda je na nich víc a víc závislá. Uvědomují si, že je nejvyšší čas se jich zbavit, ale oni je pořád strašně potřebují. Ale pokud se jich nezbaví včas, už se jich nezbaví nikdy. Ti neonacisté jsou stále silnější. Brzy nebude mít kyjevská vláda vůbec sílu se jich zbavit. Takže tam je opravdu otázka, zda vydrží vláda a bude tam nějaká vláda, která bude moci urovnat vztahy s Ruskem.

Tím, že neonacisté sílí, to myslíte asi spíše vojensky než ve veřejném mínění...

Ano, sílí vojensky. Veřejné mínění je pro ty neonacisty naprosto irelevantní, to je jim úplně jedno. Už v únoru jsem psal, že oni se nepřipravují na volby, ale oni se připravují na převzetí moci a občanskou válku. Tím, jak ta válka eskaluje, tím mají větší a větší sílu. Nevím, jak se jich kyjevská vláda bude chtít jednou zbavit.

Takže by mohlo dojít k občanské válce mezi neonacisty a dalšími protiruskými skupinami...

Může se stát, že se řekne, že žádné volby kvůli situaci v zemi nebudou a přímou vládu naprosto převezmou neonacisté. Že už nebudou vládu jenom ovlivňovat, ale převezmou ji. Už nyní je na nich vláda tak závislá, že už se bez nich neobejde. A oni to vědí.

Chaos v Kyjevě by ale zase oživil ty takzvané separatisty...

Chaos v Kyjevě v každém případě bude a rebely to povzbudí. Kyjevské vládě loajální armáda může kontrolovat sice velká města na východě Ukrajiny, ale nemůžou kontrolovat celý venkov a celou Ukrajinu. To nahrává partyzánské válce.

Když se podíváme do České republiky, jak se díváte na tu debatu o přítomnosti vojsk NATO na českém území či rozmisťování dalších amerických vojáků v Evropě? Není to zbytečná eskalace vztahů s Ruskem? Navíc když nyní Rusko udělalo vstřícný krok s tím, že zrušilo schválení možné intervence?

Jak jsem byl vždy dlouhodobě pro, tak nyní si myslím, že by to znamenalo eskalaci. Ti vojáci tu nemají být k tomu, aby byli přímo nasazení. Rozhodně Američani do války kvůli Ukrajině nepůjdou. Ta přítomnost nemá jiný účel než vyvíjet tlak na Rusko a to jenom samozřejmě přilije olej do ohně. Dlouhodobě jsem byl vždy pro vojenskou přítomnost NATO v Evropě a dlouhodobě pro to pořád jsem. Problém je ale s nynější americkou vládou, ne se Spojenými státy jako takovými.

Vy jste členem ODS. Nezdá se vám, že ODS kopíruje ve vztahu k Rusku a Ukrajině jen politiku TOP 09?

Za toto kritizuji ODS již delší dobu. ODS de facto nemá vlastní zahraniční politiku. Dnes je mluvčím ODS pro zahraniční politiku Zaorálek, protože ODS doslova podporuje a schvaluje v této věci všechny kroky vlády. ODS neodkázala najít sílu na jakýkoli protest či odlišnou pozici. I v koaličních vládních stranách se najde pár poslanců, kteří nesouhlasí se vším, ať už jde třeba o volyňské Čechy, otázku bombardování a podobné věci. Dokonce i v topce se najdou lidé, kteří najdou něco ke kritice. ODS je jediná parlamentní strana, kde nezaznělo jediné slovo kritiky a vždy byl jen stoprocentní souhlas, což mi připadá naprosto nenormální.

Řekl jste, že jste dlouhodobě pro vojenskou přítomnost NATO v Evropě. Jak se změnil váš pohled na Spojené státy od dob Ronalda Reagana, který porazil Říši zla, až do teď? Vidíme, že například na Blízkém východě Spojené státy destabilizovaly sekulární režimy...

Dnes Spojené státy zkazí, na co sáhnou, protože tam vládnou diletanti. To je bohužel problém nejen USA, ale i Evropy. Zahraniční politika jako kdyby ztratila jakýkoli hodnotový rámec a absentují smysluplné kroky. Vládnou úplní diletanti, kteří dělají jednu chybu za druhou. Ukrajinská krize je důsledkem chyb Spojených států a Evropy. Budu obviněn, že jsem Putinův obdivovatel. Já Putinův obdivovatel nejsem, ale jediný člověk, který se v této krizi chová racionálně, je Putin. A samozřejmě chyby ostatních využívá pro prospěch Ruska. Putin je jediným člověkem, který se chová racionálně.

Evropani i Američani se chovají naprosto iracionálně a jenom přilévají olej do ohně. Každý krok, který dělají, skončí fiaskem. Ať už šlo o sankce. Akcie Gazpromu stoupají a sankce na ně nemají žádný vliv. Naopak to jsou americké a evropské firmy, které ztrácí. Ty sankce byly naprosto bezzubé. Jak se píše, že Rusové jsou na kolenou a ekonomicky to neunesou a že je to zničí, tak to je naprostý nesmysl. Zatím ta krize ekonomicky naprosto zničila Ukrajinu tím, že ztrácí ruské trhy. Evropa si ale nemůže dovolit sanovat Ukrajinu. To by ekonomicky zničilo Evropu. Spojené státy budou jediné, které na tom úplně ekonomicky neztratí, protože se dostanou k ukrajinským přírodním zdrojům. Celkově Západ na těch sankcích a na tom boji šíleně ztrácí. Nechápu, proč to dělají.

Myslíte si, že Německo a Francie se budou od politiky USA emancipovat, protože mají historicky bližší vztahy s Ruskem, i ekonomické?

Já myslím, že se emancipovat budou, protože rozumnější lidé ve Francii a Německu vidí, že to jinak nejde. Jen pokračovat v krocích Spojených států je pro Evropu strašná ztráta a Francouzi a Němci už to vědí. Dnes si všichni uvědomují, že Rusko je příliš důležitý činitel v bezpečnosti a energetice Evropy a že se nelze trvale stavět proti němu či ho ignorovat. To je blbost. Každý, kdo rozumně uvažuje, si dnes nemůže přát studenou válku. Myslím si, že těch rozumně uvažujících v Německu začíná přibývat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…