Odborář: Macron ještě uvidí, mám přesné informace. Češi jsou chudáci Evropy, a pokud se ptáte, zda žluté vesty budou u nás...

12.12.2018 12:54

ROZHOVOR „Naši páni si zvykli brát nejvíc od nejchudších. A to se ve Francii nenosí.“ Bohumír Dufek, předseda druhé největší odborové centrály v republice, Asociace samostatných odborů, říká k protestům jasně: Vznikly spontánně a jsou opodstatněné! Vzkazuje, že ve Francii odbory zaspaly a i u nás je potřeba na problémy upozorňovat. „Možná by pochod žlutých vest stál také za to. Podívejte se, jak se stavějí dálnice.“ Dufek konstatuje, že jsme chudáci Evropy, přestože prý životní úroveň v České republice stoupá; a v době krize mohou pomoci vládní investice.

Odborář: Macron ještě uvidí, mám přesné informace. Češi jsou chudáci Evropy, a pokud se ptáte, zda žluté vesty budou u nás...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek na demonstraci

Ve Francii několik týdnů trvá odpor hnutí žlutých vest. To, co začalo požadavkem nezvyšování daní u pohonných hmot, pokračuje přáním po vyšším zdanění nejbohatších Francouzů a voláním po úlevách pro obyčejné Francouze. Jaký je váš názor na protest?

Vše vzniklo spontánně a je opodstatněné.

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí

Prezident Emanuel Macron už přišel s ústupky. Ze všeho nejdříve má dojít ke zvýšení minimální mzdy o sto eur měsíčně. Důchodcům, kteří vydělávají méně než dva tisíce eur, se nemají zvyšovat sociální odvody. Třetím opatřením, které by mělo platit už od ledna, je vynětí odměn za přesčasy ze zdanění. Bude to stačit?

Stačit to v žádném případě nebude. Nechci se vracet až k francouzské revoluci, ale Francie je jiná než Česká republika. Francouzi jsou daleko bojovnější. Vědí, že žijeme jenom jednou a je potřeba si uspořádat život tak, abychom ho prožili co nejlépe. K tomu je potřeba mít i slušný příjem a slušnou životní úroveň. Pan prezident Macron i svou vizáží je zástupce bohatší skupiny Francouzů. Myslím si, že se nechoval slušně k těm, kdo pracují manuálně. Jeho reformy byly přijímány ze začátku dobře, ale povýšeneckým jednáním proti sobě popudil společnost.
Připomenu, že radil i České republice, co má a nemá dělat, a to samozřejmě slušný a skromný politik nedělá. Na jedné straně nás Francouzi poučovali o pařížském protokolu a o likvidaci problémů zelené politiky a různých ústupcích v rámci atomových elektráren, a pak vlastně řekli, že to musejí zaplatit ti nejchudší. A ti se proti tomu vzbouřili.
Já osobně si myslím, že Francie je z tohoto pohledu první zemí, která, aniž to poctivě řekla, vypověděla pařížský protokol.     

 

Žluté vesty mají řadu požadavků: vyšší progrese daně, větší zdanění velkých nadnárodních korporací, jako jsou Google nebo Amazon, regulované nájemné nebo zastavení splácení dluhů s lichvářskými úroky. Stát by měl opustit restriktivní fiskální politiku a peníze místo toho získávat tak, že bude vymáhat daňové úniky firem atd. Co vy na to?

Jak jsem už řekl, Francouzi jsou bojovnější. Svojí politikou si prezident Macron zadělal na obrovský problém. Nezlobte se na mě, ale firmy bohatnou, podotýkám, že jim to nezávidím, ale zbytek chudne. Naši páni si zvykli brát nejvíc od nejchudších. A to se ve Francii nenosí.

A kritika hnutí? Použití násilí… A také zaznívají názory, že hnutí žlutých vest je další ruskou operací. Co vy na to?

Prosím vás, spiklenecké teorie, to ne. Vzniklo to spontánně a nemůžeme všechno tlačit do Ruska. Samozřejmě že pro Rusko je situace výhodná, protože se dostává do lepší pozice už z toho důvodu, že pařížský protokol je neúměrný.
Dovolím si říct, že Evropa ztrácí konkurenceschopnost, tak si evropští kapitáni vymysleli ekologii. Občané to neberou. Evropa funguje v rámci celého světa, a pokud nebude konkurenceschopná, bude se snižovat životní úroveň všech zemí.

Bývá upozorňováno na to, že protesty nejsou až tak masové a čas od času je potřeba s demonstracemi počítat. Je Macronova vláda opravdu v ohrožení?

Zdání klame. Ve Francii je velmi složitá situace. Mám přesné informace. Dál tam probíhají stávky a blokády rafinerií. Situace se v žádném případě neuklidnila. Myslím si, že už jde o bytí a nebytí vlády. Bude muset přijít s úplně něčím jiným, než přednesl prezident Macron.

A situace u nás? Jak jsme my daleko nebo blízko k tomu, aby to na Václaváku vypadalo podobně jako na Champs-Élysées?

Ale ne… Vedl jsem hodně demonstrací, čas musí nazrát. V České republice po roce 1989 klesala životní úroveň, bylo to dáno transformací ekonomiky a je pravda, že se nadělala spousta chyb. Na druhé straně si občané zvykli, že je potřeba poctivě dělat. Vidíte, jakým způsobem roste průmysl. Dnes jsme zemí, která shání pracovní sílu. Nechci říci, že se Čechům daří dobře, protože jsme chudáci Evropy, a to, že je vysoká mzda polovina minimální mzdy v Německu, není žádná hitparáda. Ale na to, co tady bylo? Životní úroveň se zvedá.
U nás se dnes řeší dárečky a Vánoce. A stále tady funguje půjčovací technika. Když na to nemám, tak si půjčím.

V roce 2012 vyšlo na demonstraci proti vládě i s vaší pomocí přes sto tisíc lidí. V médiích se dá stále dohledat vaše vyjádření: „Už je načase zbavit se Nečase! Chceme nové volby. Když nebudou volby, generální stávku. A paralyzujme tuto zemi, dokud ta vláda nepadne.“ Když se zpětně ohlédnete…

Ano, tak byla tu vláda Nečase a Kalouska a měla 500 mld. dluhů. Dnes Kalousek radí, co máme a nemáme dělat. Ať se podívá, jak on vládl! Neuznávám jeho řeči o krizi. Právě v krizových situacích se ukáže dobrá vláda. Když Evropa rostla, my jsme padali dolů. Musíte vyjádřit určité názory, aby si je politici přidali k tomu, co dělají. Pravda je, že vlády Topolánka a Nečase nebyly úspěšné vlády. 

A co současná vláda? Mimochodem, v diskusích o minimální mzdě jste v Českém rozhlasu upozorňoval na nebezpečí skokových nárůstů, které by mohly naopak způsobit efekt propouštění.

Obrovskou nevýhodou bylo, že Nečas zařízl zvyšování minimálních mezd. To by kvalitní ekonom nikdy neudělal. Celé Evropě a celému světu jsme se podbízeli nízkou cenou práce. To není možné. Musíte chtít jako vládnoucí strana, aby obyvatelstvo bohatlo, podnikatelům se dobře podnikalo, řádně se platily daně a všichni z toho měli užitek.

Pak přišla Sobotkova vláda a s panem bývalým premiérem jsem měl dvě vystoupení. Předložil jsem návrh, aby se tripartita konala každý měsíc, a hledali jsme konsenzus, aby nerostlo napětí ve společnosti. Zároveň jsem nabízel, aby se skokově zvýšila minimální mzda. Za vlády Nečase jsem nabízel kompromis ve stokoruně ročně. To se samozřejmě nestalo a dnes je problém sedmi stovek, které chybějí.

Teď jsem měl určitou obavu. V malých firmách není taková situace jako ve velkých. Já si samozřejmě přeji, aby naši členové a zaměstnanci měli práci a aby byla dobře honorovaná, ale musíte dát prostor, aby vše zvládli podnikatelé. Měli jsme určitý rozptyl.  Navýšení o 1 150 korun je v rozumné míře. Co navrhoval pan předseda Středula, 1 500, už bylo nad ekonomickou realitu. 
Dám jeden příklad. Česká republika je jedním z největších dodavatelů do automobilového průmyslu, takže jsme vytěsnili i Španělsko. To byla jedna z věcí, která se povedla.

A jak si podle vás tedy stojí Babišova vláda?

Když se ptáte na současnou vládu… Začínají se projevovat špatná rozhodnutí z Bruselu a byl bych velmi opatrný v silně ekologických motivacích. Ale když se podaří připravit investiční program, je možné překonat případnou krizi vládními investicemi v dobách, kdy ostatní ekonomika tolik nefunguje. Měla by existovat jasná poptávka po vládních zakázkách. To vláda připravuje a dělá. Ale s hodnocením bych ještě počkal. Bude záležet na tom, jestli se premiér neutopí ve vysvětlování kauz. Tohle nikomu nepřidá, ani nejotrlejšímu člověku. 

Zvýšení minimální mzdy ale nezachrání všechno. Lidé jsou v exekucích, nemají na bydlení, na jídlo. Slyšíme, že stát chce platit dětem obědy, jinak budou hladovět. A nemusíme se zabývat  nejhoršími případy. Stačí, když lidé žijí s vědomím, že není šance, aby si koupili nové auto, natož vlastní bydlení, nemohou si zaplatit zdravotní péči, kterou by potřebovali, a žijí v lepším případě od výplaty k výplatě… To je podle vás v pořádku?
  
V našem prostředí se říká, že to, jak země funguje, se nejlépe ukáže podle toho, jak se chová ke svým dětem a důchodcům. Je potřeba udělat spousta věcí. Není možné, aby neúměrně rostly exekuce. Člověk si půjčí stovku a zaplatí milion? Nemravné. Stát by měl proti tomu něco dělat. Byly tu ale pravicové vlády, které v rámci podnikání a neviditelné ruky trhu dovolily všechno. Jsou země, kde je dluh, který člověk udělá, zastropován.

Co se týká bydlení, dovolili jsme, aby peníze lidí, kterým se přidělily dávky na bydlení, dostávali majitelé baráků. Nehoráznost. Byl jsem zásadně proti. A navíc, někdy se vyplatí i nepracovat. Jak se na to pak dívá člověk, který musí každý den vstávat na vlak nebo na autobus a jede do práce a vedle vidí, jak jde někdo na sociálku, vezme si dávky a ostatním se směje?
Jenže děláme opatření od zdi ke zdi. Marksová prosadila, abychom v některých případech dali poukázky místo peněz. Dali jsme je skoro všem, protože prý všichni dávky zneužívají, a to samozřejmě není pravda. Takže se to zase bude rušit. Musíme diferencovat.

Myslíte si, že lidé u nás nemají důvod jednoduše vyjít do ulic?

V republice je obrovské množství věcí, které je nutné řešit. Možná by pochod žlutých vest stál také za to. Podívejte se, jak se stavějí dálnice, jak se chovají někteří Zelení, podívejte se, jak se chovají někteří ministerští úředníci. Není digitalizace, nevím, proč musíme nosit na úřady tolik papírů. Odbory by měly na tyto věci upozorňovat. Právě ve Francii odbory zaspaly dobu. Žluté vesty nejsou odbory, to říkám otevřeně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…