Odborář z chemičky Agrofertu promluvil, jaké jsou „u Babiše“ pracovní podmínky. Možná budete překvapeni

25.05.2018 13:03

ROZHOVOR „Všichni jsme nespokojení se svou mzdou!“ Šéf odborářů organizace Echo v chemičce Deza, která patří do koncernu Agrofert, Michal Sváček vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč požadují zaměstnanci třináctiprocentní navýšení tarifních mez a vyhlásili stávkovou pohotovost. V souvislosti s premiérem Andrejem Babišem Sváček poznamenal: „Zaměstnanci na Deze o panu Babišovi nic neví a to nemůže nikdo popřít. Já osobně jsem ho potkal cca před pěti lety na Velké pardubické, kde se objevil.“

Odborář z chemičky Agrofertu promluvil, jaké jsou „u Babiše“ pracovní podmínky. Možná budete překvapeni
Foto: Daniela Černá
Popisek: Chemička Deza ve Valašském Meziříčí

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

Když se bavíte s lidmi ve firmě, jsou hodně nespokojení s penězi, které dostávají?

Deza má tisíc zaměstnanců. Už s ohledem na počet jejich názory o něčem vypovídají. Všichni jsme nespokojení se svou mzdou. Bojujeme za to, abychom měli peníze vyšší. U nás pracujeme s chemickými, karcinogenními, zdraví škodlivými látkami, technologie jsou náročné, složité. Myslíme si, že zaměstnanci nejsou ohodnoceni dostatečně za práci v takových podmínkách.

Vadí lidem i pracovní podmínky, nebo si hlavně stěžují na ohodnocení?

Hlavně na výši mzdy. V okolí vyrůstají další firmy, které nabízejí daleko více. Někteří naši zaměstnanci u nás pracují dvacet nebo třicet let a je pro ně složité měnit zaměstnání. Další i mladší, kteří technologiím velmi dobře rozumí a nemají problém hledat uplatnění jinde, nechtějí firmu opustit, protože se mohou věnovat své práci v oboru. Jenže vidí, že se všude v okolí peníze přidávají.

Jste ve stávkové pohotovosti, protože jste se nedohodli na kolektivní smlouvě. Žádáte zvýšení základních tarifních mezd o 13 procent, růst příplatku za směnnost o 20 procent a růst podílu na zisku o 2 procenta. Můžete to ještě upřesnit?

Naše mzda se skládá z několika položek. Hlavní nosnou položkou je tarifní mzda a výkonnostní odměny. Další položkou pro zaměstnance v nepřetržitém provozu, kteří směnují, je tzv. směnový příplatek. Zaměstnanci, kteří pracují v nepřetržitém provozu ve výrobě mají příplatek za zdraví škodlivé prostředí. Nám se jedná hlavně o tarif, který je nosnou složkou mzdy. Přišli jsme nejdřív s navýšením o patnáct procent, teď žádáme 13 procent. 

Takové navýšení je ale zatím pro Agrofert „neadekvátní“. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka říká, že už letos došlo k navýšení mezd o 10,7 procenta, a to mzdovým předpisem…

Od původního tarifu, který byl v roce 2017, žádáme navýšení o 13 procent. Kolektivní smlouvu jsme neuzavřeli. Zaměstnavatel musel od 1. 1. vydat tzv. mzdový předpis a samozřejmě, aby „utišil“ atmosféru ve firmě, vydal nějakou valorizaci tarifních stupňů. Tohle navýšení nedosahuje 13 procent. U každého tarifu je to navíc jiné.

Dalším argumentem vašeho zaměstnavatele je, že už teď dosahuje průměrná mzda na Deze bezmála 33 tisíc korun, a to je nad celostátním průměrem. Co vy na to?

32 966 korun je včetně smluvně odměňovaných zaměstnanců. Nevidíme do mezd smluvně odměňovaných zaměstnanců. A že je to „neadekvátní“? My říkáme 13 procent. Je to věc názoru a dalších jednání.

Vy nabízíte jednání, váš zaměstnavatel také, byli byste ochotni přistoupit na kompromis?

Vše bude předmětem jednání. A věřím, že k dohodám dojde.



Když si člověk přečte inzeráty zveřejněné na webu Dezy, tak čte nabídku, např. dělník v chemické výrobě. Plat 23 až 25 tisíc při nástupu. Pak různé benefity. Já vám to ocituji: mimořádné odměny, podíl na zisku, finanční odměny při pracovních a životních výročích, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na závodní stravování (závodní kuchyně a jídelna přímo v areálu firmy), nadstandardní zdravotní programy, příspěvky na víkendové nebo týdenní rehabilitační a rekondiční pobyty, permanentky na rehabilitační a rekondiční péči, finanční odměny bezpříspěvkovým dárcům krve, příspěvky na letní tábory pro děti…

V tomto musím zaměstnavatele pochválit. Deza má velmi nadstandardní sociální program pro zaměstnance. Tak, jak to říkáte… Troufám si říct, že je málo společností v České republice, které by takové nadstandardy měly. Například rehabilitační pobyty pro zaměstnance probíhají tak, že v Teplicích nad Bečvou máme nasmlouvanou odbornou lékařskou péči a vyšetření. Naložíme zaměstnance do autobusů, jedou do Teplic a tam podstoupí vyšetření a procedury. Pro laborantky máme týdenní rehabilitační a rekondiční pobyty v lázeňských zařízeních, například v Luhačovicích nebo v Lednici. Zaplatí jen velmi symbolickou částku. Pak jezdí i na celovíkendové pobyty do Rajeckých Teplic, kde mají nadstandardní podmínky, do hotelu Horal atd. Pořádá tábory pro děti zaměstnanců, lyžařské pobyty, vyplácí odměny za dárcovství krve, penzijní připojištění a jiné.

Vhodné je říct i to, že jsme jedna z mála společností, kde má firma ve vlastní režii i kuchyň, kde pracují zaměstnanci Dezy, požívají stejné výhody jako ostatní, mohou jezdit na rehabilitace, mají podíly na zisku. U nás je firma velmi zajímavě strukturovaná. Máme své hasiče, není to žádná agentura, jsou to naši zaměstnanci a mají stejné výhody.

Celou dobu jen říkáme, že naši zaměstnanci nejsou ohodnocení úměrně zátěži, kterou procházejí. 

Deza patří do koncernu Agrofert. Změnilo se něco od doby, co už není vlastníkem Andrej Babiš, ale spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše? A když teď má šéf Dezy pan Zbyněk Průša na starosti celý Agrofert, zbývá mu dost času na Dezu?

Ano na Dezu čas má. Řeknu vám to úplně jednoduše. U nás na pomezí chudého Valašska a žírné Hané, kde firma Deza stojí, o Agrofertu ani nevíme. Jsme v holdingu, stýkáme se s dalšími kolegy. Ale že by někdy s odbory jednal pan Babiš nebo někdo z Agrofertu? Vždy s námi jedná představenstvo Dezy. Nikdy na nás nebyl vyvíjen tlak, že by argumentovali způsobem: na Agrofertu řekli… Jen, a to je přirozené, srovnávají vývoj mezd a nárůsty mezd v koncernu AGF.
To je ke cti a chvále všech, my Babiše vidíme jen v médiích.

Říkáte, že pana premiéra vidíte jen v médiích. Předpokládala jsem, že Dezu třeba navštěvoval…

Od doby, co je Andrej Babiš v politice, jsme nezaznamenali jméno Babiš v nějaké souvislosti s označením šéf, nadřízený nebo synonymum k tomu. Opravdu jsme pana Babiše viděli na Deze tak možná před pěti lety. Já jsem s ním nikdy nejednal, ani mě jako předsedu odborů neoslovil, vždy jsme jako odboráři jednali s vedením společnosti. Zaměstnanci na Deze o panu Babišovi nic neví a to nemůže nikdo popřít. Já osobně jsem ho potkal cca před pěti lety na Velké pardubické, kde se objevil.

Ještě se vraťme ke kolektivnímu vyjednávání. Krajní variantou je stávka, už se v tisku objevilo, že zvažujete několik variant. Jakou máte konkrétní představu?

Nějaké představy se nabízejí, ale čekáme na jednání se zástupci firmy a věříme, že dojde k dohodě. Pokud k ní nedojde, budou se domlouvat obě odborové organizace, které ve shodě na Deze jednají, a to ECHO a KOVO. Pak promyslíme další kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…