Okamura ve varu: Za ČT budou platit i ti, kteří ji nesledují! Vláda lhala. Bude demonstrace!

10.09.2023 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Kvůli Fialově vládě je Česká republika nejrychleji se zadlužující zemí v EU, má také nejhůře rostoucí ekonomiku, tvrdí předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Předkládá data, která dokládají, že lidem se vede čím dál hůře. Občany proto pozval i na protivládní demonstraci. Kritikou nešetřil ani na prezidenta Petra Pavla, který podle něho ukazuje čím dál častěji svou politickou nezkušenost. Rázně se postavil i k tématu zvyšování koncesionářských poplatků a migraci.

Okamura ve varu: Za ČT budou platit i ti, kteří ji nesledují! Vláda lhala. Bude demonstrace!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tento týden se ve Sněmovně projednával vládní daňový balíček a ve čtvrtek prošel druhým čtením. Podařilo se ve výborech odstranit některé věci, které kritizujete?

Jde o nejrozsáhlejší zvýšení daní v historii samostatné České republiky. Vláda Petra Fialy navrhuje například zvýšit všechny typy existujících daní a povinných pojistných odvodů – mimo jiné daň z nemovitosti, spotřební daň, daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob, daň z přidané hodnoty u mnoha druhů zboží a služeb, nemocenské pojištění, sociální pojištění živnostníků a některé další daně a odvody. Jde tedy čistě o snahu snižovat astronomický deficit státního rozpočtu zvyšováním daní, přestože vláda může šetřit jinde a jinak. Navíc, tento astronomický deficit do značné míry způsobila právě Fialova vláda. I když je také pravdou, že i předešlá Babišova vláda zcela zbytečně zadlužování naší republiky nastartovala kvůli nesmyslně nastaveným covidovým restrikcím.

Tohoto vládního daňového balíku se oprávněně obává 81 procent českých občanů, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Generali Investments. Hnutí SPD i ve třetím čtení udělá vše pro to, aby tento balíček nebyl v představené podobě schválen. Naši poslanci k němu podali více než 60 pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je ochránit příjmy a životní úroveň českých domácností a firem. Hnutí SPD je proti zvyšování daní českým občanům a českým firmám.

Co tedy obsahují vaše pozměňovací návrhy?

Navrhujeme například zachovat daň z nemovitosti v současné výši, nerušit školkovné a daňové slevy na manžela, manželku a na pracujícího studenta, nezvyšovat sociální odvody živnostníkům, nesnižovat příjmy obcí a krajů (kraje platí nemocnice, školy, sociální zařízení, opravy silnic), nechceme zvyšovat daně firmám, zachovat daňové osvobození státní podpory stavebního spoření i zaměstnaneckých benefitů a řadu dalších věcí na podporu slušných a pracujících občanů.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou z ODS předložilo vládě návrh rozpočtu na příští rok, a to se schodkem ve výši 252 miliard korun. Budete jako opozice uvažovat o jeho podpoře?

Rozpočet na příští rok pokračuje v extrémním zadlužování naší země. Dokazuje, že Fialova vláda je naprosto nekompetentní. Už své vládní kolegy kritizuje dokonce i Miroslav Kalousek z vládní TOP09. Navrhovaný deficit je o 42 miliard vyšší, než jaký slibovala Fialova vláda v květnu při představování tzv. ozdravného balíčku (210 miliard korun). Na rok 2025 pak ministerstvo financí plánuje rozpočtový deficit v objemu 235 miliard korun. To by při dodržení letošního plánovaného deficitu znamenalo, že za čtyři roky svého působení zvýší Fialova vláda státní dluh celkem o astronomických 1,157 bilionu korun! Přičemž celkový státní dluh v polovině letošního roku překročil již magickou hranici tři biliony korun.

Kde vidíte příčiny tohoto dramatického nárůstu?

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29569 lidí
Hlavním problémem deficitního státního rozpočtu je vysoká inflace, dlouhodobý pokles reálných mezd, ale zejména tempo zadlužování. Žádná vláda v historii nezadlužila zemi za svůj mandát tolik, jako ji zadlužuje ta současná. Fialova vláda nemá žádnou ekonomickou koncepci, její působení je charakteristické nahodilými a škodlivými opatřeními, která jdou navíc mnohdy proti sobě.

A jak byste tedy veřejné finance konsilidoval vy?

Je třeba výrazně snížit výdaje státu, zejména veškeré zbytné výdaje typu plateb a odvodů do zahraničí, vojenské pomoci Ukrajině, financování politických neziskových organizací či dotací privátním podnikatelským subjektům. Dále je třeba omezit objem předražených armádních nákupů v zahraničí.

Na straně příjmů požadujeme zdanit dividendy vyváděné nadnárodními korporacemi z ČR do zahraničí. To jsou konkrétní návrhy snižující deficit v řádu 200 až 300 miliard korun. Hnutí SPD disponuje, na rozdíl od Fialovy pětikoalice, ve svých řadách mnoha odborníky, kteří budou schopni v příští vládě tyto a další návrhy realizovat v praxi. Opět připomenu, že neustále přichází negativní data o české ekonomice.

Která z těchto dat považujete za nejvíce alarmující?

Tak například pokud stát nezačne investovat, stane se Česká republika skanzenem a přijde kolaps, obávají se společnosti v průzkumu podnikatelských svazů pro agenturu Ipsos a podle stejného průzkumu mohou za současnou situaci mimo jiné špatná rozhodnutí vládních politiků. Další kritika směřovala na dlouhé povolovací procesy a chybějící státní vize. Tuzemská ekonomika má nejhorší růst v Evropě a podle dat z Českého statistického úřadu směřujeme ke stagnaci. Tuzemská ekonomika také podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) jako jediná ze států Evropy stále nedosáhla předcovidové úrovně.

Zatímco Polsko postavilo 2 700 kilometrů nových dálnic, u nás je to 260 kilometrů. Nemáme vysokorychlostní tratě, chybí infrastruktura, máme drahé energie, chybí jaderné bloky, přehrady. Vláda nemá jasnou energetickou koncepci a k tomu potřebnou infrastrukturu. Ve spoustě věcí se zaspalo.

Počkejte, pane předsedo, bavili jsme se o financích, ne o dálnících...

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
Tak například českým občanům loni meziročně stouply spotřební výdaje kvůli Fialově drahotě o 13,7 procenta na průměrných 180 773 korun. Kupříkladu za energie domácnosti v meziročním srovnání zaplatily o 15,5 procenta více, přes 18 tisíc korun za rok na člověka. O třetinu vyšší útratu pak měli lidé za pohonné hmoty, v průměru za ně každý dal téměř 8300 korun za rok.

Čeští občané kvůli Fialově vládě nadále chudnou. Ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňsku o 7,7 procenta a dosáhla částky 43 193 korun. Vlivem inflace ale reálně opět klesla, a to o 3,1 procenta. Jde už o sedmý pokles reálné mzdy v řadě. Podle analytiků se reálná mzda vrátila na úroveň roku 2018.

Česko bylo kvůli Fialově vládě v posledních letech nejrychleji se zadlužující zemí EU a tento trend pokračoval i vloni. ČR patří k zemím s nejhorším růstem ekonomiky v EU. Stát nedokáže získat výhody z nejnižší nezaměstnanosti v EU, protože ani příjmy z vysoké zaměstnanosti nedokážou pokrýt stále rostoucí výdaje státu. Loňská inflace byla pátá nejvyšší v EU a pokles reálných mezd byl nejvyšší v historii ČR. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok.

A průmyslová výroba v ČR v červenci podle Českého statistického úřadu meziročně klesla o 2,8 procenta. Pokles o 2,1 procenta zaznamenalo i stavebnictví a zahraniční obchod skončil v červenci letos poprvé v deficitu. Dosáhl 5,9 miliardy korun, meziročně byl o 16,6 miliardy korun menší. Ať se podíváme na téměř jakoukoli statistiku z ekonomiky, patří naše země kvůli nekompetentní Fialově vládě k těm nejhorším v Evropě i v OECD.

Další věc je, že Češi si v práci dle průzkum agentury STEM/MARK dopřávají teplé obědy stále méně. Do jídelny nebo restaurace zajde v pracovní dny jen 16 procent zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. Lidé jsou prostě ožebračováni Fialovou vládou. Připomínám, že 21. září proběhne demonstrace Lidé proti vládě v Českých Budějovicích od 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II., kde promluvím já, místopředseda SPD Radim Fiala, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová, poslanec SPD Jarda Foldyna, europoslanec Ivan David a další. Na místě bude možné podepsat petici za demisi vlády Petra Fialy.

Prezident Petr Pavel nakonec podepsal vládní návrh zákona na snížení řádných valorizací důchodů, zrušení mimořádných valorizací a na výrazné zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Den předtím přitom vyjadřoval nelibost a přemýšel, jakou formu distancu (zda „veto“ nebo jenom nepodpis) zvolit. Rozumíte prezidentovu postoji?

Stalo se tak pouze den poté, kdy prezident oznámil, že uvažuje o vetu tohoto zákona anebo o jeho podpisu později. Prezident republiky měl dostatek času na jasné stanovisko k zákonu o důchodovém pojištění a opět tak potvrdil, že v postojích k zásadním politickým tématům jedná alibisticky a chybí mu, na rozdíl od předcházejících dvou prezidentů, politická zkušenost. Prezident letos již podruhé aktivně vystoupil proti našim důchodcům. 

Podruhé?

Poprvé tomu tak bylo v případě, kdy prezident podepsal vládní návrh na snížení červnové mimořádné valorizace důchodů, který byl dle našeho názoru v mnoha ohledech protiústavní.

Ano, to říkáte. Co tedy proti němu podniknete?

Hnutí SPD je připraveno aktivně se podílet na vypracování a podání návrhu na zrušení problematického a škodlivého zákona o snížení valorizací důchodů a zpřísnění podmínek předčasných důchodů k Ústavnímu soudu. Hnutí SPD stojí vždy na straně všech příjemců důchodů a budeme za ně nadále bojovat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle další koaliční dohody vzrostou koncesionářské poplatky v případě České televize ze 135 na 160 korun a v případě Českého rozhlasu se zvýší z 45 na 55 korun. Rozšíří se i okruh poplatníků, nově budou platit i majitelé mobilů či tabletů. Jak se k této legislativní změně postaví SPD?

Je to vrchol drzosti. Budou platit i ti, kteří třeba ani Českou televizi nesledují! Sedm miliard je České televizi na neomarxistickou a probruselskou propagandu asi málo! Navíc, ministr kultury Baxa z ODS ještě vloni veřejně sliboval, že vláda koncesionářské poplatky zvyšovat nebude. Zase obelhali občany.

Odmítáme, aby čeští občané museli platit bruselskou propagandu takzvaných veřejnoprávních médií. Hnutí SPD navrhuje úplné zrušení koncesionářských poplatků. Prosazujeme přeměnu České televize na státní příspěvkovou organizaci se stanoveným rozpočtem pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu, která bude objektivně informovat o dění ve světě a České republice.

Počet žadatelů o azyl se v první polovině roku v EU, Norsku a Švýcarsku meziročně zvýšil o 28 procent na zhruba 519 tisíc. Podle současných tendencí by počet žadatelů mohl do konce roku překročit milion, čímž bychom se blížili úrovni roku 2015. Proč sledujeme po osmi letech znovu stejné scény, to jsme se nepoučili?

Vidíme, že invaze imigrantů do Evropy zesiluje. Většinou jde o muslimské Syřany a Afghánce. EU vůbec není schopna ji zastavit. I sousední Slovensko, odkud k nám imigranti také proudí, s tím má obrovské problémy. Zatímco celková ilegální migrace v roce 2021 byla na Slovensku 1800 lidí, loni už to bylo skoro 12 tisíc, jen za letošní měsíce se na Slovensko dostalo více než 25 tisíc ilegálních migrantů.

Vidíte tedy nějaké možnosti, jak se proti tomu bránit?

Nelegální imigraci musíme čelit ochranou vlastních státních hranic a výhradním uplatňováním vlastního azylového práva, nikoli prostřednictvím norem EU. Postoj EU k nelegální imigraci je jedním z hlavních důvodů, proč je pro ČR členství v této organizaci škodlivé a proč by o něm měli rozhodnout čeští občané v celostátním závazném referendu.

Hnutí SPD bojuje proti Migračnímu paktu EU, který odsouhlasila Fialova vládní pětikoalice a zradila tak naše občany. Migrační pakt zavádí povinné kvóty, nebo výpalné zhruba půl milionu korun za každého nepřijatého imigranta. Nechceme dopadnout stejně jako islamizovaná západní Evropa, kde se v mnohých městech lidé bojí vyjít na ulici. Mimochodem, už je také načase, aby se ukrajinští uprchlíci začali vracet domů z evropských zemí.

Myslíte, že důvody jejich azylu pominuly?

Ukrajina je potřebuje. Mezi uprchlíky v zahraničí je 2,8 milionu žen v produktivním věku, které začínají chybět ukrajinské ekonomice. Pokud se brzy nevrátí, dle výpočtů analytika Alexandra Isakova z Bloomberg Economics to bude stát ukrajinskou ekonomiku každoročně zhruba desetinu hrubého domácího produktu, tedy až dvacet miliard dolarů. Už i ukrajinská vláda se snaží, aby se občané Ukrajiny vrátili. Jejich návrat je v zájmu Ukrajiny i v zájmu nás.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Spojit síly!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVendelín Slunéčko , 10.09.2023 7:21:36
Je nutné spojit síly všech, aby cizácká likvidační vláda okamžitě skončila. Pane Okamuro, proč se nechcete spojt s Rajchlem alespoň na akcích od 16. 9.? Můžete to rozjet společně jako rovný s rovným, nejde o to, kdo je bude pořádat! A v koaliční spolupráci po předčasných volbách s ním nepočítáte vůbec, v rozhovoru jste zmínil jen ANO. Proč?

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…