Okamura zmínil zestátnění ČT a ozval se šílený řev. Televizní radní z časů stávky na Kavkách vysvětluje, proč to zděšení a hysterie. Jde o peníze i politický vliv

27.10.2017 9:03 | Zprávy

ROZHOVOR Andreji Babišovi pomohla vyhrát volby Česká televize, která proti němu jela tak brutální kampaň, že pro spoustu lidí hlas pro Babiše zároveň představoval i hlas proti ČT. Je o tom přesvědčena Jana Dědečková, členka Rady ČT z doby televizní krize. Tehdy se zabývala ekonomikou a skutečnost, že tato instituce distribuuje veřejné peníze soukromým subjektům bez toho, aby nad sebou měla dohled NKÚ, ji rozhodně nenechávala v klidu. I teď je podle ní z většiny titulků pořadů zřejmé, že jejich výrobou jsou pověřené pouze spřátelené osoby bez ohledu na kvalitu.

Okamura zmínil zestátnění ČT a ozval se šílený řev. Televizní radní z časů stávky na Kavkách vysvětluje, proč to zděšení a hysterie. Jde o peníze i politický vliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Z reakcí zahraničních médií to vypadá, že jsme v závěru minulého týdne nehlasovali právě dobře. Podle slovenského deníku Sme nelze v českých volbách mluvit o vítězích a poražených, protože prohrála celá země. Denník N zase výsledek voleb charakterizuje jako pokus o kontrarevoluci proti tomu, co reprezentoval listopad 1989. Čím je výsledek českých voleb pro vás?

Abych řekla pravdu, tak mám nesmírnou legraci z těch tzv. „zasvěcených“ komentátorů, kteří nejsou schopní pochopit ani reálie vlastní země, natož potom zahraničí. Nevím, proč by měla prohrát naše země, ale vím, že prohráli politici, kteří dlouhodobě ignorovali problémy občanů, a zvítězila demokracie. Pokud někdo cítí výsledek současných voleb jako kontrarevoluci proti listopadu 1989, tedy skutečnost, že lidé volili tak, jak volili, tak to vnímám jako pohrdání občanem a jeho rozhodováním. Možná by se těm zhnuseným pseudointelektuálům líbilo, kdyby hlasovali dle veřejnoprávních médií, která nejsou na Slovensku o nic méně manipulativní než u nás. Nebudeme si nic zastírat, ale Andreji Babišovi pomohla vyhrát volby Česká televize, která proti němu jela tak brutální kampaň, že pro spoustu lidí hlas pro Babiše zároveň představoval i hlas proti ČT.

Je důvodem k obavám o demokratické směřování České republiky to, že těžký debakl utrpěla ČSSD, že se jen lehce zmátořila ODS, že ztratili lidovci a velký sešup zaznamenala Kalouskova TOP 09, tedy vesměs strany, které se tu v různých obměnách už skoro třicet let podílely na vládě?

No právě jste tu příčinu debaklu sám konstatoval ve své otázce. Třicet let. A s každým přibývajícím rokem bylo stále více zřejmé, že jim o občana zase tolik nejde. Hádky, obviňování se navzájem, bezskrupulózní boj o moc, nikoli skutečný a hluboký zájem o starosti občanů a službu veřejnosti. Takto nakonec může za čtyři roky skončit i Babišovo hnutí ANO. Volič není blbec a euforie ze sametové revoluce je v nedohlednu. Rozhodně v těchto volbách vidím zcela normální střídání stran, a v žádném případě to není nebezpečí pro demokratické směřování České republiky.

Co drtivé vítězství Babišova hnutí ANO a úspěchy Pirátské strany i SPD vypovídají o náladách ve společnosti?

Tak, řekla bych, že vítězství hnutí ANO nebylo zase tak drtivé, jak by Andrej Babiš potřeboval, aniž by se musel doprošovat o spojenectví „zásadových“ stran při sestavování koalice. Ale drtivým se může stát v případě předčasných voleb, kdy Babiš poukáže na současný stav, řekne si o těch 51 procent a podle mě je dostane. Pirátská strana je sympatická pro mladé voliče, ale nedomnívám se, že vydrží pohromadě do příštích voleb. A SPD, ačkoliv je s oblibou vydávaná za extremistickou stranu, nic extrémního na ní nevidím. Kdyby politici nepoužívali stokrát otřepané politické klišé, jasně se vyjádřili k nelegální migraci, mohli bodovat oni. Okamura jenom říká nahlas, co cítí občané a co si mnozí tzv. „korektní“ politici říkají potichu mezi sebou, popřípadě vyřvávají v alkoholovém opojení, kdy s hladinou alkoholu v krvi roste i jejich odvaha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…