On to myslí vážně! Vít Jedlička, zakladatel nového státu Liberland, promluvil. Zavádí elektřinu, internet, všechno. A lidé se k němu hrnou

15.04.2015 15:36

ROZHOVOR Chceme vyzkoušet fungování republiky s minimálním zásahem státu a nulovým zatížením daní, řekl Vít Jedlička, člen Svobodných a nyní i prezident Svobodné republiky Liberland, která má prozatím sedm občanů. Leží mezi Srbskem a Chorvatskem a dosud byla podle římského práva „zemí nikoho“. Už teď ale žádají o občanství v Liberlandu stovky lidí z celého světa. Jak si ekonomiku nové republiky představuje její zakladatel a jak zajistí základní potřeby obyvatel? Nejen o tom mluvil Vít Jedlička v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

On to myslí vážně! Vít Jedlička, zakladatel nového státu Liberland, promluvil. Zavádí elektřinu, internet, všechno. A lidé se k němu hrnou
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Jak jste na nápad založit vlastní stát vůbec přišel?

Důležité je, že jsme se snažili poslední léta a stále usilujeme o pozitivní politickou změnu, aby se lidem lépe žilo. Ale občané volí vlády, které zvyšují daně, zhoršují byrokracii i regulace, a tak jsme se rozhodli jít opačnou cestou. Zjistit, s jakým minimálním množstvím daní a regulací se dá žít. Hledali jsme území, které není zabrané. Jednou z motivací byl také Jeremiah Heaton, který zabral zemi mezi Egyptem a Súdánem a daří se mu ji budovat. Motivoval nás, abychom udělali něco sami. A skutečně území mezi Chorvatskem a Srbskem je jedním z posledních na světě, které není zabrané a které si nenárokují okolní země.

Zjistili jsme, jak se taková věc dělá, napsali jsme prohlášení o nezávislosti, vztyčili vlajku a dnes jsme ve stavu, kdy o nás napsalo třicet nebo čtyřicet médií z celého světa. Máme stovky žádostí o občanství nejen z Čech, ale i ze zahraničí, máme lidi, kteří tam chtějí dojet lodí, dovézt mobilní domky, komunikační společnost zde chce postavit stožár a vybudovat rychlé internetové připojení. Máme lidi, kteří chtějí vybudovat solární elektrárnu. Po zveřejnění informace dostaly věci rychlý spád.

Připravujete vlastní ústavu?

Plánujeme vydat ústavu, ale není to nic, co by nám bránilo ve fungování. Například Československo nemělo po svém vzniku ústavu dva roky. Zhruba do měsíce bychom chtěli ústavu vydat.

Je nějaké omezení, kolik občanů stát s tak malou rozlohou může mít, nebo se mohou hlásit i desetitisíce lidí?

Já myslím, že klidně i miliony.

Jak bude fungovat ekonomika Svobodné republiky Liberland?

Svobodná republika je místo, kde chceme vyzkoušet, jaké minimální množství zásahů státu je potřeba, aby společnost mohla fungovat. Nyní je rozvinutá na dobrovolné bázi, občané by tedy mohli dávat peníze účelně jen na věci, které podle nich mají smysl. Což je revoluční koncept a dle současných ohlasů je realizovatelný. Můžeme realizovat věci, které by jinde nešly. Liberland je svobodná země a nepodléhá regulacím jako u Evropské unie, je zde prostor pro experimentování.

Nutno říci, že pravděpodobně bude vyvíjen silný diplomatický tlak podobně, jako Francie tlačila na Monako, aby nějaké daně zavedlo. My se pokusíme tomu tlaku bránit. Nebudeme peníze téměř potřebovat, zájem o vybudování infrastruktury je obrovský a peněz k dispozici na tyto projekty lítá po internetu a světě spousta. Mohla by to být země fungující na dobrovolné bázi.

Chcete tedy založit vlastní měnu?

Plánujeme založení vlastní kryptoměny (digitální měna podobně jako bitcoin, pozn. red.), to je krok k tomu, abychom zpopularizovali expandující odvětví. Především na území Liberlandu bude možné používat jakoukoliv měnu.

Pak bude nutné založení banky, nebo jak budete hotovost spravovat? 

Do dvaceti čtyř hodin od založení státu jsme obdrželi dvě vážně míněné žádosti o zřízení banky, takže to nebude problém. Jakmile vznikne internetové připojení, pravděpodobně se zde usídlí menší středisko.

Kdo zemi povede a jak budou vypadat volby?

Rádi bychom uspořádali první svobodné volby zhruba v půlročním horizontu. Parlament bude striktně limitován ústavou, aby politici nemohli zadlužovat zemi a nemohli zavádět ani zvyšovat daně. Ústava bude inspirována Švýcarskem.

Takže si lidé budou sami rozhodovat formou referenda?

Ano. Chceme zavést i elektronický volební systém vyzkoušený u Svobodných.

Kolikačlenné vedení bude republika mít?

Asi deset až dvacet. Rozhodli jsme se tato čísla nestanovovat dopředu, nechat je otevřená, protože nebylo jasné, jaký bude zájem. Vše upřesníme.

(Vlajka nového státu Liberland, vztyčená přímo v místě)

Jak si představujete zajištění například hasičů? 

Budeme mít dobrovolné hasiče, půjde o vybavené lidi, kteří se budou cvičit na pomoc během požáru. V Anglii dříve fungovali hasiči na soukromé bázi. Člověk se pojistil, a když přišel požár, tak mu soukromá společnost dům zachránila. Může jít i o kombinaci obou systémů, tedy částečnou podporu ze strany státu a dobrovolníků a částečně o sofistikovanější ochranu proti požáru.

Jak chcete zajistit zdravotnictví?

My myslíme, že zdraví člověka je jeho zodpovědnost. Někdo si zcela zruinuje zdraví drogami, alkoholem a nechá to zaplatit ostatní. To je nespravedlivé. Na druhou stranu pokud stát nebude brát polovinu platu občanů na sociální zajištění, tak bude více peněz ve společnosti i pro pomoc lidem v nouzi.

Může do Liberlandu přijet každý? Budete kontrolovat hranice?

Neplánujeme žádné omezení ani hraniční kontroly.

Kolik má republika zatím občanů?

Sedm a přes čtyři stovky žádostí o občanství.

Jaké podmínky si kladete pro přijetí nového občana?

Nepřijímáme komunisty, nacisty, ale ani extremisty z jakéhokoliv spektra. Přijímáme lidi, kteří respektují a souhlasí s naším heslem: žít a nechat žít.

Vyvěsil jste na území vlajku, s kým?

Já a Jaromír Miškovský, člen přípravného výboru.

Které kroky vás čekají v nejbližší době?

Hlavně rozesílání diplomatických dokumentů a mediální činnosti. Za poslední hodinu o nás napsalo na třicet zahraničních serverů. Líbí se nám také, jak je informace o vzniku státu přijímána čtenáři v diskuzích i spousta žádostí.

Má to nějaký vliv na vaši současnou činnost pro Stranu svobodných občanů? Zůstáváte a budete usilovat o jejich priority v České republice? 

Ano, zůstávám u Svobodných a vše je při starém. Já české občanství neruším a usiluji o to, aby se z daňového pekla České republiky stal daňový ráj. Aby zemi neřídili oligarchové, kteří si dotacemi a regulacemi vylepšují svůj byznys. Budu dále usilovat, aby z České republiky byla svobodnější země.

Jak na založení Liberlandu reagují vaši političtí kolegové nebo oponenti?

Podporu vyjádřila spousta straníků, ale i lidé napříč politickým spektrem České republiky. Gratulace přijímám od členů ODS i Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…