Ondřej Hejma pro PL: USA jsou rozdělené na tradiční Ameriku a různé menšiny. Ty se vidí jako předvoj lidstva a cítí se utlačované, přitom opak je pravdou

07.02.2017 20:05

ROZHOVOR „Spojené státy jsou dneska více než kdy jindy rozdělené na tradiční Ameriku, která není nositelem módních trendů a fandí prezidentovi, a na druhé straně je tu množina různých menšin, která už pomalu dohromady tvoří většinu. Tahle zvláštní většina se vidí jako předvoj lidstva a zároveň se cítí utlačovaná, i když opak je často pravdou. Trumpem se cítí ohrožena a bude proti němu bojovat všemi prostředky,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz hudebník, publicista a novinář Ondřej Hejma.

Ondřej Hejma pro PL: USA jsou rozdělené na tradiční Ameriku a různé menšiny. Ty se vidí jako předvoj lidstva a cítí se utlačované, přitom opak je pravdou
Foto: Archiv OH
Popisek: Hudebník Ondřej Hejma

Jak hodnotíte nástup Donalda Trumpa na post amerického prezidenta? Zajímal by mne kupříkladu váš názor na dočasné opatření, kterým Trump zakázal vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí.

Nástup to byl věru impozantní, ale předpokládám, že teď už se tempo zvolní. Během dvou týdnů Trump v podstatě ošetřil všechny své předvolební sliby, a až mu to opozice milostivě dovolí, bude muset začít vládnout. Pokud jde o ta cestovní omezení, beru to především jako signál do řad jeho příznivců i do těch sedmi zemí, že boj proti radikálnímu islamismu je myšlen vážně. Ta hlasitá právní bitva kolem toho je pak klasický boj o kompetence. Případ nejspíš dojde k Nejvyššímu soudu a tam se rozhodne. Takže žádné faktické drama, ale můžeme čekat významnou zprávu o rozložení sil ve sféře americké justice.

Objevují se názory, že s Donaldem Trumpem končí éra Havla, Albrightové či Clintona. Je tomu tak a je to tak správně? Zároveň má z Trumpa starosti nejeden představitel EU...

Přijde na to, co přesně tou érou myslíme. Zcela určitě bude pokračovat kapitalismus a demokracie, ale také vliv velkých bank, průmyslových korporací, výrobců zbraní, tajných služeb a dalších důležitých sil. Co by podle mého gusta mohlo skončit, by byl násilný a hlavně neúspěšný export našich „hodnot“ do zemí, kde po nich není poptávka, inscenování barevných revolucí vedoucích k občanským válkám a k tomu to věčné moralizování. Tady může Trump udělat spoustu práce a zase jednou zachránit svět, včetně EU.

Jak se vám líbí např. boj Madonny či Angely Davis proti novému americkému prezidentovi? Ono proti němu „jede“ vlastně 90 procent celebrit. A nejen to – krátce po jeho zvolení se zvedla vlna genderových protestů, kdy se protestující zřejmě domnívají, že Trump krátí ženy na právech... Máte pro to nějaké vysvětlení?

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí

Celebrity potřebují potěšit své fanoušky a udělat si pořádnou reklamu, takže do médií se nacpou při každé vhodné příležitosti. A na Trumpovi si každý rád ohřeje svoji polívčičku. Spojené státy jsou dneska více než kdy jindy rozdělené na tradiční Ameriku, která není nositelem módních trendů a fandí prezidentovi, a na druhé straně je tu množina různých menšin, která už pomalu dohromady tvoří většinu. Tahle zvláštní většina se vidí jako předvoj lidstva a zároveň se cítí utlačovaná, i když opak je často pravdou. Trumpem se cítí ohrožena a bude proti němu bojovat všemi prostředky. Patří k nim i zmíněné feministky, které prosím neztotožňovat se ženami. Bude to krutý boj, ale já doufám, že se nakonec ukáže, kde že je ta skutečná pravda a láska.

Trump je podle kritiků necitlivý hulvát. Je pro vás problém, že nadává novinářům velkých médií? A jak nahlížíte na to, že mnozí jeho příznivci jsou odpůrci potratů či výhod pro homosexuály?

Trump by v kurzu konvenčního chování podle Ládi Špačka určitě propadl, ale nejspíš by ho ani nenapadlo se tam přihlásit. Novinářům velkých médií ukázal, že doba jejich monopolu a všemocnosti je s příchodem sociálních sítí u konce, a uprostřed toho jejich úpadku bude zajímavé už jen sledovat, jestli dojde k postupnému převlékání kabátů, nebo ne. S celou řadou jeho politicky nekorektních názorů souhlasím, ale zároveň si myslím, že ženám patří, zvláště v této šílené době, právo kontroly nad vlastním tělem.

V Německu budou volby. Zaslouží si Angela Merkelová obhájit křeslo kancléřky zvláště po úvaze, co v rámci uprchlické krize udělala dobře a co špatně?

Angela Merkelová nám především dluží vysvětlení svého chování ve vztahu k migrantům. Dodnes se o to ani nepokusila, a čím delší je její mlčení, tím temnější její budoucnost. Otázkou je, zdali by případné vítězství eurohujera Schulze nebylo ještě horší, protože tam už ani není na co se ptát.

Je Miloš Zeman „český Donald Trump“? Naváže podle vás Zeman s americkým prezidentem dobrý vztah? A bude vás štvát, když bude mít Zeman unikátně dobré vztahy s prezidenty USA, Ruska i Číny zároveň? Vsadil byste si v tuto chvíli na Zemanovo vítězství, pokud bude kandidovat i na druhé prezidentské období?

To bohužel není. Už proto, že americký prezident má úplně jiné pravomoci, a tudíž vliv na rozhodování. Ale na to, že Trump je ostentativní velkopodnikatel a Zeman se chlubí svým plebejstvím, je jejich styl v lecčems podobný. Takže věřím, že si v lecčems důležitém můžou padnout do noty. Třeba v odmítání politického rasismu v zahraniční politice, který je dneska tak vehementně uplatňován třeba vůči Rusům a Číňanům, to by mohl být dobrý začátek. Pokud jde o prezidentskou volbu, přál bych Milošovi klidný a spokojený podzim života, ale obávám se, že na mé dobře míněné rady nedá. Sázení nechám Horáčkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…