Opoziční křiklouni. Blázni ve společnosti. Ignorujte je. Vzkaz seniorům. A specialita na závěr. Prezident Zeman promluvil na PL

27.12.2020 4:50

ROZHOVOR S PREZIDENTEM „Očkovat se určitě nechám, ale pokorně počkám, až vakcínu dostanou zdravotníci,“ říká pro ParlamentníListy.cz v tradičním vánočním rozhovoru prezident Miloš Zeman. Lidi, kteří šíří teorie o pochybnosti vakcíny, typu, že obsahuje čipy a podobné věci, doporučuje hlava státu ignorovat. Na obnovu společnosti a ekonomiky po odeznění covidu budou podle prezidenta stačit dva roky.

Opoziční křiklouni. Blázni ve společnosti. Ignorujte je. Vzkaz seniorům. A specialita na závěr. Prezident Zeman promluvil na PL
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, úvodem tradiční otázka. Jak prožíváte vánoční svátky?
 
Jako každý rok se svojí rodinou.
 
Čtenáři jsou jistě zvědaví, co jste našel pod stromečkem. Můžete prozradit?
 
Byla tam řada dárků, téměř výlučně knihy. A největší radost mně udělal dárek mé ochranky, který zahrnoval šest svazků Churchillových projevů.
 
Tyto Vánoce jsou mimořádně zvláštní, protože stále žijeme v pandemii koronaviru. Mnozí to prožívají těžce, zvláště ti starší a osamělí. Co byste jim vzkázal?
 
Aby věřili tomu, že po očkování tato pandemie skončí.

 
Věčná zpřísňování opatření řadu občanů a firem táhne do ještě větších problémů. Nechová se vláda příliš chaoticky? Dle mnohých se z jarní situace mohla poučit, ale neudělala to.
 
Je móda útočit na vládu a to zejména z těch stran, které samy nedokážou předložit žádný pozitivní program. Ve srovnání s jinými zeměmi, kde vlády spolupracují s opozicí, je naše opozice pouze skupinou křiklounů, která nedokáže navrhnout nic pozitivního.
 
Mnohé naděje se, jak jste zmínil, upínají k očkování, které pomalu začíná být distribuováno. Nezměnil jste názor v tom, že se nenecháte očkovat veřejně?
 

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Ne, nevidím důvod, proč bych to dělal. Nechám se očkovat jako každý jiný občan a pokorně počkám, až se nechají očkovat zdravotníci a další členové integrovaného záchranného systému.
 
Ptám se i proto, že mezi určitou částí obyvatelstva panuje vůči vakcíně silná nedůvěra či různé konspirační teorie. Veřejným očkováním byste jistě tyto obavy částečně tlumil...
 
Právě proto se očkovat nechám, ale nevidím důvod, proč bych médiím dával příležitost k televizním eskapádám.
 
Co vůbec říkáte na ty často až šílené konspirační teorie třeba v tom, že vakcína obsahuje čipy a podobné blbosti?
 
V každé společnosti máte určité procento bláznů. Ti blázni jsou i zde a nejlepším lékem je ignorovat je.

 
Dovedete si představit, co by se dělo, kdyby vakcína nezabrala?
 
Vakcíny zatím zabíraly vždy. Ať už to bylo u dětské obrny nebo například u neštovic. A kdyby nezabral jeden typ vakcíny, máme na výběr několik dalších.
 
Počátkem letošního roku panovala všeobecně dobrá nálada, ekonomický růst pokračoval, lidé bohatli. Teď je všechno jinak. Jak byste odhadl dobu na postupné ozdravení společnosti a ekonomiky? Rok, dva, pět nebo deset let?
 
Myslím si, že stačí dva roky.
 
Na závěr, jaký vzkaz byste čtenářům PL a občanům poslal? 
 
Především bych chtěl popřát ParlamentnímListům.cz, aby vytrvaly a nenechaly se otrávit různými útoky na jejich adresu. Pokud mě požádají o rozhovor, vždy jim rád vyhovím. A to je odpověď na vaši otázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…