Ostrý liberecký politik: Už na podzim chce vymést korupci z radnice

29.06.2014 21:25

ROZHOVOR Jan Korytář, bývalý primátor města Liberec a současný zastupitel v Libereci, pro ParlamentíListy.cz řekl, kde vidí problémy v neziskovém sektoru, o rekonstrukci městských lázní, ale také o Babišově ANO.

Ostrý liberecký politik: Už na podzim chce vymést korupci z radnice
Foto: archiv strany / FB
Popisek: Ohlédnutí za kampaní Změny pro Liberec s Janem Korytářem v čele

V současné době působíte jako zastupitel v Liberci, máte zkušenosti i jako primátor města. Budete v podzimních komunálních volbách kandidovat na pozici primátora?

Ano, budu a věřím, že se s podporou veřejnosti do této funkce vrátím a spolu se mnou i Změna pro Liberec, který již vyhrála minulé komunální volby, dohodou ODS a ČSSD byla ale z vedení města po pěti měsících vyšachována. Věřím, že na podzim chobotnici, co ovládala a ovládá naše město, definitivně odstavíme od moci.

Vaše srdce bije pro politické hnutí Změna, kde zastáváte funkci předsedy. S jakým programem se tedy budete snažit oslovit voliče v blížících se komunálních volbách?

Moje srdce bije pro mnoho lidí, věcí a projektů, nejen pro Změnu :-). Náš program má stále stejné pilíře - aktivní boj proti korupci, větší zapojení veřejnosti do rozhodování, udržitelný rozvoj města včetně územního plánování, nová hřiště a parky. Není to nic složitého, jde o to efektivně využívat veřejné finance a snažit se o to, aby se ve městě dobře žilo všem, nejen těm vyvoleným. Během uplynulých třech měsíců jsme s kolegy uspořádali téměř třicet besed v jednotlivých čtvrtích města, takže mám dost podrobný přehled i o tom, co trápí občany našeho města a co bude potřeba změnit, od chybějících chodníků, přes špatnou komunikaci vedení města až po rozbité zastávky MHD. 

Rovněž působíte jako předseda protikorupční komise Libereckého kraje. Jaký je podle Vás nejúčinnější postup v boji proti korupci?

Není jeden postup, musí jich být celá paleta. Včetně vyváženého poměru prevence a represe. Bohužel, v České republice se poměrně dost udělalo v oblasti prevence, jsou zde strategie, zákony a vyhlášky, když ale není dostatečná kapacita na to si jejich dodržování také vynutit, prohřešky trestat, vychází to pak někdy trochu naprázdno. Osobně vidím největší problém v tom, že ani protikorupční policie ani neziskové organizace nemají dost kapacit na odhalování těch nejskrytějších, sofistikovaných a objemově největších forem korupce. Myslím, že to není náhoda, ale důsledek politické nevůle, že např. na protikorupční dotace z evropských dotací často nedosáhnou neziskové organizace, které se touto činností dlouhodobě zabývají, ale naopak různé agentury, které pak připravují za nemalé peníze různé strategie do šuplíků či školení. Účinný boj proti korupci vyžaduje čas, lidi, peníze a politickou podporu. Dokud se to nezmění, bude veřejnost stále tahat za kratší konec.

Jaký je Váš názor na neziskové organizace? Myslíte si, že jejich podpora ze strany státu je dostatečná?

Sám jsem v čele jedné stál sedmnáct let a znám mnoho dalších, takže veskrze pozitivní. Jsou důležitou součástí společnosti.  I mezi neziskovými organizace se najdou takové, které jsou založené jen za účelem čerpání zejména evropských dotací, ty ale většinou nejsou moc známe. Podpora ze strany státu dostatečná není v žádném případě, znám podmínky, za kterých pracují lidé v mnoha neziskovkách a v politice jsem mimo jiné proto, že bych chtěl tuto situaci zlepšit. 

Neustále se řeší problém s čerpáním evropských dotací. Jaké je podle Vás optimální řešení, aby se k nim dostávala menší města a neziskové organizace?

Není to tak složité, ale musela by k tomu být vůle. Stačilo by zjednodušit administrativní složitost, vytvořit státní fond na předfinancování projektů pro žadatele, kteří nemají dostatečnou finanční kapacitu nebo více používat zálohové platby. Zejména je ale potřeba celý proces zjednodušit a do přípravy nových dotačních titulů více zapojit i zástupce menších obcí a neziskovek, aby se k tomu mohli včas vyjádřit. Je zajímavé, že to,co dobře umějí některé české nadace, zvládají mnohem  hůře mnohem početnější ministerstva. Pokud by to bylo na mně, rozdělovat bych mnohem více eurodotací přes české nadace, které se to již za roky, co tuto činnost dělají, dobře naučily.

V čem spatřujete největší výhody a naopak nevýhody Liberce?

Předností má Liberec celou řadu, od polohy mezi Jizerkami a Ještědem, přes dobré sportovní zázemí, krásné přírodní okolí včetně historických památek až po skladbu obyvatel s nemalým podílem aktivních, schopných, podnikavých a chytrých lidí. Bohužel, někteří z těch výše uvedených využili svých schopností i k tomu, že Liberec tíží více než dvoumiliardový dluh, zastavený majetek, na který není možné čerpat evropské dotace. Ani současné složení vedení Liberce zcela neodpovídá výše uvedené charakteristice obyvatel našeho města. Ale všechno je možné změnit, takže jsem stále optimistou

Vybudoval jste ekologickou organizaci Čmelák. Co Vás vedlo k její založení?

Osobní potřeba aktivně chránit přírodu, pomoci Jizerským horám, pěstovat a sázet ohrožené druhy dřevin a obecně pracovat se sympatickými a slušnými lidmi na věcech,  které mají hlubší a dlouhodobější smysl. Byl to částečně osud, částečně poslání, dalo by se říct "moje cesta". Je příjemné vidět dnes již mnohametrové jilmy, zachráněnou louku s orchidejemi nebo nové tůně vybudované pro chráněné druhy rostlin a živočichů, které jsou součástí přírodního parku, přístupného i lidem i když to stálo velké úsilí. Ale jak říká klasik. "Mě to baví".

Revitalizace Městských lázní Liberec získala Národní cenu za architekturu, odvážná přestavba lázní v galerii ohromila odbornou veřejnost. Jak hodnotíte projekt vy? Byly investice města do projektu správním krokem?

Architektonickou cenu je nutné respektovat a ocenit, investice města do obnovy této budovy byla správným krokem, moje výhrada k tomu, že celá zakázka byla cca o 50 milionů korun předražená a veřejná zakázka zmanipulovaná, ale trvá. 

V minulosti byla Vaše osoba spojována s osobou současného vicepremiéra a ministra financí, Andreje Babiše. Myslíte si, že Vaše schůzky nějak ovlivní úspěch ve volbách?

Myslím, že ne, v komunálních volbách řeší občané myslím jiné věci, než kdo se s kým sešel a věřím, že ocení moji i kolegů ze Změny pro Liberec dlouholetou aktivní opoziční práci v našem městě. Lidé volí ty, v koho mají důvěru.

Sledujete aktivity hnutí ANO?

Podobně jako jiných stran, v současné době se plně soustředím na komunální volby v Liberci. Myslím ale, že toto hnutí může mít problém s tím, že se s úspěchem pana Babiše sveze i nemálo kariéristů, co chápou ANO zejména jako šanci, jak se dostat k funkcím, moci a penězům. Osobně jsem velmi zvědavý na komunální volby, na kolik bude rozhodovat image Andreje Babiše a na kolik osobní kvality kandidátů ANO v jednotlivých městech.

Jaký je Váš názor na Jana Kasla, který v Praze prvně komunikoval s TOP09, poté s ANO, se kterým se však také rozešel?

Těžko říci, znám ho jen z médií, možná se řídil podle hesla "dvakrát měř, jednou řež". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…