Ostrý senátor, který opustil ČSSD: Sobotka je Babišova sekretářka

20.07.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Křeslo premiéra si Bohuslav Sobotka vykoupil „zapomenutím“ na úpravu zákona o církevních restitucích, ignorací lustračního zákona, neodvolatelností ministryně spravedlnosti Válkové a spoustou dalších ústupků, míní senátor Vladimír Dryml.

Ostrý senátor, který opustil ČSSD: Sobotka je Babišova sekretářka
Foto: hns
Popisek: Vladimír Dryml v půlnočním rozhovoru

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Budete i letos kandidovat, pane senátore?

Kandidaturu do Senátu jsem dlouho zvažoval, nakonec jsem rozhodl pokusit se pozici senátora obhájit na přání některých nespokojených občanů, kteří mne stále oslovují, především v souvislosti se současným stavem českého zdravotnictví. Situace je zcela jiná než před šesti lety, sám jsem zvědavý, jak letošní volby dopadnou, zda přetrvá nadvláda ČSSD, a jaké důsledky bude mít nástup nových stran a podivných hnutí na politickou scénu.

Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v horní komoře Parlamentu?

Kdybych měl bilancovat nad svým působením, určitě bych musel přiznat, že mi Senát ČR přinesl mnoho zkušeností i informací ze zákulisí, které mi často přinesly znechucení z některých politických stran ignorujících názory i finanční možnosti většiny občanů. Protože jsem chirurg, byl jsem vždy zvyklý říkat svůj názor, bez ohledu na mínění veřejnosti, protože ve zdravotnictví lidé pracují podle svého nejlepšího svědomí. Politika je v tomto jiná, své postupy musíte nejdříve „obchodovat“ s ostatními, žádná myšlenka není dobrá, nebo špatná, existují pouze myšlenky, které jsou pro ostatní senátory a především pro politické sekretariáty a politické kmotry užitečné. Většina senátorů ani některé zákony nečte a hlasují jako ovce.

Je něco, co byste chtěl vyzdvihnout?

Především jsem sehnal potřebný počet podpisů pro kandidaturu Miloše Zemana v prezidentských volbách a na jeho přání jsem následně založil senátorský klub SPOZ-KSČM-Severočech. Co se týče dalších aktivit, vždy jsem hlasoval podle svého přesvědčení, nikdy jsem nezvedl ruku kvůli nějaké politické dohodě, řekl jsem nahlas, co jsem chtěl, i když to nebylo pro ostatní pohodlné. Konkrétními problémy svých voličů jsem se zabýval, kdykoliv mne požádali o pomoc, byl jsem jedním z iniciátorů stížnosti pro Ústavní soud na zrušení zákona o církevních restitucích, angažuji se v novele zákona o sociálním bydlení a družstevních bytech, žádal jsem změnu zákona o exekutorech, ve zdravotnictví jsem tvrdě vystupoval proti návrhům bývalého ministra Leoše Hegera, které měly vést k postupné privatizaci státního zdravotnictví, angažuji se aktivně jako člen výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, jako člen energetického podvýboru spolupracuji na zákazu těžby břidlicového plynu na území České republiky, dále protestuji proti vysokým dotacím na fotovoltaiku.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Česká povaha je charakteristická tím, že zkritizuje prakticky cokoliv. Kdyby se Senát ČR zrušil, budou lidé chodit a stěžovat si, že veškeré pravomoci rozhodování o zákonech má jenom Poslanecká sněmovna, přijde mi tedy skoro zbytečné vyvracet současné názory na zbytečnost Senátu ČR. Kdybych měl svým voličům vysvětlit pragmaticky, proč nezrušit Senát, asi bych se odvolal na to, že po 25 letech je poměrně brzy na další změnu politického systému, a pokud má být naše země jednou stabilní, nemůže stále dokola měnit svou Ústavu a politické uspořádání.

Kdo si myslíte, že bude absolutním vítězem letošních komunálních a senátních voleb?

Určitě hnutí ANO, protože jejich populistická rétorika vyhovuje většině národa, program je přitom neprůhledný, upravitelný na míru pravicovým i levicovým voličům. Nejsem žádným fanouškem nových stran, ale když se ohlédnu do posledních let, je dobře, že se alespoň tradiční konzervativní strany musí více snažit, protože cítí tvrdou konkurenci. Výrazný úspěch by mohla mít také KDU-ČSL, i přes prosazení církevních restitucí, naopak ČSSD sklidí zaslouženě za slabého premiéra Sobotku minusové body.

Navážu-li na vaše poslední slova, mohl byste se k premiérovi vyjádřit více?

Křeslo premiéra si Bohuslav Sobotka vykoupil „zapomenutím“ na úpravu zákona o církevních restitucích, ignorací lustračního zákona, neodvolatelností ministryně spravedlnosti Válkové a spoustou dalších ústupků. Pan Sobotka je sice předsedou vlády, ovšem reálně působí spíše jako sekretářka ministra financí Andreje Babiše. Kdykoliv dojde k debatě mezi koaličními partnery, stačí vyslovit nahlas slova „předčasné volby“, a v ten moment je ČSSD na ústupu, plně podporující názory hnutí ANO.

Co si myslíte o současném ministrovi financí?

Současný ministr financí Andrej Babiš zatím předvádí takový strečink. Myslím si o něm, že je to česko-slovenský Berlusconi, nedovedu si ale představit na Slovensku ve vládě českého ministra financí tak silně napojeného na dotace EU. Nicméně to nemyslím hanlivě, taková osobnost na politické scéně dosud chyběla. Co se týče celkově Ministerstva financí, úspěchy ministrů lze velmi snadno změřit v číslech, co za státní peníze jejich vlády předvedly za výkon, jak zvyšovaly daně občanům a podnikatelům a okrádali důchodce.

Jak hodnotíte současného prezidenta Zemana?

Pan prezident Zeman je dobrý řečník a jeho projevy mě vždycky pobaví. Co se týče politiky, je někdy až příliš aktivní, občas si však počíná jako slon v porcelánu. Rovněž jeho znalosti v některých oborech svědčí pro neschopnost a neznalost jeho poradců a rádců. Myslím si ovšem, že ještě sehraje v české politice důležitou roli, až dojde k pádu vládní koalice, která 4 roky funkčního období určitě nevydrží.

Jaké problémy podle Vás Českou republiku trápí nejvíc?

Českou republiku trápí především pasivní přístup občanů  k politice. Stále volí dokola zkorumpované, ale disciplinované straníky, kteří se řídí příkazy politických kmotrů. To platí napříč současným politickým spektrem. Nazývám je dojiči systému. Volební účast je stále více mizerná, evropské volby byly velkou ostudou v celé EU. Bohužel lidé stále nechápou, že takto náš politický systém nefunguje a že když nejsou aktivními voliči, není potom vhodné kritizovat zvolené strany. Jak má potom fungovat ministerstvo dopravy, zdravotnictví, zemědělství, když lidé nečtou volební programy stran a nezajímají se, jestli strana své předvolební sliby plní. Mohu říci, že například jako ředitel nemocnice řeším stejně jako většina zdravotníků problémy mezi záchrannými službami a personálem nemocnic. Několikrát jsem osobně vyzýval ministra Svatopluka Němečka, aby ministerstvo zajistilo jasné směrnice, což zůstalo zcela bez odezvy a doplácí na to pacienti. Ovšem většina stejně bude volit ČSSD.

Co byste ještě chtěl v Senátu stihnout?

Neexistuje nic zásadního, co bych zatím nestihnul. Za posledních 6 let si troufám říci, že jsem se stal jedním z nejvýraznějších členů Senátu ČR. Možná jsou moje názory kontroverzní, mám za sebou také několik mediálních štvanic, nicméně zároveň se mi podařilo ukázat na některé problémy, o kterých by se nikdy nemluvilo, kdybych s veškerým nasazením, a často i velkou odvahou na rozdíl od ostatních senátorů, neupozornil na věci, které se většinou voličům tají. A to i za cenu, že jsem byl několikrát diskreditován, naposledy veřejným odsouzením za rasový přestupek, když jsem požadoval dodržování českých zákonů.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

reklama

autor: Markéta Grušáková

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…