Paroubek účtuje: Za přílivem nelegálního alkoholu do obchodů stojí i Langer

22.09.2012 8:50

Podle předsedy NS-LEV21 Jiřího Paroubka šlo současné kauze s metylalkoholem předejít. Došlo ale k řadě chybných rozhodnutí předchozích vlád. Mezi nimi například nezavedení registračních pokladen, zrušení finanční policie na popud exministra vnitra Ivana Langera a dalším.

Paroubek účtuje: Za přílivem nelegálního alkoholu do obchodů stojí i Langer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Také on se jako předseda ČSSD dopouštěl podle některých politologů chyb svou prudkou povahou a temperamentním projevem, za který byl nezřídka kritizován. Poté, co byl do vazby odvezen David Rath, patří ale Jiří Paroubek k vymírajícímu druhu dynamických parlamentních rétorů, kteří prý dokáží zaujmout.

Jakých největších chyb se dopustila pravicová vláda?

Největší chyby udělala v hospodářské oblasti, v politice jako takové, a samozřejmě i v politice sociální. Pravice se snaží destruovat veřejné služby v touze uspořit peníze z veřejných výdajů, což dávají do souladu se snižováním daní, které je samozřejmě výhodné pro vysoko příjmové skupiny. Takže to jsou chyby, ke kterým došlo, navíc s tím, že v závěru roku 2008 dopadla světová hospodářská krize. Proto ten dopad na českou ekonomiku a českou společnost je podstatně větší, než na okolní země.

Jsme tak dnes v hospodářském poklesu, stát nemá na výdaje v mnoha oblastech, snižuje se rozsah veřejných služeb, zvyšuje se finanční spoluúčast občanů ve veřejných službách, počínaje zdravotnictvím. A to bez ohledu na společenskou realitu, kde 10 procent lidí je pod hranicí chudoby, což je jeden milion lidí, další 4 – 5 milionů lidí jsou lidé s minimálními finančními rezervami, v rozsahu jednoho až dvou měsíčních příjmů. U důchodců se jedná o 10 – 20 tisíc korun ročně. A to je samozřejmě špatné.

Shrnu-li to, tato vláda je po všech stránkách špatnou vládou. Ona vlastně ani neumí vládnout. Obě ty dvě pravicové vlády de facto po dvou letech zjistily, že nemají většinu v Poslanecké sněmovně, takže se potácejí od hlasování ke hlasování. Nečasovu vládu to v nejbližší době čeká. Myslím, že uvidíme, co bude po krajských volbách do zastupitelstev a do Senátu, které jak myslím, dopadnou pro pravicovou koalici tragicky.

Zemí nyní hýbe kauza s metanolem, vnímáte to jako další posun ke konci pravicové vlády?

Právě tady se projevilo omezování veřejných služeb. Je podivná představa pravicového ministra zdravotnictví, že hygienická služba se může změnit na nějakou epidemiologickou stanici, tj., že nemá žádné funkce, které by souvisely s ochranou života a zdraví občanů. Špatné bylo i rozhodnutí předchozí vlády zrušit finanční policii, což se stalo už před pěti lety na popud tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Za špatné rozhodnutí považuji i pokyn osekat počty pracovníků v České obchodní inspekci, nedat kvalifikované pracovníky na činnost dohledu v lihovarech, nebo také berních úřadech, aby dohlíželi na obchod s lihovinami.

Pravicová vláda nese podle mne odpovědnost i za to, že byla zrušena možnost zavedení registračních pokladen, které by byly schopné zabránit přílivu nelegálního alkoholu do obchodů. Ovšem možná to byla hlavní příčina, proč se proti registračním elektronickým pokladnám strhla taková bouře. Protože v každé rozumné zemi toto funguje a v každé rozumné zemi je tímto regulován prodej, a chráněn zákazník i poctivý prodejce.

Myslíte, že tento stav bude i nadále přetrvávat?

Pravicová vláda, ať už Nečasova nebo Topolánkova, ono je to ostatně jedno, protože kromě Topolánka jsou všichni tehdejší protagonisté té předchozí vlády, tak tito lidé podle mne způsobili a zavinili, že je Česká republika dnes v hluboké politické krizi, že se dostala do krize ekonomické a do recese, což je myslím velmi názorná ukázka vládního neumětelství v její hospodářské politice.

Okolní země s různou mírou intenzity rostou, zatímco česká ekonomika klesá. V příštím roce velmi pravděpodobně klesne znova a tato vláda se vůbec nezabývá tím, že by přijala nějaká alespoň malá prorůstová opatření. Prostě tato vláda to vůbec necítí jako potřebu. Faktem je, že kdyby se teď uplatnila ona prorůstová opatření, tak by začala přinášet plody za rok a půl, za dva roky. Což už ovšem tuto vládu naprosto nezajímá. A že by chtěli pracovat pro Českou republiku nebo pro občany (směje se), tak to si myslím, že to není zrovna jejich styl.

Stoupají preference Zemanovců i NS-LEV21, klesají, byť postupně preference ČSSD. Kde se stala chyba?

Myslím, že je to do značné míry zákonitý proces. Pokud jde o stranu Miloše Zemana, tak u ní je důležité, že je Miloš Zeman prezidentským kandidátem, že je silným kandidátem, a že je silnějším kandidátem, než ten, kterého vysílá do boje ČSSD, což si myslím, sociální demokracii handicapuje. Miloš Zeman, ať už se to někomu líbí nebo ne, je prostě vidět.

Národní socialisté jsou ale pořád ještě stranou, která je v počátcích. Nicméně, jak ukazují některé průzkumy, zejména SANEPu, který má, řekl bych, nejmasivnější vzorek, tak máme přes 4 procenta, což už vůbec není špatné. Pokud jde ale konkrétně o příčiny poklesu ČSSD, je tu celá řada faktorů, které na to mají vliv. Jednak lidé v krajích cítí, že ČSSD, i když je lepší variantou než pravice, často s pravicí spolupracuje, jsou spjati s korupčními kauzami, a kromě toho v krajích ten rozvoj není tak rychlý, jak lidé třeba očekávali. A na centrální úrovni… no, když to vidím tady, jsou tu v rámci ČSSD dvě tři osobnosti, víc lidí není. Obávám se trochu, že lidé jako pan Bohuslav Sobotka a pan Lubomír Zaorálek prostě v poslední době nepracují. Ta jejich vystoupení jsou fádní, postrádají nápaditost, prostě chybí jim zajímaví řečníci stejně jako zajímavá rétorika. To, co dělají, je nezajímavá politika a nezajímavě ji prezentují. Možná, že sami to vnímají, jako že se snaží tu politiku dělat seriózně, ale zapomínají, že politika musí být především zajímavá pro lidi. Samozřejmě, že sociální demokracii poškodily některé ty kauzy, ale nejen ony .Velkou chybou pode mne je, že nejsou tak důraznou opozicí, jak by mohli a měli být.

Myslíte, že na vládní straně je to lepší?

ČSSD má velké štěstí, protože na straně pravice, s výjimkou ministra Kalouska, není vůbec žádný řečník. No…(lehké zaváhání) částečně možná i premiéra Nečase.

Nemáte pocit, že jedinými tvrdými kritiky zůstali komunisté, kteří suplují i za ČSSD?

Komunisté jsou schopni stahovat protestní hlasy, ale komunistické hlasy zatím doposud nebyly valorizovány, nikdy se nestaly součástí, byť nepřímo, nějaké vládní většiny. Mám za to, že nastává čas, kdy by se to mělo změnit. Nicméně, komunisté ale dobře vědí, že pokud se tak stane, začnou ztrácet vliv. Oni přestanou být onou protestní stranou a nastane proces, ne nepodobný tomu, který proběhl ve Francii. Po příchodu k moci prezidenta Mitterranda byli komunisté zapojeni do odpovědnosti. A jak to dopadlo? Po 20 letech působení komunisté ve Francii téměř neexistují…

Představme si hypotetickou situaci: je po předčasných volbách, na levé straně spektra jsou ČSSD, KSČM, Zemanovci a LEV21. Levice musí dát síly dohromady, aby měla nadpoloviční většinu. Byl byste za těchto okolností ochoten spojit síly i s komunisty?

Nevidím důvod, proč ne. Kdyby nebyly součástí vládní koalice, a oni se nechystají do ní vstoupit, tak proč by neměli podpořit menšinovou středo-levou vládu? Víte, v této souvislosti bych chtěl také zmínit, že pokud jde o podporu prezidentského kandidáta, budu podporovat takového, který nežvaní protiústavní nesmysly o tom, že nejmenuje vládu, nebo nepověří takového premiéra, který by se chtěl opírat o komunisty. To je prostě revize výsledků voleb, a to není role, která by příslušela prezidentovi. Není to Ludvík Napoleon Bonaparte, ale ústavní prezident, takže musí vycházet z ústavního systému. Proto pro mne nepřipadá v úvahu podpora lidí jako je Jan Fischer, nebo Vladimír Dlouhý, právě proto, že říkají takové nesmysly. Tím by totiž hned po volbách zadělali na novou ústavní krizi. Čím jsem si ale naprosto jist, že tato vláda, v žádné její podobě, ani její části, by v příští vládě rozhodně neměly být zastoupeny. Měla by se dát přednost jiné koncepci. No, a pak se uvidí.

Máte už svého favorita mezi prezidentskými kandidáty?

Myslím, že je ještě dost času. Středoleví kandidáti jsou zatím dva – Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. Pravda, u Miloše Zemana mi začalo v poslední době tak trochu vadit jeho koketování s Václavem Klausem i ODS, a naznačování modré strany, že ho vlastně budou volit… Nu, uvidíme, jak se to vyvine. Faktem je, že Jiří Dienstbier je zcela nepřipraven na tuto roli, a to je podle mne jednoznačná chyba ČSSD.

V kuloárech se rovněž proslýchá, že Jiřího Dienstbiera k prezidentské volbě dotlačil David Rath, protože potřeboval uvolnit prostor ve Středočeském kraji... Co o tom soudíte?

Nemyslím si to. Jiří Dienstbier je angažován v Praze, i když je senátorem za Kladno. Myslím, že ten vztah mezi Davidem Rathem a Jiřím Dienstbierem byl prostě praktickým politickým vztahem, politickým přátelstvím, takže takové konspirační teorie bych za tím asi nehledal.

A když byste si měl tipnout, kdy že budou volby do parlamentu?

Tak, zdálo se mi, že by mohly být co nejrychleji, ale přesněji to určitě budeme vědět tak dva, tři týdny po krajských volbách, které přispějí k rychlému rozkladu vládní koalice.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …