Pěsti, kameny, nože i střelné zbraně. Přibývá tu násilí, říká náš lékař v arabském světě. A vzkazuje: Držte se odporu proti migraci

01.08.2017 12:31

Stomatochirurg Petr Schütz již přes dvacet let pracuje jako lékař v Kuvajtu a před rokem v obsáhlém rozhovoru ParlamentníchListů.cz mimo jiné povyprávěl, jak se musel vypořádávat s muslimy, s jejich zvyky a s jejich náboženstvím. „Existuje mnoho specifik arabského světa, z nichž pro mne asi nejhůře stravitelný je zvyk vyhýbat se negativním sdělením,“ sdělil tehdy s tím, že velkou bolestí je u místních nedochvilnost. Kupříkladu na operačním sále si nemůže dojednat začátek výkonu na určitou hodinu s tím, že při jeho příchodu bude pacient připravený – nikdo si totiž neumí představit, že by on, jako lékař, mohl přijít včas. Na Schütze se nyní ParlamentníListy.cz obrátily s dotazy v souvislosti s úmrtím Češky Lenky v Egyptě...

Pěsti, kameny, nože i střelné zbraně. Přibývá tu násilí, říká náš lékař v arabském světě. A vzkazuje: Držte se odporu proti migraci
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Česko zasáhla zpráva o osudu šestatřicetileté Češky Lenky, kterou v Egyptě před pár dny na pláži pobodal útočník. Žena minulý týden v noci na čtvrtek umřela, přestože se na začátku tvrdilo, že její stav není vážný – útočník ji pobodal pouze na nohách a zádech. Později se ale její stav značně zhoršil a podlehla multiorgánovému selhání. Mnoho lidí v ČR se ale táže, co se mohlo stát a jak je možné, že to došlo tak daleko. Našel byste jako lékař nějaké vysvětlení?

Tuto otázku mohou kompetentně zodpovědět pouze naši lékaři, kteří byli podle informací dostupných na internetu přítomni v nemocnici, kde byla pacienka hospitalizována.

Nemá útok nožem v muslimské zemi nějaký jiný, skrytý význam? Stalo se něco podobného někdy v Kuvajtu, že by tam muslim takto tvrdě zaútočil proti Evropanům, zvláště Evropankám, které nejsou zahalené?

Nevím o žádném skrytém nebo symbolickém významu útoku nožem. Tady v Kuvajtu na sebe místní občané i expatrianti útočí tím, co je zrovna po ruce: pěsti, kameny, nože i střelné zbraně. Za posledních dvacet let se míra násilí ve zdejší společnosti podstatně zvýšila. V mé statistice obličejových traumat činilo násilí v devadesátých létech 7 procent, v posledních létech se to blíží k 15 procentům. K útokům proti Evropanům tu nedochází, nevím o žádném podobném případu. Pokud jde o zahalování, i mnohé muslimky, zejména Kuvajťanky, chodí nezahalené, občas dokonce i bez hidžábu. To by v Saudské Arábii nebo v Iránu neprošlo.

U nás se všeobecně tvrdí, že zdravotní péče v zemích, jako jsou Egypt, Tunisko či Turecko, neodpovídá západoevropským standardům. Zatímco kuvajtské zdravotnictví je vyspělé, tak v těchto zemích to jistě bude trochu jiné. S čím se může potýkat tamní zdravotnictví?

Nikdy jsem nebyl v Egyptě ani Tunisku... V Turecku jsem nikdy nenavštívil nemocnici, ale znám se s několika tureckými lékaři jak odtamtud, tak z odborných konferencí. Turečtí autoři také hojně publikují v odborných časopisech mé specializace. Turecko, myslím, patří v oblasti zdravotnictví do jiné ligy, než výše zmíněné země. V Kuvajtu je spousta egyptských lékařů velmi rozdílných kvalit,: od špičkových až po naprosto neschopné. Tuniské lékaře neznám žádné.



Jak jsem si přečetla v názorech čtenářů pod články o úmrtí Češky, mnozí mají za to, že třeba dostala v Hurghadě adekvátní lékařskou péči, ovšem nikdo neví, kdo a jak na ni a na její rány sahal nečistýma rukama. V této souvislosti se mi připomněla má předloňská dovolená v Tunisku, kde mi v hotelu v jídelně tamní personál přinášel příbor a sklenky zásadně tak, že je držel na straně, kterou se jí a pije. Copak tam není žádné povědomí o nějaké hygieně? Existují v těchto zemích – a třeba i v Kuvajtu – nějaké organizace, instituce, které by tamní hygienické normy hlídaly?

V Kuvajtu je v každém zdravotnickém zařízení „infection control department“. Procedury bránící přenosu infekcí jsou definované stejně jako v západních zemích, respektive jsou odtud převzaté. Záleží samozřejmě na jejich konzistentním dodržování a kontrole. Individuálním selháním ovšem nelze stoprocentně zabránit. Zde to zřejmě funguje dobře, u našich pacientů jsou pooperační infekční komplikace zcela výjimečné. Jako všude na světě, k takzvaným nozokomiálním infekcím dochází nejčastěji při delším pobytu na jednotce intenzívní péče. (Nozokomiální nákazy, zkráceně NN, jsou onemocnění exogenního nebo endogenní původu, která vznikají v příčinné souvislosti s hospitalizací pacientů v nemocničním zařízení – pozn. red.)

Evropský kontinent stále čelí obrovskému náporu migrantů ze zemí Blízkého východu, ale i z Afriky. Momentálně je velmi tristní situace v Itálii a kvůli tomu italská vláda EU žádá, aby jí EU od migrantů odpomohla a aby si země EU mezi sebe migranty přerozdělily. Naše vláda to však udělat nechce. Je to z vašeho pohledu fér?

Kontrola přeshraničního pohybu osob nepochybně patří k základním atributům fungujícího státu. Dokud EU nebude schopna zabránit masivnímu přílivu nelegálních migrantů a bude dokonce ilegální migraci usnadňovat, je podle mého názoru český přístup k problému naprosto legitimní.  

Dost často se říká, že migranti zdejší evropské sociální systémy jen zahltí, neboť mnoho z nich nebude mít perspektivu si najít práci, jelikož nejsou moc vzdělaní, a tak z jejich strany budou hrozit jen další a další násilné (teroristické) útoky na nás, na Evropany. Jak se na takovou interpretaci díváte?

Sola dosis facit venenum. To je výrok připisovaný Paracelsovi. Znamená to, že všechno je z podstaty jedovaté, záleží pouze na dávce.

Jak lidé v Kuvajtu přijímají zprávy o teroristických útocích v evropských městech – v Paříží, v Berlíně, v Nice, v Bruselu...? Co o to říkají?

To se v mé přítomnosti neřeší.  

Sledujete politické dění v České republice? Necelé tři měsíce před volbami to vypadá, že volby vyhraje hnutí ANO, přičemž jeho šéf, podnikatel, miliardář Andrej Babiš se musel pod tlakem politických oponentů vzdát křesla ministra financí a teď je navíc „proklepáván“ v Poslanecké sněmovně v rámci konkrétních odposlechů... Co o Babišovi soudíte? Volil byste jeho hnutí?

Než se vydám k volbám, prostuduju si pečlivě volební programy. To je myslím důležitější než osoby. Nicméně o ANO to asi tak úplně neplatí. Takže ANO ne!

Z rozhovoru s vámi před rokem soudím, že asi nebudete v prezidentské volbě volit Miloše Zemana. Nebo se mýlím? Co si o něm v zahraničním tisku přečtete?

Soudíte správně, mým kandidátem je profesor Jiří Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…