Petr Gazdík: Pokud by se Babiš rozhodl nesestavovat příští vládu, uvítal bych to a považoval toto rozhodnutí za velmi státnické

10.04.2018 17:05

ROZHOVOR „Pokud by to tak bylo, pak bych toto rozhodnutí Andreje Babiše uvítal a považoval ho za velmi státnické. Znamenalo by to, že Česká republika nemusí upadnout do chaosu a může tu být stabilní vláda, která konečně bude řešit problémy lidí, a ne jenom sama sebe,“ okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda STAN Petr Gazdík možnost, že by se Babiš rozhodl nesestavovat příští vládu. „Starostové a nezávislí jsou vždy připraveni bavit se a jednat. Nicméně máme jasné podmínky – že ve vládě nebude žádná stíhaná osoba, nebude se opírat o podporu extremistických stran a zachová svoji euroatlantickou orientaci a demokratické směřování,“ vysvětlil.

Petr Gazdík: Pokud by se Babiš rozhodl nesestavovat příští vládu, uvítal bych to a považoval toto rozhodnutí za velmi státnické
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

Proč podle vás krachla jednání mezi ANO a ČSSD?

Spíše to je otázka pro ty dva. Co o tom vím z médií, tak pro neústupnost premiéra Babiše. ČSSD měla jasnou podmínku, že ve vládě nemá být stíhaná osoba. Pokud by ji hnutí ANO neakceptovalo, dala si ČSSD podmínku, že chce Ministerstvo vnitra nebo financí. Tomu také nebylo vyhověno. Prostě se nedohodli. Z mého pohledu to bylo kvůli neústupnosti hnutí ANO.

Hnutí ANO nabízelo ČSSD místo Ministerstva vnitra resort spravedlnosti, pod který spadají i státní zástupci. To by nebyla adekvátní náhrada za vnitro?

Omlouvám se, nejsem schopen na to odpovídat. Nebyl jsem u těch jednání, neznám žádné další podrobnosti. Pouze ty, které znám z médií.

Premiér Babiš uvedl v rozhovoru pro LN, že nemusí novou vládu sestavovat on sám. V případě, že si to bude přát prezident, se prý podvolí a poslechne ho. Myslí to vážně?

Pokud by to tak bylo, pak bych toto rozhodnutí Andreje Babiše uvítal a považoval ho za velmi státnické. Znamenalo by to, že Česká republika nemusí upadnout do chaosu a může tu být stabilní vláda, která konečně bude řešit problémy lidí, a ne jenom sama sebe, jestli bude existovat, nebo ne, dostane důvěru, či nedostane.

Anketa

Kdybyste byli na místě Zemana, vynadali byste dnes Babišovi za výsledek jeho snahy sestavit vládu?

16%
84%
hlasovalo: 3399 lidí

Odblokoval by tím Babiš politickou situaci? Jak by zareagovali Starostové a nezávislí, pokud by Babiš nebyl avizovaným premiérem příští vlády?

Starostové a nezávislí jsou vždy připraveni bavit se a jednat. Jednali jsme s hnutím ANO i ve stávající sestavě. Nicméně máme jasné podmínky, ze kterých nemůžeme slevit. Ty jsou, že ve vládě nebude žádná stíhaná osoba, že se vláda nebude opírat o podporu extremistických stran a že zachová svoji euroatlantickou orientaci a demokratické směřování.

Těmi extremistickými stranami myslíte SPD a KSČM?

Jste velmi bystrý, pane redaktore.

V Maďarsku opět vyhrál Viktor Orbán a strana Fidesz, zase s ústavní většinou. O čem to svědčí? Řekl jste při komentáři k maďarským volbám, že ve střední Evropě je poptávka po vládě silné ruky? Proč tomu tak je?

Je to jakýsi postkomunistický syndrom, nešťastná devadesátá léta alespoň u nás, desítky médií, kdy občan neví, čemu vlastně věřit. Jak to ve skutečnosti je, kdo hraje jaké hry. Způsobuje to celkovou naštvanost a nespokojenost spolu s vyvoláváním strachu z globálních hrozeb, jako je uprchlická krize, nebo obnovení nové studené války. Chápu, že poptávka po vládě silné ruky tady je, protože někteří lidé si myslí, že vláda silné ruky to zastaví, a jsou ochotni se vzdát i části občanských svobod. Což demokratické volby umožňují. To je dobře, ať se každý rozhodne, jak chce. Já bych se však občanských svobod vzdávat rozhodně nechtěl.

Myslíte, že o takovém vítězství, jakého dosáhl opakovaně Viktor Orbán, sní Andrej Babiš, když náhodou spí...

Současná situace je pro Andreje Babiše velmi obtížná a nemyslím si, že by chtěl být třikrát po sobě premiérem.

Spíše jsem myslel to výrazné vítězství ve volbách?

O výrazném vítězství sní každá politická strana.

Samozřejmě. To je logické. Ale není jeho skrytou strategií, že o vládě jedná jen naoko, aby nakonec přeci jen byly předčasné volby, kde by uspěl ještě více, a mohl vládnout sám?

To je samozřejmě možné, ale současné průzkumy veřejného mínění mu k tomu nenahrávají. Jak jsem si všiml, podpora ANO mírně klesá. Naposledy Theresa Mayová o něčem takovém snila, a nedopadlo to tak, jak si představovala.

Ona cesta k předčasným volbám také není zrovna jednoduchá...

To je jedna věc. Druhou však je, že předčasné volby stojí tři čtvrtě miliardy. Kvůli tomu, že jeden člověk si za každou cenu přeje být premiérem, přestože je trestně stíhán, kvůli tomu národ zaplatí tři čtvrtě miliardy s nejistým výsledkem? S tím, že to může dopadnout, tak jak je to teď, nebo ještě horší chaotická situace? To přeci zodpovědný politik chtít nemůže.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…