Petr Mach (Svobodní): Po volbách rezignuji na mandát předsedy strany

13.10.2017 11:43

Lithium je cenná surovina a pokud existuje šance na šetrnou těžbu, bylo by nejlepší po volbách právo těžby vydražit a dát jej nejvyšší nabídce. Bez ohledu na to, jestli ministr teď s nějakou firmou podepsal nějaké memorandum, konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Svobodných Petr Mach. Svěřil se nám také, jak hodnotí předvolební kampaň a z čeho má největší obavy. Prozradil, za jakých podmínek by strana vstoupila do vlády. A nejen to…

Petr Mach (Svobodní): Po volbách rezignuji na mandát předsedy strany
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach na Václavském náměstí při oslavách 28. října

Jaké jsou vaše pocity z předvolební kampaně? Je něco, co vás zaskočilo, překvapilo či šokovalo?

Trávím od září celé dny na kampani. Když nejsem v debatách nebo nedávám rozhovory, jsem na besedách nebo rozdávám letáky u našich předvolebních stánků na ulici. Ze setkávání s občany mám velmi příjemné pocity, přichází za námi stále více lidí, kteří říkají, že budou volit Svobodné. To mi dělá radost. S žádnými incidenty nebo neférovým přístupem ze strany politických konkurentů jsem se nesetkal.

Andrej Babiš odmítl poslední předvolební debatu v České televizi a utká se mezi čtyřma očima s Lubomírem Zaorálkem na Nově. Proč tak podle vás učinil, a je to dobrý tah?

Debata pouze s lídrem druhé nejsilnější strany je pro Babiše určitě atraktivnější. Také bych to asi udělal, být v jeho pozici.

Jak byste celkově hodnotil roli médií v předvolební kampani? Pokud se podíváme například na předvolební debaty v již zmíněné České televizi, na rozdíl od SPO, SPD, SZ či Pirátů v nich Svobodní v hlavním vysílacím čase zastoupeni nejsou, byť podle průzkumů jsou jejich preference podobné. Co vy na to?

Je mi líto, že Svobodní nezískali pozvání do televizních debat. Ale naštěstí televize už dnes nemají takovou převahu jako dřív. Existují naštěstí různá internetová média, ve kterých můžeme své postoje říkat.  



Svobodní jsou pravicově orientovaná liberálně konzervativní politická strana. Pravici volí tradičně hlavně podnikatelé a živnostníci. Neobáváte se, že mnohé z nich může od volby strany odradit váš postoj k EU? Přeci jen česká ekonomika je s tou evropskou úzce provázána a český export do zemí v EU roste. Nebude tak řada podnikatelů váš názor na vystoupení z EU považovat za pro nás nevýhodný? Nelze totiž dopředu zaručit, jaké podmínky by se pro Česko v případě vystoupení podařilo vyjednat.

Nikdo asi nebude souhlasit s programem své oblíbené politické strany na sto procent. Kdo souhlasí s naší vizí nízkých daní a současně má k EU smířlivější postoj, nám myšlenku na referendum o EU může odpustit. Všechny ale ubezpečuji, že pro Svobodné je volný mezinárodní obchod základním pilířem programu. Nepovedeme nikdy naši zemi do izolace a vždy budeme hledat takové uspořádání, ve kterém budou naše firmy moci se zbytkem Evropy volně obchodovat, ať už je to EFTA, dohoda o Evropském hospodářském prostoru, dohoda WTO a jiné. 

Šli byste do vlády se stranou, která má na naše setrvání v EU jiný názor než vy, nebo to pro vás není to nejdůležitější?

Většina stran asi nesdílí naši představu o EU, takže těžko asi tuto myšlenku na vypsání referenda o EU prosadíme do koaliční dohody. Budu ale spokojen, i když „jen“ zavážeme vládu, aby vyjednala výjimku z eura a ze společné migrační politiky EU. A pokud jde o referendum – nám stačí, když ostatní strany dodrží své dávné sliby ohledně zákona o celostátním referendu, a pak budeme moci sbírat podpisy za referendum podle našich představ i mimo koaliční dohodu.

Volby pro ODS a TOP skončily v roce 2013 volebním debaklem. Nedomníváte se, že Svobodní tehdy propásli svou příležitost? Poučili jste se z předchozího neúspěchu?

Vše má svůj čas. Tehdy jsme dělali volební kampaň s minimálním rozpočtem, stokrát menším než měly ostatní strany. Zisk 2,5 procenta hlasů nám tehdy vynesl 12 milionů korun ze státního rozpočtu, a i díky tomu jsme pak uspěli rok na to v eurovolbách. Mandát v Evropském parlamentu nám zas umožnil říkat naše názory hlasitěji a získat další příznivce. Prostě postupujeme systematicky, krok za krokem, ke kýženému vstupu do Poslanecké sněmovny a těžko jsme před 4 lety mohli být viditelnější.

Nyní jste se rozhodl před našimi parlamentními volbami rezignovat na svůj mandát v Evropském parlamentu, což není u nás obvyklý krok. Naopak řada politiků sedí i po svém zvolení na více židlích zároveň. Zvažoval jste své rozhodnutí dlouho a ocenili podle vás váš krok občané?

Zvažoval jsem všechna pro a proti. Rozhodl jsem se definitivně až na konci minulého roku. Z mnoha reakcí tuším, že to bylo správné rozhodnutí a věřím, že to voliči ocení a Svobodní díky tomuto kroku překonají potřebných pět procent a vstoupí do Poslanecké sněmovny.

Stranu svobodných občanů vedete od jejího vzniku. Podmiňujete své setrvání v čele úspěchem ve volbách?

Předseda strany není honorovaná funkce. Je to jen práce a odpovědnost. Celé předsednictvo bude po volbách každopádně rezignovat, ať volby dopadnou jakkoliv, to nám ukládají naše stanovy. Otázka je tedy jen, zda bych znovu na předsedu kandidoval, nebo ne. Moje myšlenky jsou ale teď upřeny jen na volby a nejsem schopen myslet na nic, co bude po 21. říjnu.

Jak hodnotíte memorandum, podepsané ministrem průmyslu Jiřím Havlíčkem (ČSSD) se zahraniční těžařskou firmou – australskou European Metals Holdings (EMH) –, které podepsal 17 dní před volbami bez vědomí vlády?

Nepovažujeme takové memorandum za nikterak závazné. Není to smlouva, ani zákon. Lithium je cenná surovina a pokud existuje šance na šetrnou těžbu, bylo by podle Svobodných nejlepší po volbách právo těžby vydražit a dát jej nejvyšší nabídce – bez ohledu na to, jestli ministr teď s nějakou firmou podepsal nějaké memorandum.

Jaké je podle vás největší reálné nebezpečí, které by mohlo vzejít z výsledku voleb?

Bál bych se vzniku vlády jedné strany. Stát je dnes již příliš mocné monstrum, které ovládá a sleduje životy občanů a nepřál bych si výsledek, který by panu Babišovi dal na čtyři roky absolutní moc nad tímto monstrem. Potřebujeme různé protiváhy, aby byl státní „Leviathan“ držen na uzdě.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Vážím si voličů, kteří volí podle sebe, místo aby volili podle ostatních – podle průzkumů. Prosím o hlas všechny, kterým je politika Svobodných sympatická. Jde nám o každý hlas a bojujeme za to, aby myšlenky, které od počátku hájíme, byly v Poslanecké sněmovně zastoupené.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…