Pomůže chudým důchodcům z dluhů. A skončí s půjčkami na dovolenou a Vánoce, hájí expert Člověka v tísni návrh Senátu. A voliči Zemana, SPD a KSČM, má něco pro vás

22.01.2019 9:21 | Zprávy

ROZHOVOR Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni se pro ParlamentníListy.cz rozhovořil o problému exekucí. Tento týden se Sněmovna chystá hlasovat o novele insolvenčního zákona, kterou jí vrátil Senát. Novela by mohla přinést jednodušší oddlužení u lidí, kteří spadli do dluhové pasti. „Často jde o důsledek nemravných pravidel, která pro oblast poskytování úvěrů a vymáhání dluhů po desetiletí platila,“ vysvětluje Hůle z Člověka v tísni, podle kterého se podařilo vymahačům dluhů ohnout celý systém tak, aby vyhovoval jejich potřebám.

Pomůže chudým důchodcům z dluhů. A skončí s půjčkami na dovolenou a Vánoce, hájí expert Člověka v tísni návrh Senátu. A voliči Zemana, SPD a KSČM, má něco pro vás
Foto: Repro ČT24
Popisek: Daniel Hůle z Člověka v tísni

V jakém stavu je naše společnost? V Česku je takřka 900 tisíc lidí v exekučním řízení, spousta dalších je jen těsně nad dluhovou propastí. Exekučních řízení je vedeno skoro 5 milionů. Čtvrtina lidí nemá peníze na týdenní dovolenou. Je to špatné, nebo mají sousední země ještě horší problémy?

Jednoznačně je to špatně. I v jiných zemích bývá občas nápad exekucí relativně vysoký, ale jde o rychlá řízení, kdy je dluh zaplacen a řízení rychle ukončeno. V Česku je specifická situace v kumulování nesplatitelných dluhů. Navíc jen 4 % nových exekucí je zahajováno vůči lidem, kteří žádnou exekuci nemají, což nedává novým věřitelům velkou šanci na splacení.

Půl milionu lidí má na krku tři a více exekucí. O jaké lidi jde? Je to tak, že tito lidé prostě „nabalují“ jeden dluh na druhý a jsou v oné dluhové spirále, ze které se dá jen velmi těžko uniknout?

Většinou ano. Tito lidé jsou v dlouhodobém deficitu a nárůst jejich úroků a sankcí neumožňuje dluh splatit. Často jde o důsledek nemravných pravidel, která pro oblast poskytování úvěrů a vymáhání dluhů po desetiletí platila.

Za pouhé čtyři roky narostl procentuální podíl dlužníků, kteří mají 10 a více exekucí takřka pětinásobně. Kde hledat příčinu?

V neustálém zahušťování situace exekvovaných. Exekuce postupně vede k nemožnosti platit další závazky, jako jsou nájmy, energie, atd. Jakmile člověk na delší dobu upadne do exekuce, je pravděpodobné, že exekucí bude přibývat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…