Popelnice Evropy? A on vás někdo nutí ty odpadky jíst? Řeznický mistr Havlíček radí

31.01.2022 17:55 | Rozhovor

Jsme opravdu popelnicí Evropy? Nutí nás někdo jíst odpadky, nebo si v tom tak trochu rochníme sami? Nabídka existuje a co nám brání vzít kvalitnější věc? Portmonka to povětšinou není… To si radši odpustíme kvalitu, abychom měli třeba „na Kanáry“. Živnostník, dlouholetý klatovský řezník Pavel Havlíček ukazuje cestu – kupujte u malých výrobců a prodejců a podpoříte domácí ekonomiku.

Popelnice Evropy? A on vás někdo nutí ty odpadky jíst? Řeznický mistr Havlíček radí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso jde v časech epidemie koronaviru také na odbyt

Řekněte nám něco o cenách potravin. Vždyť ostatně děláte v oboru…

Profesionální deformace. Znáte to, ne? To je tak, když si práci nosíte s sebou kamkoli jdete.
Já se, například, od malinka pohybuji za pultem a už od chlapeckých let mi zní v uších věty jako: „Co si dáte?“ anebo „Copak vám dnes dáme?“
Prostě oslovení zákazníka pokaždé provází otázka. A řeknu vám, je to někdy pěkně na hlavu.

Čas od času mě ale cesty zavedou do jiného obchodu. Jeden někdy potřebuje koupit i zubní kartáček, prášek na praní anebo prostě jen ponožky.
A to je pak peklo, to vám povídám.
Jasně, jdu si prohlédnout pult se sýry či uzeninami. A věřte, nebo nevěřte, věta „Dobrý den, co vám můžu nabídnout…?“ není nic neočekávaného, ale od člověka v pracovním a ne na straně zákaznické.
Prodavačky pak bývají konsternované a nevědí, jak odpovědět. Jasně, okamžitě se věc vyjasní a sám se vrátím do role zákazníka.

Nebo jdu kolem zeleniny a bezděčně podržím dámě sáček na pomeranče a ještě hezky poděkuju.
Stává se a je to někdy pěkná sranda.

Ale někdy taky vyslechnu debatu dvou dam v oddělení mléčných výrobků, kterak hubují, že „...to máslo už stojí šedesát korun a litr mlíka, no to je hrozný, už dokonce patnáct korun…“
Vždycky si vybavím, jak snad denně kontroluji ceny, opravuji cenovky a také se občas podívám do starých inventurních záznamů.
A tak mi nedá, abych nezavítal na stránky statistického úřadu. A helemese, ono to s tím zdražováním není zas tak kách, pokud se podíváme i na vývoj mezd.

No a další takovou – často opakovanou –  mantrou je, že jsme popelnicí Evropy.

…nu a nejsme?

Ale pardon, v regálech je vždycky jen to, co zákazníci kupují, ne? Ale hlavně – ty levné odpadky běžně vídám vedle jiného, dost kvalitního zboží, a to včetně potravin.
Nikdo nemusí kupovat nedělní máslo 77procentní,  jestliže vedle něj leží kvalitní máslo 80procentní...

Nemyslím si, že jsme nuceni kupovat cokoli. Aspoň jsem si nevšiml, že by u regálu stál kovboj s pistolí v ruce a halekal, že je nutné si koupit kuřecí prsa křehčená, nabušená vodou ze třiceti procent.
Stejně tak je možné koupit šunku nejvyšší kvality anebo standard, kde je ovšem obrovský rozdíl v obsahu svalové bílkoviny, která je právě tím určujícím faktorem kvality šunky. Ne procentuální obsah masa.

A stejně tak uzená krkovička, která obsahuje 40 procent vody, má jinde svou rodnou sestřičku bez vody a chemických látek, které tu vodu v „uzeném“ drží.
Jen prostě stojí víc, a to je potřeba si uvědomovat.

Jenže tou dražší krkovičkou se nemůžeme pochlubit před sousedy, jako drahou dovolenou na Kanárech či jinde.
A tak většina hledá to nejlevnější, které je také tím nejhorším a nadává, jak „jsme Češi popelnicí Evropy“.
A přitom kousek vedle je malý pekař, zelinář a konečně i řezník, kteří dělají svou práci prostě jinak a odpadky lidem nenabízejí a zákazníci je nevyhledávají.
A měli by. To je jediná smysluplná podpora domácího produktu, domácí práce.

Už se prý soudí odmítači a šiřitelé hoaxů…

Ovšem co chtít po lidech, kteří spravují miliardy a ty malé tisíce je nezajímají že?
A tak se v televizi i v novinách objevují záběry z marketu, podle potřeb marketu se upravují aktuální protipandemická opatření.

A propos pandemie? V té minulá vláda zcela selhala při veřejné ochraně a tak velmi, velmi pomalu se k soudům a stíhání dostávají pomatenci jako Tušl či Peterková, kteří ovšem už napáchali škody na zdraví i životech mnohých, kteří uvěřili v genocidu lidstva, zavádění čipů pomoci vakcíny i zabíjení důchodců a dětí vakcínami.

Ke mnoha předčasným úmrtím nemuselo vůbec dojít, pokud by šiřitelé poplašných zpráv byli stiženi hned na začátku...


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…