Poslanec Benda: Dochází k restauraci komunismu a jeho přisluhovačů. Komunisté podporují vládu a diktují si podmínky

17.01.2019 16:45 | Zprávy

ROZHOVOR Čin studenta Jana Palacha před padesáti lety byl podle poslance ODS Marka Bendy velmi silným výkřikem. „V roce 1969 zvedl Jan Palach nějakou emoci, ale nestačila, protisíla sovětských tanků a kolaborantů v Československu byla dostatečná na to, aby ji dokázala velmi rychle umlčet,“ prohlásil Benda, který byl účastníkem demonstrací v Palachově týdnu před třiceti lety. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec upozornil, že dnes dochází k nějaké restauraci komunismu a jeho přisluhovačů. Komunisté s nejhorším volebním výsledkem mají největší moc od roku 1989, podporují vládu a diktují si podmínky.

Poslanec Benda: Dochází k restauraci komunismu a jeho přisluhovačů. Komunisté podporují vládu a diktují si podmínky
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Marek Benda v JB Talk na XTV

V těchto dnech si připomínáme už 50. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Je tento den pro vás jiný než jiné dny?

Jiný pro mne osobně nebyl, já jsem si na výročí smrti Jana Palacha i na výročí začátku lednových událostí roku 1989 vzpomněl. To je jasné.

A jak vzpomínáte na Palachův týden v roce 1989, na demonstrace na Václavském náměstí, které se totalitní moc snažila všemožně potlačit?

Moje vzpomínky jsou spjaté s lednem 1989, kdy jsme se sešli k výročí smrti Jana Palacha, abychom nějakým způsobem uctili jeho památku. Chodili jsme na Václavské náměstí pět dnů za sebou a nechali se honit a rozhánět policajty.

Co jste tehdy zažil? Odvezli vás policisté také za Prahu jako řadu jiných demonstrantů?

Ne, odvezen jsem nebyl. Nikdy jsem nebyl lapen, přece jen jsem nějaké zkušenosti od tatínka (disident Václav Benda – pozn. red.), jak se na demonstracích pohybovat a jak se nikdy nenechat zavřít v prostoru, kde by vás měli, pochytil. Někdy jsem nějakou ránu schytal, vím, že nás jednou svrchu Václavského náměstí tlačil kordón policajtů, na začátku Jindřišské ulice byl kropicí vůz s vodním dělem a uzavřeli nás v podchodu, odkud nebylo kam utéct, protože proti policajtům se utíkat nedalo. A velmi důkladně nás všechny osprchovali. Dodnes na to vzpomínám, byla to kouzelná situace, protože tam byli jak lidi, kteří se znali, i lidi, kteří se neznali, ale všichni zcela přirozeně reagovali na principu sloního stáda, chlapi se chytli za ruce, obklopili ženské a takhle jsme to nějak ustáli. Pak jsme se samozřejmě všichni odebrali domů, protože jsme byli mokří a byly asi čtyři stupně pod nulou, takže nebylo úplně ideální počasí na to pohybovat se mokří venku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…