Postoj Miroslavy Němcové: Pro PL promlouvá ke kauze Brady

27.10.2016 9:07

ROZHOVOR Reakce Čínské republiky na prohlášení čtyř nejvyšších českých ústavních činitelů, že očekává přechod od slov k činům, podle bývalé předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové svědčí o tom, že jde o další posun. „Ukazuje to, že Čína si vazalské, nedůstojné, nesuverénní a nesvobodné prohlášení těch čtyř vyložila tak, že jsme se stali definitivně loutkou v jejich rukou, že nám teď bude diktovat, jak ona bude pískat,“ prohlásila předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Postoj Miroslavy Němcové: Pro PL promlouvá ke kauze Brady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Uvítala jste, že se vám podařilo přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, aby podpořila váš návrh na svolání slavnostního zasedání Poslanecké sněmovny, na které by zákonodárci poděkovali za celoživotní dílo Jiřímu Bradymu, pokud se potvrdí informace, že mu kvůli setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou nebude vyznamenání uděleno?

Musím říci, že se mi velmi ulevilo, že to mí kolegové pochopili a že jsme se většinově za ten návrh postavili. To je podle mne strašně dobrý signál na otupení té ostudy, která vyšla z Pražského hradu v souvislosti s neudělením vyznamenání panu Bradymu.

Občanská demokratická strana se rozhodla, že nikdo ze zákonodárců nepůjde 28. října na slavnostní večer ke státnímu svátku na Pražský hrad a připojí se tak k řadě dalších politiků a osobností, které tak protestují proti jednání Miloše Zemana při udělování vyznamenání. Bylo to rozhodnutí jednomyslné?

Když se sešel poslanecký klub, žádné doporučení jsme nedávali, protože už předtím poslanci dali do médií vyjádření, každý individuálně, aniž bychom se nějak domlouvali, a všichni řekli, že na Hrad nepůjdou. Takže poslanecký klub se neměl v podstatě ani nad čím usnášet ani něco doporučovat, protože každý si to rozhodl sám. A výsledek je, že se toho nikdo z poslanců nezúčastní.

Budete se vy osobně účastnit alternativní oslavy státního svátku na Staroměstském náměstí v Praze?

Dneska mě na ni ještě zval místopředseda Sněmovny Gazdík, ale mám trochu problém, protože na tuto oslavu na Hrad nechodím už od roku 2013 na protest proti tomu, jakou politiku Miloš Zeman dělá. Od té doby jsme si zavedli takový soukromý rituál, schází se asi čtyřicet zajímavých osobností z oblasti kultury a vědy a svátek si oslavujeme víceméně v soukromí. A letos to máme zase domluvené, tak nevím, jak to budu se Staroměstským náměstím stíhat. Ale zajímalo by mne vidět atmosféru, vidět lidi, kteří tam přijdou, co budou říkat, protože člověk má i vědět, co to dělá s veřejností. Něco jiného je náš politický svět, ale pokud nevnímáme dobře, co říkají lidé, můžeme udělat i chybné kroky. Ale opravdu nevím, jak to budu stíhat.

Vadí vám, v jaké atmosféře se každým rokem odehrává oslava významného státního svátku a udělování státních vyznamenání? Není neúčast politiků, vyvolaná jednáním prezidenta, dehonestací tohoto významného dne a určitou neúctou k vyznamenaným, protože mezi nimi jsou i lidé, navržení Poslaneckou sněmovnou a Senátem, kteří si skutečně ocenění zaslouží?

Je mi neskutečně líto, jaká atmosféra kolem toho už po všechny ty roky je. Vezměme si jenom příklad, pokud se nezúčastní akademická obec, tak to přece něco významného české společnosti říká. Na nás politiky mohou mít lidé názory různé, nelichotivé a kritické, ale akademická obec přece vždy patřila k tomu, co tvořilo zdravou a ctěnou elitu každé země. Jestliže ta svou neúčastí říká, že je něco v nepořádku, tak něco opravdu v nepořádku je. Pak jsme byli také svědky vyznamenání bývalých aparátčíků a těch, kteří dělali prezidentskou kampaň a v podstatě vůbec nemají nárok nosit na hrudi vyznamenání České republiky. A to všechno je tak dehonestující a tak se tím svátek zdevalvuje, že jsem z toho strašně smutná.

Ale máte pravdu i v tom, že je tu také otázka, když tam nepůjdeme, jak poděkovat těm osobnostem, které si naši úctu skutečně zaslouží. A já si myslím, že Miloš Zeman záměrně vytváří takový divoký mix ve výběru kandidátů na vyznamenání, kdy vedle sebe řadí naprosto nezpochybnitelné osobnosti z různých vědeckých a kulturních oblastí a k nim doplní ty bývalé aparátčíky a ty, kteří mu posloužili v kampani nebo mu slouží v různých jiných věcech ještě nyní. A ti důstojní lidé jsou rukojmím, přijdou do Vladislavského sálu, neví, kdo s nimi všechno bude vyznamenán, protože každý je pozván individuálně, a až na místě se dozví, v jaké společnosti se to ocitli. Jsem přesvědčená, že lidé, kteří jsou skutečnými autoritami, to gesto části politiků, kteří tam nepůjdou, pochopí a přijmou, nebudou si ho vysvětlovat jako dehonestaci jich samotných nebo státního svátku, ale pochopí, že je to jediný způsob, kterým my můžeme dát najevo, že s kroky prezidenta nesouhlasíme. Druhý způsob nesouhlasu by byl tam jít, otočit se zády nebo pískat, když přijde prezident, nebo mít na sobě nějaké nápisy, ale to se mi zdá daleko méně důstojné.

Asi to bylo pro některé politiky nebo osobnosti těžké rozhodnutí. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský odsoudil podle něj neomalený postup Hradu v kauze kolem Jiřího Bradyho, ale oslavy a předávání vyznamenání se zúčastní, protože podle něj jde o výraz úcty k svátku. Kardinál Dominik Duka se také zúčastní, jen dodal, že účast není důvodem, aby se v tento den řešily politické spory a politické chyby. Odsuzujete ty, kteří na Hrad půjdou, nebo respektujete právo každého rozhodnout se pro účast nebo neúčast na této události?

Jsem fakt demokrat a nechci dělat seznam těch dobrých, kteří tam nejdou, a druhý seznam těch zlých, kteří tam jdou. Ctím to, že je to individuální rozhodnutí, ctím individuální názory na tuto věc každého z nich, ale sama za sebe říkám, že bych tam nešla a tím pro mne tahle věc končí. A doufám, že ten, kdo na Hrad jde, bude mít stejný respekt k mému názoru tam nejít, jako já mám k jeho názoru tam jít.

Ozývají se hlasy, že pro některé odpůrce Miloše Zemana je kauza pana Bradyho záminkou nebo zástěrkou pro to, jak si vyrovnat účty s panem prezidentem za jeho postoje například v zahraniční politice, či že jde o začátek výrazné antizemanovské kampaně. Může za tím něco takového být?

Myslím, že to není ta pohnutka, která podebrala všechny lidi. Samozřejmě, že je velká část společnosti, která s Milošem Zemanem nesouhlasí a ostře odsuzuje jeho kroky, které se týkají našeho přibližování k Rusku a k Číně, tedy v oblasti zahraniční politiky, nebo skandálů kolem lidí z jeho prezidentské kanceláře. Je tam třeba pan Nejedlý, u kterého nevíme, za koho tam sedí, jestli za Lukoil, je tam pan Mynář bez bezpečnostní prověrky. Nebo lidé odsuzují okolnosti, které se týkají rozvratu vstupování do parlamentního uspořádání, mám na mysli třeba to, kdy prezident jmenuje svévolně svoji vládu. Takže těch lidí, kteří s jeho kroky nesouhlasí, je mnoho, ale v konkrétním případě pana Bradyho podle mne zvítězil pohled na toho starého muže, který přijíždí do své rodné vlasti, kde vyrůstal v malém městě na Moravě v hezké rodině se dvěma dětmi, z nichž zůstal jen on sám, protože všichni ostatní zůstali v koncentračním táboře v plynu. On sám po nástupu komunistů vlast opustil, pak pomáhal našim emigrantům, v devadesátých letech pomáhal znovu rodící se demokracii, jezdí po celém světě se vzdělávacím programem určeným dětem, aby pochopily, co to byl holocaust, co je podstata totalitních systémů a že je třeba se jim postavit a bránit. Všichni vidí starého muže, který sem přijíždí, a najednou si říkají, co se to s námi proboha děje, že neumíme tomuhle pánovi poděkovat za to, co v životě dokázal, z čeho se dokázal sebrat, z jakého utrpení se dovedl postavit na nohy a pokračovat práci, která je vyloženě prací velkého humanisty, který usiluje o to, aby svět byl lepší. Možná, že v rozhodnutí těch, kteří nechtějí jít na Hrad, jsou přítomny i výhrady vůči politice prezidenta, ale primární je podle mne stud za to, že pan Brady byl vystaven něčemu takovému, a touha to napravit.

Vy jste byla jednou z prvních, kdo po zjištění, že pan Brady nedostane vyznamenání kvůli setkání ministra kultury s dalajlámou, to chtěli napravit. Mezi prvními byl i rektor olomoucké univerzity, postupně se přidávali další. Pan Brady bude nakonec oceněn medailí a pamětním listem v Poslanecké sněmovně, pamětní medailí na olomoucké univerzitě, dostane pamětní list v Brně. A dokonce primátorka Prahy Adriana Krnáčová mu udělila „klíč od obce pražské“, což předseda TOP 09 komentoval slovy: „To je hezké. Stejný dala čínskému prezidentovi poté, co s podporou ČSSD a ODS uzavřela smlouvu s Pekingem s hanebným textem.“ Působí na vás její čin věrohodně?

V některých případech, třeba u pražské primátorky, mi to připadá trochu jako politický kalkul. Důvodem, proč jsem svolávala Sněmovnu, bylo, že jsme v dolní komoře poslanci všech politických stran a zastupujeme naše občany. A tudíž naše vyjádření úcty panu Bradymu je zprostředkováním poděkování občanů České republiky. Proto jsem to dělala, nikoli pro sebe, já žádnou aktivní roli při přijetí pana Bradyho nebudu hrát, ale myslela jsem si, že to Poslanecká sněmovna musí udělat. Líbilo se mi gesto Univerzity Palackého v Olomouci. I některé další akce jsou vedeny upřímnou snahou panu Bradymu poděkovat, protože se jejich aktéři také cítí uraženi tím, co se kolem Bradyho děje, a stydí se. Ale nemohu zastřít, že u některých to na mě dělá dojem politického kalkulu. A když jste jmenovala primátorku Prahy, tak to je ten případ.

Všechno vlastně začalo přijetím dalajlámy ministrem kultury Danielem Hermanem, pokračovalo akcí prezidenta, ale i prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů k Číně, což vyvolalo ve veřejnosti velké rozhořčení. Ale odsoudila ho i řada osobností, například předseda Ústavního soudu, který prohlášení v souvislosti s návštěvou nositele Nobelovy ceny míru dalajlámy v naší zemi označil za nešťastné a nevhodné. Podle něj jeho důsledkem může být toliko snížení autority dotčených činitelů. Senátoři za KDU-ČSL a STAN nesouhlasí, že prohlášení podepsal i předseda Senátu, i když se o tom v horní komoře nedebatovalo, a chtějí se tím v Senátu zabývat. Uvažujete o něčem podobném i v Poslanecké sněmově kvůli podpisu předsedy Jana Hamáčka?

Myslím, že se tou věcí budeme v nějaké podobě zabývat. Je pravda, že takový postup jako Senát zatím Sněmovna nezvolila, ale shodou okolností jsme se dnes bavili o tom, že bychom měli svolat mimořádné jednání Sněmovny a hovořit o zahraniční politice, o našem směřování do budoucna, kam by i tato oblast nutně patřila. Ta situace se vyvíjí, spíš bych řekla, abychom se této věci ve Sněmovně důsledně věnovali, i proto, že Čínská lidová republika včera ve svém oficiálním stanovisku sdělila, že přijímá to vazalské prohlášení čtyř nejvyšších českých ústavních činitelů, ale že se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země se čtrnáctým dalajlámou a že očekává, že přejdeme od slov k činům. To mě vyděsilo doopravdy. Protože zatím to bylo tak, že se sešel ministr kultury s dalajlámou, padesát poslanců a senátorů se sešlo s dalajlámou a povídali jsme si. Ale teď, když se má přejít k činům, měli bychom asi podle čínského vzoru být příště rovnou pozavíráni?  Tohle mi připadá jako další posun a ukazuje to, že Čína si vazalské, nedůstojné, nesuverénní a nesvobodné prohlášení těch čtyř vyložila tak, že jsme se stali definitivně loutkou v jejich rukou, že nám teď bude diktovat, jak ona bude pískat. Ať už je za tím cokoli, co maskuje prezident a celá jeho svita přívalem investic z Číny do České republiky, tak to není omluvitelné za narušení suverenity a narušení svobody naší země. A nedej bože, jestli je za tím, že se tito tři sociální demokraté plus prezident, bývalý sociální demokrat, odhodlali k tomuto kroku, i nějaký kalkul, nemám o tom důkazy, že třeba čínské peníze pomohou řešit gigantický dluh, který sociálním demokratům vzniká ve sporu s advokátem Altnerem. Ale celé je to naprosto skandální.

Dlouholetý politický komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček prohlásil, že posbíral informace z nejrůznějších zdrojů, že „pokud se uskuteční ty ohlášené velké čínské investice, tak se sem tam najdou nějaké drobné peníze, které by mohly jedné politické straně pomoci konkurovat hnutí Andreje Babiše, jehož rozpočtové možnosti jsou vzhledem k těm našim stranám nekonečné a také by mohly pomoci příští prezidentské volbě, protože ti, kteří pomáhali před pěti lety patrně prostřednictvím Lukoilu, už znovu nepomohou“. Může to tak podle vás být?

Vyjádření pana Nováčka jsem slyšela, říkal, že se dlouho pohybuje jako politický komentátor a že se mu to doneslo z více zdrojů. Nemyslím, že takhle zkušený člověk by se v živém vysílání  České televize dopustil něčeho, co nemá alespoň elementárně podloženo. Ale takové spekulace napadnou každého, protože není normální, aby čtyři nejvyšší ústavní činitelé pronesli takové prohlášení. Cítila bych, že takové silné prohlášení mají udělat ve chvíli, kdy stojí nepřítel na našich hranicích, nebo když nastane nějaká živelná katastrofa, nějaké dramatické ohrožení. Ale nechápu, že kvůli tomu, když se sešel ministr kultury s nějakým mírumilovným osmdesátiletým dalajlámou, je takový poprask.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…