Předseda Pirátů Bartoš: Odmítáme kovbojské právo silnějšího. Hledáme zdravou vyváženost

09.04.2019 11:34

ROZHOVOR „Nálepkování a strašení ve chvíli, kdy jsme řešili pouhý podklad pro další širokou debatu, mě osobně unavuje a brání konstruktivnímu dialogu. V posledních volbách Piráty volilo dle veřejně dostupných dat asi 170 000 bývalých voličů TOP 09 a asi 80 000 bývalých voličů ODS. Nepředpokládám, že to byli lidé, kteří by volili komunisty, takže tato nálepka patrně nezafunguje, a je to jen pokus zvrátit trend,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš k označování jeho strany za komunisty v souvislosti s kauzou byty, kterou podle něj z neznalosti vytvořil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Vyjadřuje se i k zahraničním cestám Pirátů, Tommymu Robinsonovi či změnám ve vládě.

Předseda Pirátů Bartoš: Odmítáme kovbojské právo silnějšího. Hledáme zdravou vyváženost
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

Kvůli kauze s prázdnými byty v Praze byli Piráti napadáni politickými soupeři i částí médií. Občas zaznívalo, že Piráti jsou komunisté. Co k tomu říci? A co na fakt, že vás sice kritizují, ale jako řešení nabízejí pouze výstavbu nových bytů, které jsou ale drahé a může si je dovolit jen někdo?

Tento nesmysl, bohužel, vytvořil z neznalosti pan předseda TOP 09 Pospíšil, který zároveň vede jejich kandidátku do Evropského parlamentu. Já jsem mu záhy psal, aby se prvně informoval. O setkání s ním usiloval i místopředseda Pirátů Ferjenčík, kterého však pan Pospíšil ignoroval. Nálepkování a strašení ve chvíli, kdy jsme řešili pouhý podklad pro další širokou debatu, mě osobně unavuje a brání konstruktivnímu dialogu. V posledních volbách Piráty volilo dle veřejně dostupných dat asi 170 000 bývalých voličů TOP 09 a asi 80 000 bývalých voličů ODS. Nepředpokládám, že to byli lidé, kteří by volili komunisty, takže tato nálepka patrně nezafunguje, a je to jen pokus zvrátit trend.

Obecně, jak se Piráti dívají na tu dělící linii mezi volnou soutěží a regulací. V čem je vhodnější nechat volnost, v čem naopak regulovat?

Důležité je si uvědomit, že nežijeme v bezpráví a běžný život i podnikání podléhá regulacím českými zákony. Někdy je to ku prospěchu věci, jindy je to zbytečné, nebo dokonce škodlivé. Mezi přílišnou a nemístnou regulací a naopak kovbojským právem silnějšího je třeba hledat zdravou vyváženost. Nejsme přátelé dogmat.

V některých pro občany a společnost klíčových oblastech stát garantuje speciální prostředí. Týká se to například energií a vody, ale i dopravy, vzdělání, zdravotních služeb či bydlení. Stát by měl garantovat občanům adekvátní standard a zároveň se snažit patřičně stimulovat trh, aby v něm probíhala zdravá soutěž, která tlačí na vysokou kvalitu poskytovaných služeb. Důležité je chránit zdraví občanů, řešit problematiku znečištění životního prostředí, vzduchu a vody. Nikdo z nás nechce jíst zkažené maso, pesticidy ošetřované ovoce a zeleninu, pít chemické limonády, léčit se zastaralými léky.

Úkolem politika je měřit komerčním subjektům rovným dílem a v základních věcech, jako je bydlení, zdravotní péče či vzdělávání, umožnit státu konkurovat cenou a kvalitou soukromému sektoru.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Tommy Robinson je pro někoho kladná postava, pro někoho záporná. Vy jste ho na Facebooku nazval ultrapravicovým kriminálníkem, který by neměl vystupovat na půdě Sněmovny. Robinson je v každém případě označován za extrémního pravičáka. Jak je v současnosti velké nebezpečí extrémní pravice? Nehrozí nám z druhé strany stejně tak extrémní levice?

Jakýkoliv extrém nepřináší konstruktivní řešení. Kolem vystoupení pana Robinsona, jehož skutečné jméno zní Stephen Christopher Yaxley-Lennon, se nese spousta mýtů. Řada lidí si na základě dezinformací myslí, že došlo k nějakému zákazu vystoupení. To je s prominutím naprostá lež.

O konferencích na poli Sněmovny rozhodují její instituce. Konferenci o rodině pořádal pan poslanec Pour z ANO. Já jsem zcela v souladu se svobodou slova, kterou mi však pod pohrůžkami násilí někteří vyčítají, popsal pouze snadno ověřitelná fakta: dotyčný pán (Robinson, pozn. red.) prošel hned několika ultrapravicovými a populistickými subjekty ve Velké Británii a má násilnickou a kriminální minulost. Nikomu jsem nic nezakázal a k žádnému zákazu jsem ani nevyzýval.

Na zmíněnou konferenci bych osobně vzhledem k tématům i řečníkům nešel, neboť byla velmi jednostranně zaměřena, řekl bych až tendečně, názory většiny řečníků znám a nemám potřebu ztrácet takto čas. Nic víc, nic míň.

Jak hodnotíte současné vedení Prahy? Objevila se kritika zahraničních cest pražských Pirátů, a to i od koaličních partnerů…

Víte, celou pseudokauzu zahraničních cest považuji za příklad nečestného boje před evropskými volbami. Osobně mě mrzí, že to některá média přebrala způsobem, který vůbec neodpovídá realitě. Stačí se podívat na čísla. Ve zkratce to popsal místopředseda Michálek a já si dovolím ho citovat:

„Podle hlavní zprávy v dnešní TV Nova Piráti utratili za zahraniční cesty 700 tisíc za měsíc.

Realita:

- Primátor Zdeněk Hřib byl za poslední půlrok od listopadu celkem na 3 zahraničních cestách s celkovými náklady 26 tisíc korun.

- Radní pro vzdělávání a výzkum Vítek Šimral a předseda výboru pro Smart Cities byli v Silicon Valley a cestovali běžnou ekonomickou třídou. V San Franciscu je nejvýznamnější konference k umělé inteligenci a díky cestě se jedna významná počítačová firma přesune do Prahy.

- Pak jsme měli delegaci na Taiwan. Dojednali jsme podporu prezidentky pro přímou leteckou linku Praha – Tchaj-pej pro 180 tisíc turistů ročně, o návštěvě psala všechna jejich hlavní média, udělali jsme reklamu na Prahu za desítky milionů korun, podpořili výměnu v kultuře a školství a domluvili spolupráci mezi zoologickými zahradami, a to vše při nulových nákladech pro daňové poplatníky, protože cesta byla na pozvání jejich vlády a ta ji také celou hradila.

Cestami na Taiwan a do Silicon Valley plníme slib udělat z Prahy evropské centrum umělé inteligence, protože jestli neosedláme nové technologie, tak nám kromě památek moc nezbude, a to by byla škoda, Pražané budou míň vydělávat a nebude na důchody. Proto pracujeme na budoucnosti a plníme náš program.

Celková bilance je taková, že zahraniční cesty Pirátů stály za 5 měsíců 160 tisíc korun, tedy průměrně 32 tis. měsíčně. Cesty ANO minulý rok stály průměrně 75 tis. měsíčně, takže jsme zatím proti nim ušetřili 220 tisíc korun.“

Pevně věřím, že tyto cesty přinášejí potřebné know how i kontakty naši zastupitelé zúročí nejen v Praze, ale i v dalších městech. Zkušenosti i informace standardně sdílíme napříč patry politiky.

Piráti se přetahují o druhé místo s ODS, co se týče volebních preferencí směrem k parlamentním volbám. Mohly by tyto dvě strany spolu utvořit případně koalici?

Piráti jsou středovou liberální stranou. Ačkoliv je politika vnímána i prezentována jako souboj či střet idejí, já ji jako soutěž neberu. Snažíme se konstruktivně pracovat a pro náš program hledat podporu a shodu. Je pravdou, že se s námi ODS potkává v některých oblastech, i když musím říci, že oni v mnoha věcech šanci měli. Jak ji zúročili, asi občané vědí. Průsečíky vidím v otázkách digitalizace, malého a nebyrokratického státu, podpory malého a středního podnikání či posilování svobody jednotlivce.

V jiných oblastech se rozcházíme naopak velmi, což je například řada otázek v sociální oblasti a službách občanům. Léta neoliberální politiky, kterou až dogmaticky reprezentují, způsobuje trvalé rozevírání nůžek, kdy na jedné straně stojí úspěšní (což není v řadě případů ekvivalentem pro pracovité) a na druhé straně pak zůstává v šedi střední a nižší třída, která z pohledu této politiky prostě neobstála v životní soutěži.

Je předčasné dívat se na vztah Pirátů k ostatním politickým stranám ve smyslu koaličního potenciálu v roce 2021, kdy se mají uskutečnit další volby do Sněmovny. Jednak je do té doby ještě dlouhá cesta, a i politické strany se vyvíjejí a lidé se mění. Piráti jako jediná strana v rámci kampaně vždy zveřejňují povolební strategii, aby občané věděli, s kým a za jakých okolností Piráti mohou či budou spolupracovat. To platí zejména pro tak vážnou věc, jako je sestavování vlády. Tam hrají role programy a míra možného konsenzu v důležitých a pro občany závažných tématech. V posledních volbách vítězné ANO na prvním jednání pro Piráty závazné a občanům známé podmínky odmítlo reflektovat, na což má každá strana plné právo.

Jaké budou politické reálie po dalších sněmovních volbách a jakou strategii schválí v přímém hlasování všichni členové Pirátů, nyní nelze předvídat. Pro nás jsou důležité i personální otázky a kompetence možných členů vlády. Paradoxně se o takové otázce baví vládní strany v ČR až jako o poslední věci.

Teď jsou však před námi volby do Evropského parlamentu, tak já jen doufám, že strany nepřepálí své antikampaně. ODS se hodně rozjela ve volbách do komunálu ve smyslu útočných a vymezujících se kampaní. My naštěstí nejsme žádné netykavky a neoplácíme stejnou mincí. Šli jsme do politiky řešit věci, a ne se ve veřejném prostoru hádat.

Jak vidíte jako člověk z jiné části politického spektra střet v ODS, který skončil vyloučením Václava Klause mladšího?

Je to zcela interní záležitostí ODS a jejího vedení. Mě zajímá reálný dopad politiky ODS.

Údajně se chystají změny ve vládě. Premiér Babiš chce vyměnit některé ministry. Je to potřeba?

Ve vládě Andreje Babiše několik ministrů neodvádí dobrou práci. Piráti dlouhodobě považovali ministra Ťoka za slabý článek vlády této i předchozí. Problémy jako extrémně pomalá stavba dálnic, pomalá příprava vysokorychlostních železnic či dlouhotrvající pochybnosti okolo tendru na mýtný systém, za který byl kritizován i ve vládě z minulého volebního období, netřeba občanům objasňovat.

Osobně mě pak mrzí, že pan Ťok přehodnotil odborné stanovisko svého ministerstva a postavil se proti pirátskemu návrhu na zrušení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, ačkoliv původní stanovisko Ministerstva dopravy bylo kladné. Zjevně mu ani tato poslední služba Andreji Babišovi nepomohla. Doufám, že případný nový kandidát bude místo zkreslování statistik a zpochybňování auditů NKÚ skutečně potřebnou infrastrukturu stavět. Sporné je i působení paní ministryně Novákové nejen v souvislosti s její neschopností řešit oblast telefonních operátorů, ale i kvůli jejím excesům v oblasti diplomacie a vyhození velvyslance Tchaj-wanu z jednání na žádost velvyslance Číny.

Osobně vidím veliký problém s paní ministryní financí Schillerovou, která má za sebou již takové kauzy jako zaklekávání na firmy, bonifikaci kontrolorů finančního úřadu na základě stanovení výše daně či smyšlená čísla o výnosech z EET a obrovský propad v naplňování rozpočtu pro tento rok. Ministryně je však pro politiku Andreje Babiše z pohledu jeho podnikání důležitá. Je to smutné, ale její pozice je v tomto ohledu neochvějná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…