Předseda Soukromníků: Drtivá většina občanů přestala brát vládu vážně

15.03.2021 10:08

ROZHOVOR Předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer je přesvědčený, že kroky, které vláda podniká, jsou v mnoha případech nepromyšlené, některé zbytečné a některé dokonce pod vlivem lobby a za účelem zisku některých osob. „Vládní činitelé, kteří mluví o kompenzacích, buď neví o čem mluví, nebo obyvatelům v ČR vědomě lžou,“ opírá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Petr Bajer do toho, jak vláda v čele s Andrejem Babišem nezvládá boj proti covidu-19 a přispívá tak k likvidaci především živnostníků a malých podnikatelů.

Předseda Soukromníků: Drtivá většina občanů přestala brát vládu vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Celý svět se už více než rok potýká s pandemií covidu-19. Jak si v této válce s virem podle vás vede Česká republika?
 
Porovnám-li čísla nakažených, pacientů v nemocnicích či úmrtí na covid-19 u nás a v Evropě, vede si Česká republika velmi špatně, řekl bych nejhůře v Evropě. Již v podstatě rok se potýkáme s pandemií, plníme velmi přísná opatření vlády, malí živnostníci, především v maloobchodu a ve službách nemohou vůbec podnikat nebo jsou výrazně omezováni. Občané jsou zavíráni ve svých domovech a omezováni dalšími restrikčními opatřeními, školy zavřené, ale i tak jsme jednou z nejpostiženějších zemí v Evropě. Nedotažené pokusy jako chytrá karanténa, semafor, PES, chybějící roušky na jaře, hašené předraženými nákupy z Číny, pochybná výběrová řízení, nedostatek kvalitních testů a vakcín, opatření, která občas neplatila ani 24 hodin, papalášské chování některých „vlivných“. To je jen částečný výčet důvodů, proč tuto vládu již drtivá většina občanů přestala brát vážně. Bez důvěry k těm, kdo opatření vydávají, je pak těžké s pandemií bojovat.
 
 
Vláda v posledních dnech zavedla doposud asi nejpřísnější protiepidemická opatření. Je to podle vás správný krok k tomu, jak zastavit další šíření koronaviru a ulevit kolabujícím nemocnicím?
 
Nemyslím si. Jsem přesvědčený, že kroky, které vláda podniká, jsou v mnoha případech nepromyšlené, některé zbytečné, některé nesmyslné a některé i pod vlivem lobby a za účelem zisku některých osob. Zákaz pohybu mimo obec bydliště, okresu je už jen třešnička na dortu, dle mého názoru, protiústavních opatření. Vláda měla cca rok na vyřešení personálních problémů a nákupu zařízení v nemocnicích. Nejen že nedošlo k reorganizacím a posílení personálu v nemocnicích, postavili např. i novou polní nemocnici v Praze a tuto díky nedostatku personálu nikdy nevyužili. Náklady zaplatíme my všichni a nemocnice dál kolabují a lékaři a zdravotní personál pracují na pokraji totálního fyzického a duševního vyčerpání.
 
Nejen česká vláda vsadila v boji proti covidu-19 na omezení mobility lidí tím, že uzavřela školy, služby a maloobchod. Přesto velké průmyslové podniky zůstaly až doposud bez povšimnutí. Co si o tom myslíte?
 
Částečně jsem odpověděl již v předešlé otázce. Částečně je to tím, že se bojí ještě většího ekonomického propadu státu. Dále pak tím, že jsou s těmito velkými podniky osobně provázáni. Jsem přesvědčený, stejně jako u těch malých, že omezování činnosti je nesmysl, ale již dávno mělo dojít k povinnému testování zaměstnanců. A to kvalitními testy s masivní podporou státu ve všech sférách podnikání v ČR.
 

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12417 lidí
 
Vláda se obhajuje tím, že uzavření firem kompenzuje štědrými kompenzacemi a premiér Andrej Babiš dokonce tvrdí, že mu píšou podnikatelé, že mají z kompenzací větší peníze, než které by byli schopni vydělat. Jak se na systém vládních kompenzací díváte vy?
 
Vládní činitelé, kteří mluví o kompenzacích, buď neví o čem mluví, nebo obyvatelům v ČR vědomě lžou. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jednou z mých podnikatelských aktivit je maloobchod s papírenským zbožím, hračkami a kojeneckým textilem. Státem vypsané desítky dotací jsou pro živnostníky a drobné podnikatele velmi nepřehledné, vyžadující mnoho zbytečných potvrzení a po vyplnění a podání žádostí pokryjí pouze část nákladů na udržení provozoven. Jednoduše řečeno, zaměstnanec ve státem uzavřené provozovně dostává 100 procent mzdy, jeho zaměstnavatel ze všech dotací, které dostane, má krytou pouze část nákladů. Náhradu mzdy, tedy prostředky pro vlastní potřebu, nedostává žádnou. A to i proto, že částku, kterou dostává na sebe, musí dát na krytí nákladů. To je vlastně důvod, proč se někteří živnostníci a drobní podnikatelé snaží opatření různými způsoby obcházet, ono jim totiž nic jiného nezbývá.
 

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí
Kde podle vás vláda udělala v boji s pandemií covidu-19 největší chybu? A naopak, bylo by něco, za co byste vládu mohl pochválit?
 
Především v tom, že na své občany šla cestou diktátu, bez jakékoli snahy vysvětlit občanům, v jaké se nacházíme situaci a požádat je, aby šli cestou osobní odpovědnosti a všichni táhli za jeden provaz. Zároveň po úspěšném zdolání první vlny covidu-19 na jaře loňského roku, kdy nešlo o úspěch vlády, nýbrž obrovskou vlnu solidarity a osobní odpovědnosti nás všech, podlehla uspokojení a neřešila vůbec přípravu na vlnu druhou, ať už se to týká zdravotního personálu a vybavení nemocnic, personální posílení a modernizaci hygienických stanic, přípravu testování, očkování všech občanů, kteří být očkovaní chtějí. Neřešila ani zmražení cen ochranných pomůcek. Zbytečně uzavřela školy, omezila pohyb občanů, zakázala sportování a další volnočasové aktivity. Uzavřela provozovny živnostníků a drobných podnikatelů a občany „nahnala“ do obchodních řetězců. To vše za nedostatečných kompenzací, takže tuto skupinu vlastně odepsala. Dle již napsaného je jasné, že já nemohu tuto vládu pochválit vůbec v ničem. Již tu dávno neměla být.
 
Kdyby Strana soukromníků byla již teď součástí vládní exekutivy, na jakých základech by vaše strana postupovala v boji s pandemií?
 
Samozřejmě na základě spolupráce s občany. Pandemie nás již omezuje cca rok, takže máme mnoho dobrých příkladů ze zahraničí, jak se s ní vypořádat. Všude tam, kde jdou naopak cestou otevřených drobných obchodů a služeb, otevřených škol a podporou sportu a volného pohybu občanů venku s využitím osobní zodpovědnosti každého, zajištěním levných, ale kvalitních testů, ochranných pomůcek a rychlého očkování těch, kteří chtějí být očkováni, lze tuto pandemii zvládnout. A to bez většího zásahu do podnikání a práv občanů. Jako příklad bych uvedl například Portugalsko, které na tom na přelomu roku bylo stejně jako ČR a nyní vykazuje desetkrát nižší počet nakažených. I bez opatření, která platí u nás. Zároveň jsem přesvědčený, že by maximálně měly být podpořeny české podniky a výzkumné ústavy, které jsou schopny a ochotny vyrábět kvalitní ochranné pomůcky, testy či vyvíjet léky a vakcínu.
 
 
Do letošních parlamentních voleb jdou Soukromníci společně s Trikolórou a Svobodnými. Proč jste se rozhodli spojit síly právě s těmito stranami?
 
S těmito stranami máme mnoho společného, máme podobné priority programů. Jsme přesvědčeni, že právě spojenectvím skutečně pravicových politických stran je možné vytvořit základ volebního subjektu, na který se navážou další profesní či občanská sdružení a podpoří ho další menší politické strany s cílem uspět v podzimních parlamentních volbách. Jsme alternativou pro všechny pravicové voliče, kteří svůj hlas nechtějí dát již vzniklým opozičním koalicím, které svým složením rozhodně pravicové nejsou.
 
S jakými hlavními prioritami půjdete do letošních parlamentních voleb? 
 
Priorit bude několik. Každá z koaličních stran má možná tu hlavní prioritu jinou. I to je však výhoda námi připravované široké koalice. V současné době probíhají první rozhovory koaličních partnerů ke schválení hlavních priorit a následně volebního programu, se kterým do voleb půjdeme. Strana soukromníků České republiky samozřejmě nemůže mít jinou prioritu než rychlé uzdravení ekonomiky, záchranu krachujících živností a drobných podniků. Podpora šikovných českých podnikatelů nesmí být v žádném případě nižší než podpora velkoprůmyslu či zahraničních řetězců. Stát si přece musí začít vážit těch, kteří vytvářejí hodnoty, pracovní místa, platí tu daně a podporují společenský život všude tam, kde žijí a podnikají. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…