Předseda Soukromníků: Drtivá většina občanů přestala brát vládu vážně

15.03.2021 10:08 | Zprávy

ROZHOVOR Předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer je přesvědčený, že kroky, které vláda podniká, jsou v mnoha případech nepromyšlené, některé zbytečné a některé dokonce pod vlivem lobby a za účelem zisku některých osob. „Vládní činitelé, kteří mluví o kompenzacích, buď neví o čem mluví, nebo obyvatelům v ČR vědomě lžou,“ opírá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Petr Bajer do toho, jak vláda v čele s Andrejem Babišem nezvládá boj proti covidu-19 a přispívá tak k likvidaci především živnostníků a malých podnikatelů.

Předseda Soukromníků: Drtivá většina občanů přestala brát vládu vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Celý svět se už více než rok potýká s pandemií covidu-19. Jak si v této válce s virem podle vás vede Česká republika?
 
Porovnám-li čísla nakažených, pacientů v nemocnicích či úmrtí na covid-19 u nás a v Evropě, vede si Česká republika velmi špatně, řekl bych nejhůře v Evropě. Již v podstatě rok se potýkáme s pandemií, plníme velmi přísná opatření vlády, malí živnostníci, především v maloobchodu a ve službách nemohou vůbec podnikat nebo jsou výrazně omezováni. Občané jsou zavíráni ve svých domovech a omezováni dalšími restrikčními opatřeními, školy zavřené, ale i tak jsme jednou z nejpostiženějších zemí v Evropě. Nedotažené pokusy jako chytrá karanténa, semafor, PES, chybějící roušky na jaře, hašené předraženými nákupy z Číny, pochybná výběrová řízení, nedostatek kvalitních testů a vakcín, opatření, která občas neplatila ani 24 hodin, papalášské chování některých „vlivných“. To je jen částečný výčet důvodů, proč tuto vládu již drtivá většina občanů přestala brát vážně. Bez důvěry k těm, kdo opatření vydávají, je pak těžké s pandemií bojovat.
 
 
Vláda v posledních dnech zavedla doposud asi nejpřísnější protiepidemická opatření. Je to podle vás správný krok k tomu, jak zastavit další šíření koronaviru a ulevit kolabujícím nemocnicím?
 
Nemyslím si. Jsem přesvědčený, že kroky, které vláda podniká, jsou v mnoha případech nepromyšlené, některé zbytečné, některé nesmyslné a některé i pod vlivem lobby a za účelem zisku některých osob. Zákaz pohybu mimo obec bydliště, okresu je už jen třešnička na dortu, dle mého názoru, protiústavních opatření. Vláda měla cca rok na vyřešení personálních problémů a nákupu zařízení v nemocnicích. Nejen že nedošlo k reorganizacím a posílení personálu v nemocnicích, postavili např. i novou polní nemocnici v Praze a tuto díky nedostatku personálu nikdy nevyužili. Náklady zaplatíme my všichni a nemocnice dál kolabují a lékaři a zdravotní personál pracují na pokraji totálního fyzického a duševního vyčerpání.
 
Nejen česká vláda vsadila v boji proti covidu-19 na omezení mobility lidí tím, že uzavřela školy, služby a maloobchod. Přesto velké průmyslové podniky zůstaly až doposud bez povšimnutí. Co si o tom myslíte?
 
Částečně jsem odpověděl již v předešlé otázce. Částečně je to tím, že se bojí ještě většího ekonomického propadu státu. Dále pak tím, že jsou s těmito velkými podniky osobně provázáni. Jsem přesvědčený, stejně jako u těch malých, že omezování činnosti je nesmysl, ale již dávno mělo dojít k povinnému testování zaměstnanců. A to kvalitními testy s masivní podporou státu ve všech sférách podnikání v ČR.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…