Proč nás Fiala trestá drahým benzínem? Vyoral byl v Polsku a viděl kampaň

13.10.2023 16:15 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Zdá se, že se nám pan prezident změnil v chcimíra a dezoláta,“ zhodnotil Tomáš Vyoral slova českého prezidenta, když ten vyzývá v případě Pásma Gazy k zasednutí k jednacímu stolu. A tento přístup dává do kontrastu s přístupem k Ukrajině. „Řada z těch, kteří označovali nepoddajné a kriticky smýšlející občany za xenofoby – ostatně v zásadě těch stejných, co teď kriticky myslící označují za dezoláty – se nyní stávají xenofoby sami,“ komentoval také to, jak až teď někteří procitli, co se týče migrantů v Evropě. A dostal se také k levnému polskému „předvolebnímu“ benzínu.

Proč nás Fiala trestá drahým benzínem? Vyoral byl v Polsku a viděl kampaň
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

O víkendu si Izrael zažil události, jaké už dlouho ne. Útok Hamásu byl bezprecedentně brutální a s různými gesty se rozhodně nešetřilo. Zaznamenal jste nějaké zajímavé, zejména zajímavě pokrytecké, třeba v porovnání s tím, co dotyční říkali o Ukrajině?

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
Nemusíme chodit daleko. Převlékač uniforem a kariérní oportunista Petr Pavel, toho času Petrem Kolářem instalovaný do funkce prezidenta naší země, dle ČTK uvedl mimo jiné: „Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle.“ Třeba jen špatně chápu, nebo interpretuju Pavlova slova, ale zdá se, že se nám pan prezident změnil v „chcimíra“ a „dezoláta“. Já s jeho slovy v tomto případě souhlasím, ale mám opět problém s jeho dvojími metry, kdy v rámci jednoho konfliktu – toho izraelského – je třeba hledat řešení u jednacího stolu, zatímco u jiného – toho ukrajinského – je jednání zavrhováno.

Jak se stavíte k Pirátům, kteří ještě v roce 2022 chtěli samostatný palestinský stát a dokonce se snažili založit Meziparlamentní skupinu ČR-Palestina?

K Pirátům – coby novodobým progresivistickým levičákům – se od začátku stavím s krajním odporem. Nicméně co se týká samostatného palestinského státu, ačkoliv nejsem žádným odborníkem na izraelsko-palestinské vztahy, tak z logiky věci mi to připadá jako jedno z možných řešení jejich nekonečného konfliktu.

Jak hodnotíte reakci některých amerických kongresmanů a senátorů? Samozřejmě, útok Hamásu byl bezprecedentní. Ale někteří z nich se div ne pustit do války s Íránem.

Myslím, že je dobré v souvislosti s aktuálním průběhem izraelsko-palestinského konfliktu mít na paměti Pearl Harbor a pojmy, jako jsou třeba operace pod falešnou vlajkou. Víte, nic nemusí být takové, jaké se zdá, respektive takové, jaké nám to předkládají pologramoti z mediálního a politického hlavního proudu. Co když selhání izraelských rozvědek nebylo selháním, ale záměrem? Útok na Írán a konečné řešení palestinské otázky mohou být rovněž jedněmi ze zásadních hybatelů současného dění. O všem výše zmíněném už se dokonce objevily zmínky i v hlavním proudu. Tím neomlouvám zvěrstva ze strany Hamásu, ani okupaci ze strany druhé. Bohužel stejně jako na Ukrajině a vždy a všude válku s prominutím odserou obyčejní nevinní lidé. Zatímco elity a majitelé klíčů si honí ega, případně „plní peněženky“.

Henry Kissinger ve svých sto letech dal ránu Angele Merkelové a jejímu „Wir schaffen das.“ Prohlásil, že byla chyba vpustit do Německa tolik lidí rozdílné kultury a náboženství. Jak myslíte, že se v blízké době bude vzpomínat na Angelu Merkelovou, vzhledem k tomu, jak přispěla k „zezelenání“ Německa, naplnění migranty a také k situaci na Ukrajině?

Po boji je každý generálem. Nutno dodat, že já i kvůli řízené migrační invazi a promločí propagandě mediálně-politického hlavního proudu začal psát blogy a veřejně se vyjadřovat proti této rozvratné činnosti, která byla evidentně proti zájmům občanů celé Evropy. A to hned zkraje, kdy tato aktivita začala. Jak se na Merkelovou bude vzpomínat, uvidíme, nebo spíše naše děti, a tím spíš děti německé. Myslím, že v moc dobrém to ale nebude. Stejně tak bych viděl ovšem budoucí vzpomínky na současného psychopata na postu německého kancléře.

A v souvislosti s tím, co říkáte na to, jak někteří příznivci migrace najednou prozřeli, že v Evropě jsou nyní až miliony lidí radujících se z masakru Židů?

Řada z těch, kteří označovali nepoddajné a kriticky smýšlející občany za xenofoby – ostatně v zásadě těch stejných, co teď kriticky myslící označují za dezoláty – se nyní stávají xenofoby sami. Překvapuje mě, že až situace okolo židů, nebo spíše Židů otevře oči řadě takzvaně lepších lidí, kteří přeceňují sebe samé a podceňují všechny ostatní. Myslím, že bezpečnostní rizika spojená s řízenou migrační invazí byla zřejmá drtivé většině normálních lidí, kteří mají hlavu nejen na to, aby jim nesněžilo na mandle.

Potravinářská inspekce našla další kuřecí se salmonelou. Opět se jedná o přebalené kuřecí z Ukrajiny od firmy WE Trade. Vzhledem k tomu kolikrát už se takové vzorky našly, není načase se minimálně dotyčné firmy dotázat, jak je to možné?

To samozřejmě je. Ovšem zdá se, že cokoliv, co je v současné době spojeno s málem polobohy z Ukrajiny se dosti podobá tomu, co je spojené s málem polobohy z Izraele. Tedy toho se nesmíte dotknout ani náznakem křivého slova.

Polsko za chvíli bude volit. Vy jste tam byl nedávno, jak tam probíhala kampaň? Všimne si návštěvník? A co říkáte na „uplácení“ voličů levným benzínem?

Návštěvník si všimne hodně. Podobně jako u nás a kdekoliv jinde visely všude billboardy a plakáty s mluvícími hlavami. Uplácení voličů levným benzínem? Každý využívá možnosti, jaké má. V tomto ohledu bych spíš řešil proč a za co ukrofilní a kolaborantská vláda Petra Fialenka trestá drahým benzinem a energiemi občany této země.

Na Slovensku sestaví vládu s definitivní platností Robert Fico s Hlasem a SNS. Velké kňučení začalo kvůli tomu, že ministr kultury bude jistý Tomáš Taraba. Co myslíte, že bude dělat třeba Magda Vášáryová, která některé voliče SMERU nazvala spodinou?

To netuším. Nejsem jasnovidec. Ale zřejmě bude této uvědomělé paní žilka poměrně dosti pulzovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…