Proč nedemonstrovali dřív? Takových ohrožení tu bylo. Konečná se ptá Milionu chvilek

19.10.2022 22:10 | Rozhovor

„Statistiky ukazují, že Češi pracují déle, než je průměr EU, a pan Jurečka nás chce zřejmě dostat na absolutní špičku,“ říká k úvaze o zvýšení důchodového věku europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. V souvislosti s navrhovanou částkou na zvýšení minimální mzdy mluví o „nebetyčné aroganci“. „Mám trochu dojem, že jsem se ani trochu nemýlila, když jsem tuto partičku označila za vládní roztleskávače,“ říká pak na adresu Milionu chvilek. Dostala se i ke smlouvám na nákupy vakcín proti covidu a zmínila „začerněné důležité informace“.

Proč nedemonstrovali dřív? Takových ohrožení tu bylo. Konečná se ptá Milionu chvilek
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Paní poslankyně, co říkáte na úvahy o tom, že by se v ČR zvýšila věková hranice pro odchod do důchodu a co byste vzkázala ministru Jurečkovi, který tuto možnost nadnesl?

Na svém facebooku jsem mu vzkázala, že mu nepřeju, že by musel dělat za minimální mzdu až do 68 let, což se vláda chystá pracujícím „ordinovat“! Už nyní je při ztrátě zaměstnání pro člověka po pětapadesátce velký problém najít si nové. Tento krok navíc může zavařit nejmladší generaci a vést k růstu nezaměstnanosti absolventů bez praxe. Statistiky ukazují, že Češi pracují déle, než je průměr EU, a pan Jurečka nás chce zřejmě dostat na absolutní špičku.

Za KSČM jednoznačně odmítáme prodlužování věku odchodu do důchodu. Stejně tak odmítáme hazardování s průběžným důchodovým systémem, který je při úpravě parametrů schopen bezproblémově fungovat ještě desítky let. Nedivila bych se ani tomu, kdyby vláda pětidemolice, pardon pětikoalice, přišla s experimentem, který už ODS s TOPkou zkoušely v minulosti. Tedy s druhým důchodovým pilířem, což nebylo nic jiného než vyvedení financí z veřejné kontroly do soukromých bank a pojišťoven.

A co říci na návrh zvýšit minimální mzdu o 350 korun?

Jurečka by si za své jméno neměl dávat přídomek ministr sociálních, ale asociálních věcí. Nechápu tu nebetyčnou aroganci člověka, jemuž se plat zvýší o více než 20 tisíc měsíčně, že je schopen vůbec něco takového vypustit z úst.

Jestli si dobře pamatuji, tak vládní strany v kampani říkaly, že nás chtějí posunout na Západ. Tak třeba Němci mají minimální mzdu 49.560 korun. V obecné rovině západní státy mají mnohem vyšší základní odměňování. Ale i ti Poláci budou mít v příštím roce 18.150 korun v přepočtu. Ba dokonce nás předběhnou i Slováci se 17.200 korunami. Neskutečná ostuda vládních stran.

Připomínám, že proběhlo v Evropském parlamentu hlasování o minimální mzdě, respektive o směrnici, dle níž by se v ČR měla minimální mzda pohybovat okolo 20 tisíc, a k mému překvapení pro tento návrh hlasovali i zástupci vládních pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Ovšem, když to mohou ve vládě změnit, přijdou s trapnými 350 korunami. Mimochodem je to při 18% inflaci navýšení o zhruba 2 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…