Profesor Jan Keller k válce mezi Zemanem a Sobotkou: To nejhorší, co teď mohou udělat, je...

06.02.2016 5:15

ROZHOVOR Odmítá kritiku premiéra Sobotky i prezidenta Zemana a lituje, že oba politici nejsou schopni najít společnou řeč ve velmi složité situaci, v níž dnes žijeme. Europoslanec, pedagog a publicista Jan Keller by rád viděl oba naše státníky i po příštích volbách na stejných postech, které v současné době zastávají. O předsedovi vlády si dokonce myslí, že dělá nyní maximum možného.

Profesor Jan Keller k válce mezi Zemanem a Sobotkou: To nejhorší, co teď mohou udělat, je...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Za uplynulé dny poskytl prezident Miloš Zeman médiím několik rozhovorů, ve kterých se pustil do premiéra Bohuslava Sobotky. Z nich vyplývá, že Zeman nevěří schopnostem premiéra, směje se mu, že si nechává radit od nevhodných poradců. Nelíbí se mu jeho přístup vůči Evropské unii a říká i to, že škodí ČSSD: „Je mi líto, když takto vybudované dílo někteří neumětelové přivádějí do nižších pater politického vlivu. Nu, a protože zastávám názor, že politiku dělají spíše osobnosti než bezvýrazní úředníci, tak si vážím hejtmanů, kteří řídí své kraje,“ rýpl si dále Zeman do vedení ČSSD v rozhovoru pro časopis Týden. Co k tomu říci?

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

Nesouhlasím s prezidentovou kritikou premiéra. Myslím si, že premiér Sobotka dělá ve velice složité mezinárodní situaci maximum možného. Je nespravedlivé proti němu vyzvedávat hejtmany. Těm nehrozí, že budou muset jezdit na kobereček do Bruselu. Jsem rád, že je Bohuslav Sobotka premiérem, a nedovedu si na tomto místě představit momentálně nikoho lepšího.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka zase tvrdí, že Zeman rozděluje společnost, spojuje se s extrémisty a také zásadním způsobem reagoval na vyjádření prezidenta o použití zbraně kalašnikov. Kvůli němu se vlastně situace v posledních dnech vyostřila. „Zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem. Prostě pan prezident se do toho takovým zvláštním způsobem zařadil a mě by nikdy nenapadlo, že v téhle sestavě jednou najdu prezidenta republiky,“ říká mimo jiné v rozhovoru pro Respekt český předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Není šťastné obviňovat prezidenta z fašistických choutek. Miloš Zeman je dnes nejoblíbenějším politikem v zemi a pan premiér jistě nechtěl říci, že dnes u nás převládají lidé s fašistickým myšlením. Kdybych měl tu smůlu, že by na mne pan prezident zaútočil, vymyslel bych sto způsobů, jak čelit takovému ataku promyšleněji a možná i ironičtěji. Všude čeká tolik bonmotů a poradci vyberou premiérovi zrovna takový nepodařený.

Prezident si s premiérem zrovna nenotuje ani v otázce migrační krize. To už se nějakou dobu projevuje. Sobotka tvrdí, že Zeman si už připravuje půdu pro prezidentskou volbu a prezident lituje, že se premiér nechová jako jeho slovenský protějšek. Oba klíčoví politici Česka se tak neshodnou ve zcela zásadní otázce, kterou řeší celá Evropa. O čem tohle svědčí?

Je to to vůbec nejhorší, co mohou čelní představitelé země, kteří jsou navíc podle svých slov oba levicoví, dělat v tak kritické situaci, v jaké jsme se ocitli. Ať mi nikdo neříká, že jsme schopni se domluvit s lidmi z Afriky a Arábie, jestliže se nejsou schopni domluvit ani dva dospělí lidé, kteří patří či patřili ke stejné politické straně.

Z celé situace vychází předpoklad, že Zeman se vzdaluje od ČSSD a přibližuje se k Babišovi. Do jaké míry a za jakých podmínek je možné, že by se vzájemně do budoucna podpořili? Tedy, že v podstatě Zeman přihraje Babišovi voliče v parlamentních volbách a naopak vicepremiér naopak Zemana opět nominuje nebo silně podpoří v prezidentských volbách? Může to tak být?

Může to tak být, a může to být také úplně jinak.

Už několik komentátorů napsalo, že Zeman může porazit ve volbách jedině sám sebe. Ztotožňujete se s tím? V čem tkví Zemanovo kouzlo? Za předpokladu, že se Zeman a jeho příznivci spojí s tábory Babišovců, lze vůbec postavit kandidáta, který by Zemana porazil?

Doufám, že žádný kandidát Zemana neporazí. Já sám bych byl spokojen, pokud by byl v následujícím období prezidentem opět Zeman a premiérem znovu Sobotka. Kdyby oba dva projevili jenom o trochu více nadhledu než dosud, byla by to ideální dvojice do neklidných dob, které nás čekají.

Některá média informovala o tom, že Rusové měli „infiltrovat“ politické strany v některých zemích, údajně i v Česku. V tomto kontextu bývá zmiňován i prezident Miloš Zeman, kterého někteří považují za ruského agenta. Co si o tom myslíte a do jaké míry je nahnuté naše prozápadní směřování?

Netrpělivě čekám, kdy někdo z těch, kdo považují prezidenta Zemana za ruského agenta, mu položí otázku, zda by fotil nádraží, pokud by měl fotoaparát. Jak známo, tímto způsobem lze cizího agenta spolehlivě identifikovat a mnozí ze Zemanových odpůrců jsou pro tento druh kontrašpionáže přímo skvěle mentálně vybaveni.

V české domácí politice bylo také velkým tématem posledních dnů schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb. Co si o tomto návrhu, který má dát zelenou registračním pokladnám, vlastně myslíte? Jedná se skutečně o zbytečné komplikování života podnikatelům a živnostníkům nebo o nezbytné a užitečné opatření, které zvýší výběr daní a stanoví i lepší právní rámec pro podnikání u nás?

Na jednu stranu si myslím, že i drobný podnikatel by měl být schopen vykazovat, kolik si vydělá, a jakým způsobem hospodaří. Na druhé straně jsou zvýhodnění pro velké cizí firmy oproti drobným domácím podnikatelům tak obrovská, že stojím rozhodně na straně těch drobných. Oni nemají žádné daňové prázdniny a nemohou stát vydírat pod pohrůžkou, že odejdou, když se jim nepřinese všechno na stříbrném podnosu. Spočítal vůbec někdo, o kolik přicházíme na daňových únicích velkých firem? Drobní živnostníci do daňových rájů neodcházejí.

Významně se teď mluví také o Polsku a jeho nové konzervativní vládě, která provádí řadu zásadních změn, ať už jde o veřejnoprávní média, ústavní soud a další oblasti. Brusel hovoří o nutnosti dohledu nebo kontroly, lídři EU směrem k varšavské vládě hovoří o diktatuře nebo státním převratu či vážném ohrožení demokracie. Proces může teoreticky vést až k omezení hlasovacích práv Polska v Unii. Jak moc je tento stav vážný?

Vývoj v Polsku je ambivalentní. V Bruselu je kritizováno prakticky jenom to, že v Polsku se sahá na svobodu tisku a zasahuje do institucí vysokého soudnictví. Je v tom dost pokrytectví. Dokud byly zmíněné instituce pod kontrolou spřátelené strany, žádná kritika nezazněla. Nyní si je obsazuje strana jiná a najednou je demokracie v ohrožení. Bylo by věrohodnější, kdyby se takhle varovalo už za předešlých vlád. Na druhou stranu vývoj v Polsku nebezpečný je. Varšava se vyhraňuje vůči Bruselu, Berlínu, Moskvě i Kyjevu. Chce se orientovat na americké konzervativce. To považuji za mnohem nebezpečnější než to, že média ovládla jedna stranická klika na úkor druhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…