Profesor Milan Knížák: Michale Horáčku, neblbni. A pane Babiši...

16.06.2016 7:37

ROZHOVOR Bývalý generální ředitel Národní galerie, výtvarník a hudebník Milan Knížák ocenil ministra vnitra Milana Chovance za to, „že se nenechal zviklat a restrukturalizaci policie podepsal“. „A je-li pravda, že to vše zaštítil premiér Sobotka, tak je to první čin, kterým se projevil jako státník, a já mu za to děkuji,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz profesor Knížák, protože Babišovu kritiku reformy policie považuje za snahu získat moc a majetek a neštítí se přitom žádných prostředků.

Profesor Milan Knížák: Michale Horáčku, neblbni. A pane Babiši...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Anketa

Který předseda politické strany má vaše sympatie?

1%
26%
5%
2%
54%
6%
hlasovalo: 10519 lidí

Proč podle vás chystaná reorganizace policie vyvolala vládní krizi? Čím si výpad proti policii a ministru vnitra ze strany Andreje Babiše vysvětlujete? Jak může ministr financí vědět, že policie žádnou reformu nepotřebuje, jak tvrdí?

Kariéru Andreje Babiše provází řada nejasností a podivných kauz, které působí nestandardně. Jeho kontakty na některé osoby z policie a justice jsou ryze účelové. Babiš se domnívá, že se mu tak podaří vyhnout důslednějšímu šetření jeho finančních a dotačních machinací. Navíc je známý tím, že shání kompromitující informace na partnery i oponenty, aby je mohl ovládat.

Babiš neví, co je demokracie a svoboda. To, že byl zvolen poměrně velkým počtem voličů, považuji za ostudu naší společnosti. Babiš o reformě policie nic neví, jen se panicky bojí, že ztratí svůj vliv, který si pomocí některých jedinců vybudoval. Babiš není politik, je to člověk, který chce pomocí politického vlivu získat moc a majetek a neštítí se žádných prostředků.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že vypoví koaliční smlouvu, pokud ministr vnitra policejní reformu podepíše. Ale podle něj to neznamená, že ministři ANO odejdou z vlády, jen si tím prý uvolní ruce. Jak tomu rozumíte?

Nerozumím. Je to defenzivní krok, z kterého chce za každou cenu něco vyzískat. To by mu zbytek vlády neměl tolerovat. Jsem přesvědčen, že by se všechny demokratické síly v našem parlamentu měly spojit proti zvůli Babiše a jeho nohshledů

Anketa

Kdyby někdo navrhl obnovení Československa, byli byste pro?

79%
21%
hlasovalo: 12522 lidí

Neriskuje sociální demokracie, že ztratí podporu veřejnosti, která považuje šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu za hrdinu, který se nebojí postavit „zkorumpovaným“ politikům, protože uvěří Andreji Babišovi, který se navzdory svým kauzám staví do role jediného opravdového bojovníka proti korupci v politice?

Naše veřejnoprávní média se vehementně snaží udělat z Roberta Šlachty Jánošíka. Nejsem přítelem vytahování špinavého prádla na veřejnost, ale při podrobnějším pohledu na Šlachtovo působení se nepochybně objeví řada problémů. Podstatné není lpění na jednotlivých figurách, ale zachování profesionální a nezávislé policejní struktury. Pokud nebudeme mít nezávislou policii a profesionální a nestranné státní zástupce, tak naše křehká demokracie velmi lehce sklouzne do totality.

Na jedné straně stojí policejní prezident a ministr vnitra, na druhé Andrej Babiš, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, státní zástupci i protikorupční nevládní organizace, ale i někteří sociální demokraté. Mohou reorganizaci policie proti takové přesile ministr Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý ustát? Už teď byla o měsíc odložena.

Nevidím to jako boj dvou sekcí, dvou skupin, ale jako pokus o znásilnění demokracie, boj o získání vlivu a nestandardní moci. Je to velmi nebezpečné. Pokud tyto pokusy Andreje Babiše rázně společnost neodmítne, velmi brzy na to doplatí. Vážím si ministra Chovance za to, že se nenechal zviklat a restrukturalizaci policie podepsal. A je-li pravda, že to vše zaštítil premiér Sobotka, tak je to první čin, kterým se projevil jako státník, a já mu za to děkuji.

Šéf protimafiánského útvaru ÚOOZ Robert Šlachta požádal o odchod do civilu, nyní nevylučuje, že si to rozmyslí, když byla reforma odložena. Co říkáte takovému každodennímu obratu v případě vrcholného policisty?

Jeho obrat ukazuje, že se nejednalo o principiální stanovisko, ale o taktizování a vyhrožování. Takové divadlo není hodné Jánošíka.

Velké překvapení způsobili i olomoučtí vrchní státní zástupci, když v čele s Ivo Ištvanem dokonce zpovídali policejního prezidenta, aby jim reorganizaci policie, která je v jeho kompetenci, vysvětlil. Advokát Tomáš Sokol prohlásil, že by měli doložit hodně pádné důvody k takovému kroku, politolog Bohumil Doležal to považuje za skandální. Souhlasíte s tak příkrou kritikou?

Naprosto souhlasím s Tomášem Sokolem a Bohumilem Doležalem. Považuji čin olomouckých státních zástupců za bezprecedentní útok na integritu státu.

Co je podle vás skutečným důvodem tak nebývalé aktivity Andreje Babiše, státních zástupců, ale i nevládních organizací jako Transparency International nebo Vraťte nám stát? Myslíte si jako ti, kteří protestují proti této reorganizaci, že jeden z těchto útvarů – ÚOOZ, kteří řídil Robert Šlachta – vykazuje tak skvělé výsledky, že jeho sloučením s „měně skvělým“ ÚOKFK by došlo ke zhoršení situace a k ohrožení vyšetřování citlivých politických kauz?

Dlouhodobé propojení Babiše s TI a dalšími organizacemi je známé, a tak se není čemu divit. Považovat ÚOKFK za horší než ÚOOZ je další z mediálních bublin, které se nezakládají na faktech.

Politolog Bohumil Doležal prohlásil, že se policie, čímž myslí právě Šlachtův protimafiánský útvar, a žalobci utrhli ze řetězu, což je podle něj zneužitelné, proto je důležité, aby byli neustále pod přísnou kontrolou demokratického právního státu. Má pravdu?

Bohumil Doležal má v tomto naprostou pravdu. Demokratický stát musí především kontrolovat ty, kteří mají v rukou nějakou moc. Měly by být jasně nastavené limity, které jsou nepřekročitelné. Akce olomouckých státních zástupců a Šlachtova ÚOOZ z nedávné minulosti jsou hodně problematické, narušují demokratické principy, vyvolávají pocit nestability, nesolidnosti a snižují pocit občanského bezpečí.

V Poslanecké sněmovně leží návrh zákona o státním zastupitelství, předložený ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, v němž je zakotveno zřízení jednoho speciálního státního zastupitelství, které bude vyšetřovat největší kauzy, přesně podle požadavků státních zástupců. Není to vlastně něco podobného, co chce zřídit policejní prezident v policii a co ministr spravedlnosti a státní zástupci tak kritizují?

Nejsem informován o zákonu předloženém Robertem Pelikánem. Považuji tohoto člověka za amatéra, který nemá na ministerském křesle co dělat, zvlášť dává-li tak okatě najevo svoji lokajskou podřízenost Andreji Babišovi.

Nejen Česká republika se otřásá v základech, ale i Evropská unie, protože v příštích dnech bude Velká Británie rozhodovat o setrvání v Evropské unii. Co by její odchod znamenal pro Evropskou unii a Českou republiku?

Nemyslím si, že odchod Británie z EU bude znamenat něco zásadního. Bude to určitě popud k zamyšlení nad směřováním EU. Jasné je, že EU místo toho, aby se měnila v prosperující souručenství samostatných států, které hledají nejlepší formy vzájemné spolupráce, aspiruje na nefunkční a nebezpečnou evropskou velmoc. Tu nebezpečnost vnímám směrem dovnitř. Je především nebezpečná sama sobě.

Přímá volba prezidenta je ještě daleko, ale už teď se objevují kandidáti na Hrad. Počítá se s kandidaturou současného prezidenta Miloše Zemana, který je zatím favoritem, i když oficiálně své rozhodnutí oznámí až příští rok, ale svůj zájem už vyjádřili i textař Michal Horáček nebo ekonom Švejnar. A některé osobnosti politického a veřejného života přišly s Kroměřížskou výzvou, která má přispět k výběru demokratického a kultivovaného prezidenta. Co těmto aktivitám říkáte?

Neustálé pokusy podprůměrného profesůrka českého původu ovládnout nějaký velký post v ČR jsou legendárně směšné. Michal Horáček by se měl zamyslet a neblbnout.

Výzev jsem už zažil dost a vždy byly trapné, směšné či obojí dohromady.

Minule jsem prezidenta nevolil, žádný kandidát mi nevoněl. Možná to tak bude i příště.

Třeba bude kandidovat i Babiš.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…