Protekční dítka v Česku nejsou příliš oblíbená... Bašta očekává pro Nerudovou a Pavla trest od voličů

12.01.2023 16:22 | Rozhovor

„Připadal jsem si jak černoch v Alabamě na konci padesátých let, který se odvážil sednout si v autobuse na přední sedadlo,“ popsal Jaroslav Bašta svůj zážitek z předvolební debaty v České televizi. Nešlo jen o protěžování vybrané trojice kandidátů, ale i třeba o chování moderátora Řezníčka.

Protekční dítka v Česku nejsou příliš oblíbená... Bašta očekává pro Nerudovou a Pavla trest od voličů
Foto: archiv J. Bašta
Popisek: Jaroslav Bašta

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Začaly prezidentské debaty, kde máte možnost potkat se se všemi protikandidáty. Jaké máte z těchto diskusí zatím dojmy?

Tyto debaty jsou velmi silně ovlivněny jistým druhem segregace, která od počátku loňského roku probíhala v médiích na základě „výsledků“ průzkumů agentur pro výzkum veřejného mínění. Ty upřednostnily nesvatou trojici Babiš, Nerudová, Pavel a manipulují voliči způsobem hraničícím až s trestným činem maření voleb.

Česká televize rezervovala část debaty pouze pro dvojici kandidátů Petr Pavel - Danuše Nerudová. Jak moc toto dělení kandidátů na favorizované a ty ostatní podle vás ovlivní voliče?

Předpokládám, že v České republice nejsou protekční dítka příliš oblíbená. Vzhledem k tomu, že stejný diskriminační postup vůči zbylým šesti kandidátům použili také v CNN Prima, v České televizi a na Nově, očekávám, že Danuši Nerudové i Petru Pavlovi toto protěžování prohraje volby.

Co jste říkal celkově debatě na veřejnoprávní televizi a tomu, co se během ní odehrávalo?

Řekl jsem to ke konci debaty – připadal jsem si jak černoch v Alabamě na konci padesátých let, který se odvážil sednout si v autobuse na přední sedadlo. Pan moderátor Řezníček se choval velmi neprofesionálně.

Co říkáte na fakt, že Andrej Babiš až na úplný závěr kampaně do televizních debat nechodí?

Šlo o jeho strategii v době, kdy byl obžalován. Zprošťující rozsudek zřejmě očekával.

Co zatím říkáte na průběh předvolební kampaně? Překvapil vás něčím některý z vašich protikandidátů?

Nepřekvapil. Stačí se podívat na jejich hesla a spoty.

Co si myslíte o odstoupení kandidáta Josefa Středuly a jeho podpoře soupeřce Danuši Nerudové?

Zopakoval slovenský scénář Mistrík versus Čaputová. Ale moc jí nepomohl, nicméně jsem ocenil jeho procítěný herecký projev.

Vaším hlavním předvolebním slibem, který i v debatách zdůrazňujete, je odvolání Fialovy vlády. Co říkáte na námitky, které vyjádřil třeba senátní právník Jan Kysela, že splnění tohoto slibu by se prakticky rovnalo puči?

Pan Jan Kysela je také členem Legislativní rady vlády, takže není nezávislý. Jiní ústavní právníci připouštějí, že prezident tuto pravomoc má. Jediný, kdo je oprávněn to vykládat a posuzovat, je Ústavní soud. Ten v analogické situaci v roce 2013, kdy prezident Zeman použitím článku 62 Ústavy premiéru Nečasovi pohrozil, a ten raději sám podal demisi, nezasáhl. Budu-li zvolen, budu mít mandát k odvolání vlády od svých voličů, což je pro mne rozhodující.

Poslanecká sněmovna má mezi oběma koly prezidentské volby hlasovat o nedůvěře Fialově vládě. Premiér Fiala k tomu řekl, že to bude pouze gesto kampaně Andreje Babiše, které vzhledem k poměrům ve sněmovně nic nezmění. Nebylo by vhodné premiérovi připomenout, že Poslanecká sněmovna je suverénem vlády, od kterého odvozuje svůj mandát?

Zejména když stoupenci Pětikoalice vůči mně argumentují, že jsme parlamentní demokracie, takže nemohu využívat prvky poloprezidentského systému, který výklad Ústavy umožňuje. Jde o typické používání dvojího metru.

Po Praze se říká, že vláda se zásadními a nepříjemnými kroky čeká až po prezidentských volbách, aby nepomáhala opozičním kandidátům. Co si o těchto názorech myslíte, je to reálné?

Jde o velmi pravděpodobnou hypotézu. Ale moc to vládě nepomůže.

Hovořil jste o tom, že při postupu proti vládě musíme zohlednit zcela mimořádnou situaci, ve které se nacházíme. V čem je tedy podle vás naše současná situace tak mimořádná?

Procházíme nejhlubší ekonomickou, energetickou a sociální krizí od vzniku České republiky. Obdobný propad životní úrovně českých občanů byl jen ve válečných letech. Vláda zběsilým tempem zemi zadlužuje a zároveň se chystá začít likvidovat český průmysl ve jménu Green Dealu. A to po dvou kritických covidových letech. Můžeme se dostat do dluhové spirály, která obvykle končí státním bankrotem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 12.01.2023 17:05:14
Musel bych se stydět kdybych nepodpořil pana Baštu v prvním kole.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…