Radmila Kleslová z ANO hovoří o práci Krnáčové a poprvé též o nálezu textu, který se tvářil jako od Ferdinanda Peroutky

20.07.2015 11:56

Výrazná politička pražské organizace hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřila k práci pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) i k nálezu textu, který údajně v žertu vytvořil novinář a který se tvářil jako text Ferdinanda Peroutky. Kleslová odpověděla i na otázky, týkající se pražské komunální politiky.

Radmila Kleslová z ANO hovoří o práci Krnáčové a poprvé též o nálezu textu, který se tvářil jako od Ferdinanda Peroutky
Foto: archiv / tan
Popisek: Šéfka ANO v Praze Radmila Kleslová

Na konci června jste se veřejně pochlubila nalezením článku Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman. Jenže šlo pouze o žert, jenž měl pobavit úzký okruh návštěvníků Čapkovy vily. Že šlo o falzum, bylo podle autora zřejmé již na první pohled z několika zásadních nedostatků. Co vás tak přimělo článek považovat za pravý? Nebo šlo z vaší strany také o žert?

Celá „kauza“, která se z malého novinářského vtipu rozrostla na hlavní téma letošní okurkové sezony, má i vtipný závěr. Poté, co odborníci z knihovny Národního muzea falzifikát zdarma přezkoumali, byla jsem požádána, zda by padělek i s analýzou mohli zařadit do svých fondů. Rádi jim ho věnujeme.

Domníváte se, že hledaný článek skutečně existuje?

To nejsem schopna zhodnotit.

Jestliže se přesuneme k praktičtějším otázkám. Co vás nyní nejvíce pálí jako starostku?

Praha 10 patří k největším městským částem. Denní agenda tady čítá desítky nejrůznějších žádostí, podnětů, posouzení. Denně se setkáváme s žádostmi občanů o různé formy pomoci, ale ne vždy je v mé pravomoci jim vyhovět nebo je řešit – jako politik nemohu zasahovat a nezasahuji do práce úředníků státní správy. Intenzivně se věnuji záležitostem ze sociální oblasti, školství a bytové politiky . Také mě momentálně znepokojuje výskyt narkomanů v některých oblastech Prahy 10. Postupně se nám situaci daří řešit. Osobně koordinuji postup s ředitelem naší městské policie a ředitelkou oddělení státní policie. Jsme už sehraní a vycházíme si vstříc.

Jaké nejdůležitější investice plánujete v druhé polovině roku?

Investic je celá řada. Budeme otevírat nové centrum pro neslyšící. V Bytovém domě Malešice dokončujeme téměř 200 nových bytů s levným nájemným jako startovací a ústupové bydlení. Dvanáct bytů bude přizpůsobeno pro paraplegiky. Teď v druhé polovině roku vybavujeme byty kuchyněmi. Maminky tam budou mít velkou společnou hernu, senioři svůj klub, v domě bude fungovat velká jídelna. Je to úžasný projekt a věřím, že stejně ho budou vnímat i jeho budoucí obyvatelé.

V červenci jsme odstartovali projekt participativního rozpočtu, nazvaný „Moje stopa“. Každý obyvatel Prahy 10 může teď na mapě naší městské části zanechat „svou stopu“. Stačí navrhnout zlepšení, úpravu či rekonstrukci v naší městské části. Po posouzení proveditelnosti projektu odborníky svůj návrh veřejně představí spoluobčanům a ti pak hlasováním rozhodnou, které projekty se zrealizují. Z rozpočtu jsme pro rok 2015 na tyto projekty vyčlenili 5 milionů korun. Participativní rozpočet je nejvyšší „formou demokracie“ na radnicích a já jsem ráda, že právě Praha 10 je prvním obvodem, kde budou mít lidé pravomoc spolurozhodovat o části našich investic.

Dle vašich slov je vyřešení dlouholetého sporu kolem vršovického stadionu na dobré cestě. Můžete být konkrétnější? A domníváte se, že dojde v dohledné době k definitivnímu rozřešení?

Ano, já věřím, že se podaří prosadit náš návrh, aby fotbalový stadion ve Vršovicích odkoupilo hlavní město Praha a „Ďolíček“ se stal městským stadionem. Zda řešení padne v dohledné době, to neumím odhadnout.

Již více jak před třemi měsíci jste se rozhodla obnovit speciálně zřízené antigraffitové hlídky, které by se měly zaměřovat na nejfrekventovanější ulice. Hlídky se v minulosti osvědčily. Je tomu tak i nyní, nebo jsou sprejeři již sofistikovanější?

Je to trochu jinak: hlídky to ve skutečnosti nejsou. Náš antigraffiti program je založený na spolupráci města s majiteli nemovitostí. Ti se do monitoringu výskytu graffiti zapojí vyplněním jednoduché přihlášky na webu. Jakmile se někde objeví nová „výzdoba“, okamžitě ji z fasády odstraňujeme a zdi chráníme speciálním postřikem. Hlídky tedy nechrání objekty před sprejery, ale rychle a efektivně řeší následky jejich aktivit. Prevenci proti sprejerům koordinujeme zejména s městskou policií. Je velmi obtížná, protože většinou chodí na zdi malovat omladina, u které jsou možnosti potrestání velmi omezené. Je to spíše na rodičích.

V Praze10 vládne menšinová koalice ANO, ČSSD, Strany zelených a Nezávislých pro Prahu 10. Pro prosazení svých priorit tak potřebujete i hlasy opozice. Jak se vám s ní spolupracuje. Věříte, že dohoda bude možná? Co se pro to snažíte dělat?

Nejsme jedinou radnicí, kde vládne menšinová koalice. Děláme politiku a musíme být připraveni na koaliční vyjednávání, dohody i kompromisy. Myslím ale, že se nám daří prosazovat záměry, které jsou nejlepší pro naše občany, a to je pro mě nejdůležitější.

Jste součástí nejužšího vedení ANO. Pokud se nepletu, na starosti máte řízení činnosti hlavní kanceláře a rovněž vnitřní předpisy a strukturu hnutí. Můžete nám vaši úlohu trochu více přiblížit? Chtěla byste uvnitř strany uskutečnit nějaké změny?

Ano, mým úkolem je spolupracovat na utváření struktury a vnitřních předpisů hnutí. Chceme být silným, stabilním a dlouhodobým hráčem na české politické scéně. Snažíme se vyvarovat chyb, kterých se dopouštěla řada menších stran, jejichž život trval jen jedno volební období. Chceme vytvořit v hnutí takové podmínky, aby se v něm přirozeně etablovali silní lídři, chceme přitáhnout do hnutí výrazné osobnosti, dát prostor mladým lidem, prostě být silným a moderním politickým uskupením. Jako zakladatelka celostátního klubu komunálních politiků hnutí ANO se momentálně například hodně zabývám prosazováním myšlenky participativního rozpočtu, protože je to myšlenka, o které by se nemělo jen diskutovat, ale především zkoušet v praxi a sbírat zkušenosti.

Čím si vysvětlujete, že se již od svého zvolení pohybuje Adriana Krnáčová na spodních pozicích v žebříčku popularity mezi hejtmany?

Praha je nejviditelnějším „krajem“ celé České republiky a primátoři Prahy nikdy nepatřili mezi nejpopulárnější politiky. Novináři po mně stále chtějí, abych hodnotila svou kolegyni. Ale ještě neuplynul ani rok od jejího působení na pražské radnici a já myslím, že paní primátorka bude mít ještě hodně příležitostí prokázat své schopnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Islamizace EU! Varování z roku 2015, vše se naplňuje, hrozí se publicista a politik

0:01 Islamizace EU! Varování z roku 2015, vše se naplňuje, hrozí se publicista a politik

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Jednu totalitu jsme se zvoněním klíčů zdárně opustili a do další, jen trochu jiné…