Řecko rozprodali. Brusel je bude nutit ty uprchlíky vzít, varuje profesor Keller. A přidává výzvu pro V4

04.03.2020 19:19 | Zprávy

ROZHOVOR „Nezapomínejme, že Řecko už není suverénní stát. V podstatě bylo rozprodáno hluboko pod cenou svým věřitelům,“ podotýká k situaci u turecko-řeckých hranic známý sociolog, bývalý europoslanec, profesor Jan Keller. „Není nereálný vznik místních nepokojů. V tom případě nelze tak úplně vyloučit například ani pokus o vojenský převrat,“ varuje a upozorňuje na nový „výraz naprosté bezradnosti“ Evropské unie. K prohlášením politiků v souvislosti s šíření koronaviru v Evropě říká: „Přiživování hysterie by mělo každého politika zcela přirozeně vyřazovat z volitelnosti v příštích volbách. Tady už totiž přestává legrace.“

Řecko rozprodali. Brusel je bude nutit ty uprchlíky vzít, varuje profesor Keller. A přidává výzvu pro V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

U turecko-řeckých hranic roste napětí. Turecko přestalo hlídat pohyb uprchlíků a tisíce se jich nashromáždily u čáry s Řeckem, kterou se chystají překročit. V tom jim zatím brání řecká armáda a policie, která je na místě ve zvýšeném počtu. Jak dlouho tahle blokáda podle vás vydrží a co předpokládáte v nejbližších hodinách? 

Určitě nikdo neví, k čemu dojde. Je velmi pravděpodobné, že z Bruselu bude vyvíjen tlak na Řecko, aby nakonec migrantům vstup na své území umožnilo. V tom případě jsou dvě možnosti. Řekové je autobusy přepraví na své severní hranice, ať jdou dále do Evropy. Druhá možnost: Budou se je snažit umístit do zoufale přeplněných táborů na svém území. Nezapomínejme, že Řecko už není suverénní stát. V podstatě bylo rozprodáno hluboko pod cenou svým věřitelům. Není nereálný vznik místních nepokojů. V tom případě nelze tak úplně vyloučit například ani pokus o vojenský převrat.

Policie musela použít slzný plyn, z opačné strany létalo kamení. Turecká média podle ČTK tvrdí, že Řekové na hranicích zastřelili jednoho migranta, řecká média to ale popírají. Myslíte si, že dojde k použití ostrých nábojů ze strany řeckých ozbrojených složek směrem k migrantům nebo naopak? A jak by to změnilo situaci?

Pokud dojde k použití ostrých nábojů, spojoval bych to spíše právě s pokusem o vojenský převrat. V minulosti k němu došlo i za situace mnohem méně dramatické, než je ta dnešní. Pokud vím, NATO proti vojenské juntě v Řecku nikdy nic nemělo.

Zaznívají názory o tom, že by Řecko mělo neprodleně uprchlíkům umožnit další cestu. Například Martin Rozumek, který šéfuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům, napsal na Twitter, že zavřením hranic Řecko porušuje mezinárodní právo. „Zavře hranice pro uprchlíky – v rozporu s Ženevskou úmluvou i s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Nepřijatelný krok.“ Jak se k této otázce stavíte?

Pokud bychom měli postupovat podle mezinárodního práva, pak by zcela legálním řešením bylo vystěhovat třeba Čechy a Moraváky z jejich země a nastěhovat sem uprchlíky. Myslím, že by to žádné úmluvě neodporovalo a plně by to odpovídalo duchu našich nejvyšších hodnot. Anebo přesněji – nejvyšších hodnot pana Rozumka a jemu podobných.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…