Robert Fico pro PL.cz: Je věcí Čechů, koho si vybrali do vlády. My chráníme chudé

18.06.2012 12:10

ROZHOVOR Slovenský premiér a předseda levicové strany SMER Robert Fico během své krátké návštěvy České republiky poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor. Fico sice nechtěl komentovat kroky české vlády, je však přesvědčen, že by se neměly brát peníze z kapes chudým lidem. Ficova vláda věří v budoucnost eura a prý se bude vždy finančně podílet na jeho záchraně.

Robert Fico pro PL.cz: Je věcí Čechů, koho si vybrali do vlády. My chráníme chudé
Foto: Radim Panenka
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico s Bohuslavem Sobotkou

Čeští sociální demokraté o víkendu v Hradci Králové pořádali celostátní programovou konferenci, kterou vedle šéfa socialistické frakce v Evropském parlamentu a předsedy Socialistické strany Maďarska navštívil i vítěz nedávných předčasných voleb na Slovensku, premiér Robert Fico.

Slovenský ministerský předseda, jehož strana má v tamním parlamentu pohodlnou většinu, byl účastníky konference vítán bouřlivým potleskem, úctou a poklonami. Pro ČSSD byl důkazem, který uměl lidem bravurně vysvětlit, že sociální stát je spolehlivým řešením dnešních celoevropských krizí. Naši socialisté by rádi šli jeho cestou, podle politologů je však takový scénář nereálný už proto, že v České republice má stále sílící podporu KSČM.

Robert Fico v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, jakým způsobem na Slovensku přistupuje ke stabilizaci rozpočtu. Jak řekl v projevu na sociálně demokratické konferenci, jeho vláda bude dokonce více zdaňovat i luxusní automobily.

Společná evropská měna, jež se nyní potácí ve velkých potížích, je podle Fica i přes své problémy dobrý projektem. Různé stabilizační mechanismy eurozóny, které v miliardách eur zadlužují Slovensko,  jsou podle šéfa slovenské vlády nutnou daní za pozitiva, která podle něho euro přináší.

Představitelé vaší partnerské ČSSD bez ustání kritizují Nečasovu vládu jako asociální, obviňují ji, že přivádí lidi do chudoby. Co o ní soudíte?

Nebudu hodnotit českou vládu, to jsem nikdy nedělal. Je suverénním rozhodnutím českých lidí, koho si vybrali. A nebudu ani české sociální demokracii radit, co má dělat. Mohu říci, jaká je naše zkušenost na Slovensku. My jsme si řekli, že jsou jen dvě cesty k ozdravení veřejných financí. Buď zvýšíme DPH, jak to říkala pravice, anebo půjdeme cestou solidarity bohatých se slabými.

Vybrali jsme si druhou možnost a současně podporujeme hospodářský růst a tuto cestu považujeme za správnou, protože tolik neohrožuje lidi s nízkými a středními příjmy, jako prudké zvýšení DPH.

Mluvil jste o solidaritě bohatých s chudými, tedy o milionářské dani, zdanění luxusních aut a podobně. Nemyslíte si, že tato opatření mohou mít spíše opačné dopady? Třeba velká firma, která zaměstnává mnoho lidí, uvidí, že na ni budou uvaleny velké daně a rozhodne se odejít do jiné země…

Já znovu říkám, máte dvě možnosti. Samozřejmě, nejlehčí variantou je sebrat peníze lidem. Jenže když zvýšíte DPH o pět procent, jak to navrhovala slovenská pravice, tak člověk přijde s těmi drobnými, co má, do obchodu a musí si koupit podstatně dražší výrobky a služby. Jen kvůli tomu, že je lehčí a jednodušší vytahovat peníze od lidí, kteří jsou slabí a nemohou se bránit, přece nebudu chránit bohaté a silné.

My nemůžeme rezignovat na to, aby ti, co mohou za krizi, třeba banky, přispívali ke konsolidaci veřejných financí. Proto zavazujeme banky, monopoly, lidí, kteří vydělávají hodně, k vyšším daním. Ano, jsou rizika, ale radši budu bojovat s těmito riziky a budu je odstraňovat, než abych tahal peníze z kapes chudým.

V Praze byl nedávno slovenský poslanec Jozef Kollár ze strany Sloboda a solidarita, který vás tvrdě kritizoval za podporu Evropského stabilizačního mechanismu. Argumentoval především tím, že chudí Slováci nemohou dotovat nepoměrně bohatší Řeky…

Slovensko je součástí Evropské unie a eurozóny a dnes je zemí, která z EU dostává podstatně víc, než do ní dává. Nejsme spekulanti a myslím si, že vůči eurozóně máme určité povinnosti a proto se Slovensko bude zúčastňovat všech podpůrných mechanismů, pokud jde o euro. My věříme v euro i v to, že bude pokračovat dále.

Pokud jde o jiné názory, tak samozřejmě mohou být legitimní, ale v tomto okamžiku škodí jak Slovensku, tak Evropě.

Snažíte se stabilizovat veřejné finance, co ale říkáte na argumenty, že různé stabilizační mechanismy Slovensko naopak obrovsky zadluží?

Ano, je faktem, že tyto mechanismy naši zemi zadlužují, jsem si toho absolutně vědom, ale s tím musíme počítat, protože euro pro nás má mnoho dalších výhod, které s tím jsou spojené. My euro vnímáme jako perspektivní projekt a proto se k tomu budeme i budoucnu takto stavět.

Nevím, zda to budete chtít komentovat, ale přesto se zeptám. Jak na vás působí kauza poslance Davida Ratha?

Kauzy jiných zemí v žádném případě komentovat nebudu, ale mohu říci, že i ty nejhorší věci jsou někdy k něčemu dobré.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…