Rus byl vydán do USA. Co tomu předcházelo, nemá v českých dějinách obdoby: Terapeutická izolace, přikurtován za všechny končetiny, kálel pod sebe, 24 hodin denně pod dohledem. V blázinci i ve věznici

26.06.2020 4:40

ROZHOVOR Jevgenij Nikulin je podle dostupných informací ruský občan, který byl v USA obviněn z hackerských útoků na servery různých amerických sociálních sítí v letech 2012 a 2013. V říjnu 2016 byl zadržen v Praze a až do jeho vydání se nacházel v české vazbě. O jeho vydání intenzivně usilovaly USA i Rusko. Definitivní rozhodnutí učinil ministr spravedlnosti Robert Pelikán a vydání do USA se uskutečnilo v březnu 2018. Skutečnosti, které tomu předcházely, se doteď probírají nejen v kuloárech. ParlamentníListy.cz na dané téma hovořily s Nikulinovým advokátem Martinem Sadílkem.

Rus byl vydán do USA. Co tomu předcházelo, nemá v českých dějinách obdoby: Terapeutická izolace, přikurtován za všechny končetiny, kálel pod sebe, 24 hodin denně pod dohledem. V blázinci i ve věznici
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Zadržení Jevgenije Nikulina

Jevgenij Nikulin se podle našich informací delší dobu pohyboval například po Polsku se svou přítelkyní. Proč nezasáhla tamní policie, ale až ta česká?
 
Ano, dle mých informací se Jevgenij Nikulin před vstupem na území České republiky pohyboval na území Polska, cestoval zcela svobodně se svojí přítelkyní, aniž by svůj pohyb či totožnost jakkoliv skrýval. Důvody, pro které nebyl zajištěn již na území Polska, mi známy nejsou a má případná úvaha by tak byla neprofesionální spekulací.
 
Z čeho je vlastně obviněn?
 
Podle § 95. odst. 1 ZČ. 104/2013 Sb byl rozhodnutím Městského soudu v Praze Jevgenij Nikulin vydán k trestnímu stíhání do USA pro podezření ze spáchání počítačové kriminality právně kvalifikované jako :
 
- porušení Hlavy 18 Sbírky zákonů Spojených států amerických § 371– spiknutí

- porušení Hlavy 18 Sbírky zákonů Spojených států amerických § 1028A (a)(1) – závažné krádeže totožnosti,

- porušení Hlavy 18 Sbírky zákonů Spojených států amerických § 1029 (a)(2) a(c)(1)(A)(i) – obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup,

- porušení Hlavy 18 Sbírky zákonů Spojených států amerických § 1030 (a)(2)(C) ac)(2)(B)(i), (iii) – počítačové vniknutí,

- porušení Hlavy 18 Sbírky zákonů Spojených států amerických § 1030 (a)(5)(A) a (c)(4)(B)(i) – úmyslný přenos za účelem poškození chráněného počítače.

Těchto skutků se měl dopustit jednáním, které je podrobně popsáno v žádosti americké strany o vydání Jevgenije Nikulina, jakož i v příslušném rozhodnutí Městského soudu v Praze o přípustnosti vydání do USA. Pokud by bylo třeba, jsem ochoten Vám příslušné pasáže poskytnout. Svým rozsahem však zjevně překračují předpokládaný rámec odpovědi.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Děkujeme. Podle našich zjištění pobýval blíže nespecifikovanou dobu v Bohnicích. Proč tam byl umístěn a jaký to mělo cíl a následek?
 
Po svém zadržení dne 5.10.2016 byl v důsledku projevu fyzické slabosti - po předchozím vyloučení poškození životně důležitých orgánů - převezen do psychiatrické nemocnice v Bohnicích, kde byl proti své vůli držen až do 10.10.2016. Ze žádné lékařské zprávy nelze dovodit, že by se Jevgenij Nikulin choval agresivně a byl tak nebezpečný sobě nebo druhé osobě. Během samotné nedobrovolné hospitalizace však byl umístěn na terapeutické izolaci, přikurtován za všechny čtyři končetiny, 24 hodin denně byl pod vizuálním dohledem zdravotního personálu, a současně byl také hlídán policií na oddělení. Obava o důvodnost hospitalizace a podávání medikamentů v předepsaném množství (zejména léku Rivotril), a to i s ohledem na skutečnost, že jeho hospitalizace vedla k omezení jeho osobní svobody a současně ke stavění maximální přípustné lhůty 48 hodin pro zadržení dle § 93 odst. 3 zákona č. 104/2013 Sb., o mezinárodní justiční spolupráci, vedla Jevgenije Nikulina k podání žádosti adresované OČTR o přešetření postupu zdravotnického zařízení. Žádost Jevgenije Nikulina byla Policií ČR odložena podle § 159a), odst. 3 TŘ.
 

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí
 
Podle našich informací z prostředí pankrácké věznice byly v jeho cele, kam pravidelně chodil dozor v civilu, což u ostatních vazebně stíhaných působilo rozruch, umístěny kamery. Cela byla připravována několik dnů. Z jakého důvodu? Jak velké riziko představoval, aby byl takto pod extrémním dozorem?
 
Nemám k dispozici žádné relevantní informace, které by se vztahovaly k technickému či jinému zajištění cely, ve které Jevgenij Nikulin vykonával předběžnou vazbu. Je však skutečností, že pro výkon předběžné vazby byla přijata extrémní bezpečností opatření, kdy jej například předvádělo vždy větší množství příslušníků vězeňské stráže a kontakt s advokátem byl umožněn jen ve speciální výslechové místnosti, kdy obhájce byl oddělen od Jevgenije Nikulina nejen bezpečnostní mříží, ale též bezpečnostní skleněnou přepážkou, v které byly umístěny nepatrné otvory pro průnik zvuku.
 
Zažil jste někdy podobný přístup státní správy u jiného Vašeho klienta?
 
Ve své dosavadní praxi jsem se s tak přísnými podmínkami výkonu vazby nesetkal. Z veřejně dostupných zdrojů lze toliko dovodit, že skutečně byla přijata přísná bezpečnostní opatření pro výkon předběžné vazby, neboť měl údajně Jevgenij Nikulin, bez jakéhokoliv bližšího upřesnění, vytvářet vysokou bezpečnostní hrozbu.
 
Pan Nikulin je nyní v USA, v jakých podmínkách?
 
Pana Jevgenije Nikulina nezastupuji v trestním řízení v USA a nemohu tak jakkoli jeho aktuální podmínky komentovat.
 

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí
 
Zvažujete další možnosti dovolání vůči průběhu jeho zvláštního vydání, o němž byl dle našich zjištění například premiér Babiš informován expost?
 
Konečné rozhodnutí o povolení vydání Jevgenije Nikulina do USA náleželo ministru spravedlnosti, který dne 29. 3. 2018 rozhodl tak, že vydání Jevgenije Nikulina k trestnímu stíhání do USA povolil. V důsledku tohoto rozhodnutí ministra spravedlnosti pak byl okamžitě, ještě týž den, eskortován na letiště a fyzicky vydán do moci orgánů trestního řízení USA. Ústavní soud následně ke stížnosti Jevgenije Nikulina rozhodl tak, že rozhodnutí ministra spravedlnosti zrušil jako nezákonné pro porušení základních práv Jevgenije Nikulina na soudní ochranu zakotvenou v čl. 36, odst. 1 a 2 listiny základních práv a svobod.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…