Ruský historik Valiachmetov o ruském imperialismu a rozdělení světa na sféry vlivu

09.11.2014 9:44

ROZHOVOR Politici rozdělují zeměkouli na sféry vlivu, obyčejní lidé se většinou domluví. Používání myšlenkových stereotypů rozšiřuje hloupost a brání pochopení. To tvrdí historik z univerzity v Kazani Albert Valiachmetov o své ruské vlasti. Také chválí tuzemský přístup k dějinám. Češi prý dokáží objektivně vzpomínat jak na svá vítězství, tak i na své prohry.

Ruský historik Valiachmetov o ruském imperialismu a rozdělení světa na sféry vlivu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Historik Albert Valiachmetov z Institutu historie Kazaňské federální univerzity u památníku československým legionářům

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Pobýval jste v Česku kvůli sběru informací k vědecké práci Československá vojska v Rusku v letech 1917 až 1920. Jaký obrázek jste si od nás odvezl?

Velmi mě zaujalo, jakou mají Češi kulturu paměti. Vzpomínají totiž nejen na úspěchy, ale skoro stejně i na tragické události svých dějin, například na bitvu na Bílé hoře. Také mě potěšilo, že se u vás moc neujal vandalismus na sovětských pomnících či vojenských hrobech. Na sovětské vojáky se vzpomíná jako na okupanty z roku 1968, ale nezapomíná se na ně ani jako na osvoboditele z roku 1945. Takové vnímání dějin je poctivé a mám z něj velmi dobrý pocit. A jinak? Všechno je blízko, lidé jsou méně uspěchaní, ve městech je nezvykle hodně knihkupectví.

Rusko je často líčeno jako bohatýr s imperiálními a bojovnými choutkami. Jak vnímáte tento úhel pohledu?

Myslím si, že uvalit na jakoukoliv zemi podobný stereotyp není dobré. Jde o poznání. Politici rozdělili zeměkouli na sféry vlivu a řeší vzájemné nevraživosti. Stereotypy jsou dobré tak leda k ohlupování důvěřivých lidí. Normální lidé se nicméně většinou domluví. Turisté, co přijeli do Moskvy, nebyli až tak překvapeni, že tam po ulicích nejezdí saně a v parku se neprocházejí medvědi. Viděli život plus minus podobný tomu svému. Netřeba nikoho strašit stereotypy.

Nemyslíte si, že studená válka či soupeření mezi USA a Ruskem nikdy neskončily?

Mezinárodní politika USA vznikla ve dvacátém století a srozumitelnější se stala až po druhé světové válce. Některé země se po přijetí Marshallova plánu staly dlužníky USA. Svět přešel od zlatého standardu k dolarovému. S tím a s rozdělením sil po druhé světové válce je vše svázáno. SSSR si uvědomil svou důležitou roli ve vítězství nad fašismem a své důležité místo ve světovém společenství.

Proč Rusové všem nepřátelům, nyní například ukrajinským patriotům či nacionalistům, nadávají do fašistů? Není to zcela mimo?

Víte, o současné situaci na Ukrajině je pro mě velmi složité hovořit. Detailně ji neznám. Navíc se historici zabývají událostmi až s odstupem, kdy je spousta věcí daleko jasnějších.

Proto říkám, že studená válka neskončila. Na jedné straně pojmenování jako imperialisté či fašisté, na druhé bolševici. Proč stále v Rusku přetrvává řeč zatížená ideologií Sovětského svazu, proč v Rusku vládne taková ostnostalgie?

Člověk měl v Sovětském svazu plat, který se až tak moc nelišil od ostatních. Nyní mají někteří lidé platy, o nichž se ostatním ani nezdá. Musí sami přemýšlet, na čem vydělávat, ale mohou to dělat bez absolutního dohledu státu. Nicméně to má svá rizika. To je hlavní rozdíl mezi tím, co bylo a co je. Nostalgie po minulosti je podle mého nostalgií po stabilitě. Občasný nynější růst cen někdy připomíná léčbu šokem. Každá nostalgie má své hluboké příčiny.

Právě ve chvílích sociálních nejistot roste nacionalismus a množí se stereotypy. Historik poučený dějinami občas přeci může zamířit na tenčí led. Čeho se můžeme dočkat?

Neznám až tak dobře nynější situaci uvnitř Evropy. Nicméně znám dějiny československých legionářů v Rusku od roku 1917. Vaši exiloví vůdci nepřišli jen s myšlenkou samostatného státu, ale i s historickou linií a určitou ideologií. Když se Československo rozdělilo, určitým způsobem se rozkrojila i zmíněná historie a ideologie. Masaryk byl Čech, Štefánik Slovák. A tak by se měla historie vnímat. Jako tok událostí, které přinášejí změny, nové symboly, nové hrdiny. Když ji tak lidé budou vnímat, hloupé stereotypy se nebudou mít šanci zakořenit.

Kdo je historik Albert Valiachmetov?

Mladý historik žijící v Kazani, hlavním městě autonomní republiky Ruské federace Tatarstánu. V roce 2008 pobýval několik měsíců v Česku a Německu. Hlavně sbíral informace ke své vědecké práci: Československé vojsko v Rusku (1917 - 1920). Je kandidátem historických věd a docentem ruské historie. Pracuje v Historickém institutu Ústavu mezinárodních vztahů, historie a orientálních studií Kazaňské federální univerzity. Při svém bádání se zabývá i dalšími českými tématy, například dílem Milana Kundery.

Reportážní cestu redaktora ParlamentníchListů.cz sponzorovaly firmy: 

CZ CAR International, s. r. o., Česká východní, a. s., Kilián-Lipno, s. r. o. a  Zdeněk Zbytek - hotel Kilián.

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…