Šéf ODS Fiala: Babiš chce absolutní moc. A Václava Klause ml. neupozaďujeme. Je to výrazná osobnost a otcovskou „pomoc“ nepotřebuje

15.11.2017 11:40

ROZHOVOR Mirek Topolánek má na rozdíl od dalších konkurentů současné hlavy státu politické zkušenosti a zřetelné názory, dokáže Zemanovi s Babišem čelit. ParlamentnímListům.cz to řekl šéf ODS Petr Fiala. Chválil si spolupráci se Stranou soukromníků ČR, vyjádřil se ke kritickým názorům exprezidenta Václava Klause na svou adresu a konstatoval, že Andreji Babišovi podle něho jde o absolutní moc. Té chce prý docílit předčasnými volbami.

Šéf ODS Fiala: Babiš chce absolutní moc. A Václava Klause ml. neupozaďujeme. Je to výrazná osobnost a otcovskou „pomoc“ nepotřebuje
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Pane předsedo, nedávno jste spolu s první místopředsedkyní ODS jednal v Lánech s prezidentem republiky. Jakoukoli podporu vlády Andreje Babiše konzistentně odmítáte. Jaké vidíte řešení povolební situace? Měla by ODS problém s předčasnými volbami?

Na řadě je nyní Andrej Babiš, kterého pan prezident jako vítěze voleb pověřil jednáním o sestavení vlády. Logickým řešením povolební situace by bylo sestavení vlády, která by se mohla ve Sněmovně opřít o většinu. To je normální demokratický postup. O to ale zjevně Andreji Babišovi – a ani prezidentu Zemanovi – nejde. Místo koaličního vyjednávání směřuje k tomu, co si vysnil, tedy k jednobarevné vládě hnutí ANO.

Anketa

Je dobře, že dle dohody ANO a SPD obsadí Okamurovo hnutí funkci předsedy sněmovního bezpečnostního výboru?

93%
7%
hlasovalo: 14440 lidí

Politický cíl Andreje Babiše je zřejmý, i když ho vyvrací, jak jen může. Chce proměnit svých 29,6 % na absolutní moc, chce jednobarevnou vládu. A pokud se mu to nepodaří, potom vyprovokuje předčasné volby. Pokud budou všechny tři pokusy o sestavení vlády v rukou dvojice Zeman–Babiš, je cesta k předčasným volbám snazší, než se může na první pohled zdát. My se jich nebojíme, ale je třeba začít nazývat věci pravými jmény.

Anketa

Co říkáte na to, že ČSSD vyloučila Jakuba Patočku?

hlasovalo: 6691 lidí

Prezident Miloš Zeman naznačil, že Babišův kabinet může teoreticky vládnout bez důvěry (byť nikoli neomezeně), neboť Ústava v tomto smyslu v článku 35 hlavě státu říká, že Poslaneckou sněmovnu po třetím neúspěšném pokusu „může rozpustit“. Co o tom soudíte?

Ústava především předpokládá, že vláda získá důvěru a opírá se o parlamentní většinu. Dlouhodobé vládnutí bez důvěry by bylo popřením ducha Ústavy i základů našeho demokratického systému. Hlava státu by měla být garantem ústavnosti, a ne s Ústavou a jejím výkladem experimentovat.

ODS s podporou Soukromníků skončila ve volbách na druhém místě. Ukázal podle vás příklad spolupráce s rovněž pravicovými Soukromníky potřebu bližší spolupráce pravicových sil?

Volební spolupráce se Stranou soukromníků byla velkým přínosem, jednak jsme tím zdůraznili hájení zájmů živnostníků, drobných podnikatelů, a zároveň jsme vyslali jasný signál, že tudy vede cesta k integraci pravicových hlasů. Před volbami jsem mluvil o tom, že bych chtěl zahájit novou éru pravice. A věřím, že toto byl ten správný začátek.

Pokud byste měl zhodnotit přínos Strany soukromníků ČR, jejich kandidátů atd. ve volbách, předvolební kampani, jak byste to komentoval? Jaké zkušenosti s nimi máte?

Se členy Soukromníků jsem se často setkával během předvolební kampaně a oceňoval jsem jejich aktivitu a nasazení. Tedy moje zkušenosti byly více než dobré. Soukromníci byli hodnotnou součástí našeho týmu a já jim za to chci znovu poděkovat. 

Bylo s odstupem času spojení se Soukromníky správné? A počítáte s nimi do budoucna?

Jsem přesvědčen, že bylo. Se spoluprací do budoucna počítám, po volbách se setkalo vedení našich stran a řekli jsme si, že v našem společném projektu chceme dál pokračovat.

Do jaké míry je podle vás reálné či spíše z vašeho pohledu potřebné integrovat síly na pravici? Umíte si představit i další, dosud neparlamentní strany, které by se k vám mohly připojit?

Jsme otevřeni každé spolupráci se stranami, které jsou nám programově blízké, ať už v jakékoliv formě. Roztříštěnost pravicových sil je jedním z problémů naší politické scény, což ukázaly i minulé volby. A proto mluvím o nové éře pravice, abychom tyto hlasy spojili a netříštili zbytečně síly a potenciál měnit věci k lepšímu. Já osobně proto udělám, co budu moci. Nevěřím však na žádné umělé a rychlé spojování. Stačí se podívat na to, jak dopadlo spojenectví KDU-ČSL a STANu. Pravici taky nemůžeme integrovat žádnými proklamacemi, ale na základě konkrétních kroků. Naše spolupráce se Soukromníky je toho dobrým příkladem.

Pokud jde o kooperaci stran na pravo od středu v Poslanecké sněmovně, chystáte se připojit k jednáním nebo iniciovat bližší spolupráci se Starosty, TOP 09 či KDU-ČSL?

Tyto tři středopravicové strany jsou pochopitelně ve Sněmovně naši přirozeným partnerem. Předpokládám, že budeme ve Sněmovně úzce spolupracovat. Hned první příležitost se nám naskytne při zahajovací schůzi Sněmovny, kdy se budou ustavovat výbory a volit vedení dolní komory. My jsme na spolupráci připraveni.

Bývalý prezident Václav Klaus v rozhovoru ParlamentníListy.cz označil výsledek ODS za fatální prohru, protože za čtyři roky dokázala navýšit svůj volební zisk jen o zhruba tři procenta. Co na to říkáte?

Dnešní politickou scénu nelze číst očima devadesátých let nebo minulého desetiletí. Každý politický výsledek musí být posuzován v aktuálním kontextu, nic jiného nedává smysl. Fakta a čísla jsou jasná a srovnání s výsledky jiných politických stran také. Dostali jsme o 190 tisíc hlasů víc než minule, počet našich voličů jsme zvýšili skoro o 50 procent a skončili jsme celkově na druhém místě. Což ale neznamená, že tím to pro nás končí. Beru to jako dobrý výsledek a hlavně dobrý základ pro další růst.

Podle Klause jste už v předvolební kampani upozaďovali jeho syna Václava, zamezili mu přístup do televizních debat a pokračujete v jeho upozaďování i po volbách, přestože získal nejvíc preferenčních hlasů. Co byste bývalému předsedovi a zakladateli vaší strany vzkázal?

Přes média nikomu nic nevzkazuji, pokud bych to považoval za potřebné, řekl bych to Václavu Klausovi přímo. Nemám s tím žádný problém. To, na co se ptáte, je ale zjevný nesmysl. Václav Klaus ml. je v médiích často a bylo tomu tak před i po volbách. Po volbách jsme ho nominovali – přitom jako nového poslance – na předsedu výboru, což je jedna z nejdůležitějších funkcí, kterou může opoziční strana získat. Sám mám dospělé děti, takže starostem otců rozumím... Václava (mladšího) jsem ale poznal jako výraznou osobnost, která takovou otcovskou „pomoc“ určitě nepotřebuje.

SLEDUJTE VIDEO Václav Klaus exkluzivně komentoval povolební situaci:

Do boje o Hrad se na poslední chvíli připojil váš předchůdce na postu předsedy ODS, Mirek Topolánek. Výkonná rada ODS se usnesla na poměrně obecném stanovisku ve smyslu, že Topolánek má zkušenosti a je schopen čelit nebezpečím, které dle vás představuje Miloš Zeman. O přímé podpoře neuvažujete? Budete dávat svým voličům doporučení?

Naše stanovisko není jen obecné, ale naopak je konkrétní a vychází z naší strategie, o níž mluvíme už dlouhou dobu. Chceme, aby na Pražském hradě po volbách seděl jiný prezident než Miloš Zeman. Někdo, kdo bude důstojněji reprezentovat naši zemi, nezpochybňovat naše euroatlantické vazby a respektovat Ústavu. A konstatovali jsme, že Mirek Topolánek takové parametry splňuje. Nicméně je třeba připomenout, že do voleb jde jako nestranický kandidát. Žádné doporučení voličům dávat nebudeme, věříme, že se dobře rozhodnou sami.

Jak Mirek Topolánek coby prezidentský kandidát vyhovuje vám osobně? Splňuje vaše představy na prezidenta spíše Mirek Topolánek než Jiří Drahoš?

Na to jsem už vlastně z velké části odpověděl u předchozí otázky. Každý ví, že jsem kritikou Mirka Topolánka v minulosti nešetřil, ale je to kandidát, který je schopen čelit mocenskému paktu Zeman–Babiš. A to je dnes důležité. Navíc je to člověk s politickými zkušenostmi a zřetelnými názory. To se o ostatních vyzyvatelích Miloše Zemana říct nedá. Rozhodnutí, koho voliči chtějí na Pražském hradě, je ale v tuto chvíli na nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…